Autor: Tööstusuudised.ee • 6. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööandjad: töötajate digioskuste arendamine on majanduse kestlikkuse küsimus

Toomas Tamsar.
Foto: Andras Kralla
Eesti Tööandjate Keskliidu poolt tellitud uuringust selgub, et pea pooled Eesti tööstusettevõtted ei ole kunagi astunud samme oma töötajate digioskuste arendamiseks. Tööstuse pideva digitaalse arengu tingimustes kujutab see aga ohtu pikemaajalisele jätkusuutlikkusele.

Eesti Tööandjate Keskliidu juhi Toomas Tamsare hinnangul on digioskuste arendamine kestlikkuse küsimus. „Olemasolevate töötajate IKT-oskuste järjepidev täiendamine on vältimatu, kuna tööstuse digitaliseerimise ja automatiseerimise protsessis vajab tööandja üha paremate digioskustega töötajaid. Uusi töötajaid, kellel vajalikud oskused juba olemas, tööjõuturul piisavalt ei leidu. Ainus kestlik tee on koolitada praeguseid töötajaid, et nad oleksid võimelised uusi oskusi omandama ja uusi ülesandeid täitma“ sõnas Tamsar pressiteate vahendusel. 

Tekstiilitööstusesse on juba jõudnud digitaalse võimekusega töötajate leidmise probleem. Viiendik uuringus osalenud tekstiiliettevõtetest tunnistas, et nende jaoks ei ole tööjõuturul piisavalt digioskustega inimesi. Samal määral puudutab probleem ka Eesti suurettevõtteid, kes aina enam töötajate arendamisse panustavad.

Töötajate digioskuste vähesele arendamisele nii Eestis, kui Euroopa Liidus üldisemalt, on oma raportites tähelepanu juhtinud ka Euroopa Komisjon. Eestis on seetõttu näiteks Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ning IT Koolituse koostööl alustatud DigiABC projektiga, mille eesmärk on pakkuda tasuta digioskuste koolitusi kõigile tööstusettevõtete töötajatele. Uuri koolituse kohta SIIT.

Uuringu kokkuvõttest selgub, et oma töötajate digioskuste taset hinnatakse üldiselt nii positiivses kui negatiivses suunas võrdselt, kuid arvestades hinnangute tooni, siis pigem siiski mitterahuldavaks. Keskmisest selgemalt kriitilisemad on oma töötajate digioskuste suhtes venekeelsed ettevõtted, Kirde-Eesti ja metallitööstuse ettevõtted. Töötajate digioskuste arendamist peab pigem või väga oluliseks 66% küsitletutest.

53% vastanud ettevõtetest on kunagi teinud oma töötajate digioskuste arendamise koolitusi ja ülejäänud ei ole praktiliselt midagi teinud.

Digioskustega töötajate piisavust kommenteerides tegevusalade ja töötajate arvu rühmades hinnangute üldises proportsioonis olulisi erinevusi ei ole, kuid tekstiilitööstuses ja suuremate ettevõtete seas on keskmisest kaks korda enam (ehk kokku üks viiendik) ühemõttelisi „ei ole piisavalt“ vastuseid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077