3. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toomas Kärner: digitaliseerimine on eksistentsi küsimus

Toomas Kärner.
Foto: Erakogu
Juba mõne aasta pärast elame maailmas, kus asjade internet ning digitaliseerumine mõjutavad meid rohkemgi kui praegu kõigil kasutusel olev internet, kirjutab Telia IoT valdkonna juht Toomas Kärner.

Järgneb Toomas Kärneri kommentaar:

Tehnoloogia meie ümber areneb. Pöördumatu fakt on see, et juba mõne aasta pärast elame maailmas, kus asjade internet ning digitaliseerumine mõjutavad meid rohkemgi kui praegu kõigil kasutusel olev internet. Kui me täna elu ilma internetita ei kujuta enam ette, siis homme ei kujuta me enam ette, et meid ümbritsevad asjad ei suhtle omavahel või et teenindusvaldkonnas aitab meid tehnoloogia asemel inimene.

Toomas Kärner esineb 17. novembril tööstusmessi Instrutec tippjuhtide päeval ettekandega "Tootest teenuseni digitaliseerumise ja koostöö kaudu – BESTNETi näide". Tutvu programmiga SIIN.

15.-17. novembrini toimub Eesti Näituste messikeskuses Tallinnas Eesti suurim masinatööstusmess, 23. rahvusvaheline tootearenduse, tootmistehnika, tööriista, allhanke ja tehnohooldusmessi Instrutec, kus masinatööstuse ja – tehnika ettevõtet tutvustavad masinatööstustehnoloogia uusimaid saavutusi. Toimuvad ka Eestis toodetud tehnika demonstratsioonid ning  seminarid. INSTRUTEC kui rahvusvaheliselt tuntud mess on olnud avatud innovatsioonile ja rahvusvahelisele koostööle ning tuginenud esimesest messist alates Eesti Näituste AS-i tihedale koostööle Eesti Masinatööstuse Liiduga.

Elu läheb edasi ning arvan, et meil tuleks lõpetada pidev protest tehnoloogilise arengu vastu. Tehnoloogilisi muudatusi ei tohiks karta, uuenduste taga oleme me ise ja me teeme seda eelkõige enda elu lihtsustamiseks ning mugavamaks muutmiseks. Telia asjade interneti (IoT) valdkonna juhina olen külastanud mitmeid ettevõtteid, kes on huvitatud asjade interneti rakendamisest oma äris. Ent on neid, kes on oma tulevikku vaatavaid unistusi juba teoks tegemas ning kes loovad sellega oma ärile eeliseid.

Esimene näide IoT tehnoloogia rakendamisest pärineb Bestnetilt, kes varustas oma Tiki rendihaagised interneti ja GPS-idega. Selline lahendus võimaldab üle interneti näha, kus haagised parasjagu viibivad. Ja juba lähiajal saab neid rentida ilma teenindaja vahendamiseta, sest rentimine ja maksmine toimub mobiili teel. Sellise lahenduse suur eelis on see, et väheneb tööjõukulu ning teenust on võimalik pakkuda ka piirkondades, kus see seni oli ebamõistlik. 

Oma ettekandes tippjuhtide päeva konverentsil tahan põgusalt puudutada järgmisi teemasid:

Tootmisprotsesside digitaliseerimiseks on viimane aeg käes. Kui seda ei tehta, siis võib ennustada paljude äride turult kadumist.Digitaliseerimise kompetentsid. Mida üks ettevõte vajab, et digitaliseerimisega algust teha?  Kas teha kõike ise või leida partnereid, kes tehnoloogilised protsessid enda kanda võtavad?Lähem ja kaugem tulevik asjade internetiga

Autor: Toomas Kärner, Telia IoT valdkonna juht

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077