13. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hyrles: Tööstus 4.0 võti on koostöö ja kommunikatsioon

Hyrlese operatiivjuht Reio Rahumägi.
Foto: Raul Mee
Koostöö ja kommunikatsioon on Tööstus 4.0 põhimõtete juurutamise võti. Küsimus ei ole vaid IT-süsteemide kasutamises ega robot-tööpinkide rohkuses, vaid nende omavahelise suhtluse loomises, kirjutab metallitööstuse Hyrles operatiivjuht Reio Rahumägi.

Hyrlesel kui ka teistel tootmisettevõtetel on mured sarnased ja peamiselt seotud andmete kogumise tõlgendamise ja reaalajas kuvamisega. Lisaks, kuidas infot kiirelt igapäeva tootmisotsuste tegemiseks rakendada, kui kiiresti on valmis tootmisplaan ja kui kiiresti on võimalik seda muuta.

17. novembril Tallinnas toimuval tööstusmessil Instrutec 2017 esitletakse Eesti ITK Klastri ja Hyrles OÜ koostöö tulemusel valmivat pilootprojekti, kus ühe klassikalise metallitöötlemise ettevõtte vajadusi lahendatakse ühendatud jõududega. Pannes kokku majandustarkvara, inseneritarkvara, detailplaneerimise, personaliarvestuse ja seadmetega automaatse suhtluse, loob see tervikliku keskkonna protsesside juhtimiseks reaalajas. See loob võimaluse vaadata tellimusi kaugemale kui kaks päeva ning teha kiireid otsuseid olukorra muutumisel. See annab võimaluse kontrollida ja juhtida ettevõtte tootlikkust. Samas ei ole siin tegemist veel innovatsiooniga, vaid nii luuakse kõigest alus selliste uute tehnoloogiate nagu liitreaalsuse ja probleeme ennetava juhtimise kasutusele võtmiseks.

15.-17. novembrini toimub Eesti Näituste messikeskuses Tallinnas Eesti suurim masinatööstusmess, 23. rahvusvaheline tootearenduse, tootmistehnika, tööriista, allhanke ja tehnohooldusmessi Instrutec, kus masinatööstuse ja – tehnika ettevõtet tutvustavad masinatööstustehnoloogia uusimaid saavutusi. Toimuvad ka Eestis toodetud tehnika demonstratsioonid ning seminarid. Vaata lisa messi kodulehelt.  

Samuti näitab statistika, et Eesti ettevõtete tootlikkus jääb oluliselt alla Kesk-Euroopale või arenenud tööstusriikidele. Milles siis asi - meil on võimsad seadmed, head ja töökad spetsialistid ning ka tellimuste puuduse üle täna ei kurda. Kas me siis ei olegi piisavalt töökad ja edasipüüdlikud või teeme midagi valesti? Kas ehk siiski on selles paljuräägitud Tööstus 4.0 põhimõtetes midagi sellist, mis on jäänud meile märkamatuks?

Tööstus 4.0-ga seostub paljudele IT, robotid ja suured investeeringud. Sageli löövad Eesti tööstusjuhid seda kuuldes käega, et nii väikses ettevõttes nagu meil pole seda tarvis ja saadakse ikka hakkama vana hea Exceliga - kõik on niigi selge, kõik ju toimib ja miks seda siis muuta? Kui pole ambitsioone, siis ei peagi muutma – nii saab rahulikult ära elada kuni järgmise kriisini. 

Tootmisplaani muudatused tekitavad kulusid

Ettevõttes, kus masinapark koosneb 5-10 erinevast pingist, on vaja tagada nende ühtlane ja plaanipärane koormatus. Iga muudatus tootmisplaanis tähendab kellegi ületunde, tööd nädalavahetusel või kulusid, mis sageli jäävad tähelepanuta. Mida väiksem on ettevõte, seda rohkem teeb kasumile haiget väiksemgi tõrge ja seda olulisem on neid tõrkeid ennetada ja vältida, maandada riske ning teha koostööd - ka konkurentidega.

Allhange on tuntud võimalus keskenduda põhitegevusele ja osta sisse teenuseid. Seda kasutatakse palju tööstuses ja nii toimub see kogu maailmas. Koostöö ja kommunikatsioon on Tööstus 4.0 põhimõtete juurutamise võti. Küsimus ei ole vaid IT-süsteemide kasutuselevõtus ega robot-tööpinkide rohkuses, vaid nende omavahelise suhtluse loomises.

Sageli on tootmisettevõte küsimuse ees, et paarikümnest ülikallist tööpingist kaks-kolm seisavad, sest neile pole sobivaid tellimusi. Samal ajal on teine ettevõte hädas tellimuste tähtajalise täitmisega, kus just neid pinke saaks rakendada. Kes enne tellis, seda enne teenindame – põhimõte. Väga raske on ettevõtetes juba kinnitatud plaani kokku lükata juhul kui tootmises tekib auk.

 

NB! Reio Rahumägi esineb 17. novembril tööstusmessi Instrutec 2017 tippjuhtide päeval ettekandega „Digitaliseerimine ja koostöö tootmise automatiseerimisel“. Loe lisa siit.

Autor: Reio Rahumägi, Hyrles OÜ operatiivjuht

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077