Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 19. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pinska panustab liimpuidu tootmisse

Pinska OÜ juhatuse esimees Marko Pukk.
Foto: Pinska OÜ
Eesti kapitalil põhinev Viljandimaa puidufirma Pinska OÜ tõusis mulluste majandustulemuste põhjal Äripäeva puidutööstusettevõte edetabelis 55. positsioonilt neljandale kohale. Ettevõtte lõpetas 2016. aasta 4,5 miljoni eurose käibe juures 480 559 eurose kasumiga, aasta varem olid need näitajad vastavalt 2,9 miljonit ja 101 259 eurot.

1999. aastal asutatud puidufirma on aastatega arenenud väikesest saeveskist ettevõtte kompleksiks, kus on neli tootmissektorit: höövel-saematerjal ja värvitud vooderlaua tootmine, katusefermide tootmine, majatootmine ja liimpuidu tootmine.

"Kehvad ajad olemegi üle elanud ja edukad olnud tänu sellele, et tegeleme mitme asjaga. Kui näiteks majatootmises on kasin aeg, müüme muid tooteid - üks sektor katab teist. 2016. aastal olid aga kõik sektorid heas seisus ja eks siis tuleb ka tulemus," põhjendas Pinska OÜ juhatuse esimees Marko Pukk möödunud aasta majandusedu.

Väikese saeveskina alustati 18 aastat tagasi rendipinnal, voodrilaudade tootmisega. Uued tegevusalad ja laienemine on tulnud etapiviisiliselt, aegamööda. "Laiendasime tootesortimenti värvitud voodrilaudadega, 2007. aastal ostsime saekaatri ja alustasime palgisaagimisega. Kolm aastat hiljem aga lõpetasime palgisaagimise ära ja investeerisime saadud raha fermitootmisesse. 2011. aastal hakkasime tasapisi maju tootma, ja et sellest tekkinud tootmisjääke väärindada, alustasime liimpuidutootmisega," tegi Pukk ülevaate ettevõtte kasvamisest.

"Mõistagi on ka meil olnud raskemaid aegu, pealegi on puidutööstus sesoonne äri, kus talvekuudel vaikelu. Kuni 2013. aastani saime hakkama tänu sellele, et olime väike ettevõte, kel kohustusi ei olnud. See aitas suhteliselt lihtsalt tulla läbi ka masuaegadest. Oli ka periood, mil kaalusime tõsiselt, kas jätkata. Siis lõpetasimegi palgisaagimise ja müüsime saekaatri seadmed maha - see oli õigustatud otsus," märkis Pukk.

Praegu on Pinskal käigus kolm tehast. Viljandis asub 2000-ruutmeetrine majatehas, Viljandi lähedal Pinska külas toodetakse höövel- ja saematerjali ning Mäeltkülas liimpuitu. Majatehasesse on kõik vajalikud investeeringud tehtud ning ettevõtte peamine tähelepanu on hetkel suunatud liimpuidu tootmise edendamisele. "Kõik investeeringud lähevad liimpuidu tootmisse, ka järgmisel aastal. Viimased kolm aastat oleme oma ressursid sellesse paigutanud - ostsime vana lauda ja ehitasime sinna tootmishoone, paigaldasime seadmed. Plaan on ehitustöid jätkata ja tootmispinda veel laiendada," selgitas Pukk.

Kui mullu tootis Pinska liimpuitu 1000 tihumeetrit, siis tänavune tootmismaht on 2000 tm. Järgmiseks aastaks on planeeritud hüppeline tootmismahu kasv - 5000 tm. "Saame tublisti võimekust juurde: novembri lõpuks saame ühed seadmed üles, detsembris katsetame tööd liinidel ja uuest aastast läheb liimpuidu tootmine hooga lahti ja liinid tööle," märkis Pukk. Liimpuidutootmisel investeeriti just tehnoloogiasse, mis vähendaks inimtööjõu osakaalu, ent tagaks korraliku kvaliteedi. Pukk lisas, et uusi tegevusalasid juurutades on nad algjärgus soetanud mõne vana tööpingi ja alles tootmise edenedes investeerinud uutesse, kallimatesse seadmetesse. "Proovime ikka ise oma arengut finantseerida ja oma jõududega tööle panna asjad."

Pinska majatoodangust läheb enamus Norrasse ja Rootsi, nagu suurel osal Eesti majatootjatest. "Me kõik tegutseme samadel turgudel ja konkurents on kõva, eks püütakse üksteist hinnaga üle ka lüüa. Samas on ühel turul tegutsemine ka koostöövõimalus ja kui ise ei jõua vajalikku mahtu toota, saab tööd jagada. Oleme tegutsetud koos Q-hausi, Timbeco Woodhouse´i ja teistega," rääkis Pukk.

Loe pikemalt teemaveebist Põllumajandus.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077