Autor: Tööstusuudised.ee • 30. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MKM: viis fookust Eesti tööstuses

Silja Lipp.
Foto: Erakogu
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ettevõtlusvaldkonna juht Silja Lipp rääkis 26. oktoobril Eesti Mööblitootjate Liidu konverentsil "Teadlik strateegia kasvatab eksporti" tööstuse rohelisest raamatust ja riigi tööstuse fookussuundadest.

„Tööstuspoliitika roheline raamat on sisuliselt valmis, see on kokku lepitud ja ootab valitsuse heakskiitu, et saaksime järgmisel aastal alustada tegevuste elluviimist,“ selgitas Silja Lipp ettekandes. 

Lipp tõi ettekandes ka välja viis suunda, millele riik edaspidi panustab. „Meie tegevuste eesmärk on liikuda rohkem Tööstus 4.0 suunas, muuta tootmine targemaks, kaasata kvalifitseeritud tööjõudu, targemaid inimesi, mis annaks ka targemaid toote ja parema konkurentsivõime välisturgudel,“ ütles ta.

Veel selgitas Lipp, et tööstuspoliitika rohelist raamatut on ette valmistatud paar aastat ja selle perioodi vältel on paika pandud viis põhifookust, mida Eesti töötuses silmas peaks pidama ning kuhu panustaksid nii riik kui ettevõtted.

„Esimene fookus on tööstuse digitaliseerimine, et muuta protsessid kiiremaks, muuta tooteid ja pakkuda juurde ka teenuseid,“ selgitas ta. „Teine on haridustellimus. Suur probleem on kvalifitseeritud tööjõu puudumine, haridussüsteem ei vasta sellele, mida töösturid homme vajavad. Panustame lähiaastail sellele, et meie haridus vastaks vajadustele.“

„Kolmas fookus on investeeringud, et ettevõtted oleksid valmis investeerima arendusse. Selleks vaatame üle toetused ja finantsinstrumendid ehk laenud, et pakkuda tuge investeeringute tegemiseks,“ sõnas Lipp.

„Väga oluline roll on ka ettevõtjate ja teadusasutuste koostöö parandamine, et panustataks rohkem innovatsiooni ja tootearendusse. Praegu näeme, et ettevõtete ja ülikoolide vahel on suured käärid,“ jätkas Lipp. „Üheks fookuseks on ka maavarade laialdasem kasutamine, et majandusse rohkem tulu tekitada.“

Lipp märkis, et kõikide fookuste elluviimiseks lepitaks igal aastal kokku tegevused, mida tuleb teha avalikul sektoril ja ettevõtjatel. „Ja selles protsessis on oluline roll ettevõtete esindajatel.“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077