28. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: suured kaevandusfirmad teatavad kvartalitulemusi

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: suured kaevandusfirmad teatavad kvartalitulemusi; ettevõtete kulutused kasvavad; tööstusmetallidel läks sellel nädalal hästi; nafta hind ja bensiin kallinevad robinal.

Suured kaevandusfirmad teatavad kvartalitulemusi

Sellel nädalal teatasid oma kvartalitulemustest mitmed kaevandusfirmad, kelle hulka kuulusid näiteks Newmont Mining Corp, Teck Resources ja Barrick Gold Gorp.

Selgus, et kaevandusfirmade kulud on kasvama hakanud. Põhjusteks on tootmissisendite hinnakasv, valuutade tugevnemine ning uued arengu- uuringukulud.

Tööstusmetallide hinnad on viis aastat olnud madalal tasemel ja just viimase aasta jooksul on need taastuma hakanud. Kaevandusfirmad tahavad raske aja lõppu nüüd enda kasuks pöörata.

Suured firmad teatasid sellel nädalal, et on tarnijatega läbirääkimistel karmimad. „Me kasutame kogu oma ostujõudu selleks, et neid hindu alla poole viia,“ ütles Barricku operatiivjuht Richard Williams. Ta ei täpsustanud, millised tarnijad oma hindu tõstavad.

Selgelt on märgata ka trendi, kus kaevandusfirmad on oma uurimis- ja arengukulutusi tõstnud. See on omakorda viinud üles sellega seotud toodete ja teenuste hinnad.

Kulla hind on 2016. aasta detsembrist alates kallinenud 12 protsenti, vask on lisanud lausa 54 protsenti. Ka paljud teised tööstusmetallid on märkimisväärselt tõusnud.

Analüütikute hinnangul on kaevandajad kulutuste tegemisel aga veidi tagasihoidlikumad kui 2008-2012 aastate buumi ajal – toona väljusid kulud mitmete suurte projektide puhul kontrolli alt.

Kaevandusfirmade tulemused

Newmont Miningu kolmanda kvartali kasum aktsia kohta ulatus 0,35 dollarini, käive oli 1,9 miljardit dollarit. Thomson Reutersi küsitletud analüütikud ootasid 0,33dollarist kasumit ja 1,86 miljardi suurust käivet.

Teck Resourcesi kolmanda kvartali tulemused olid oodatust kehvemad. Ettevõtte kohandatud kasum ulatus 621 miljoni kanada dollarini (1,08 dollarit aktsia kohta). Analüütikud ootasid 1,19 dollarist kasumit aktsia kohta. Tõsi, aastatagusega võrreldes kasvas kasum siiski neljakordseks, millele aitasid kaasa kõrgemad kivisöe- ja metallihinnad.

Barrick Gold teatas kolmapäeval oma kvartalitulemused, mis olid turgude ootustest veidi kehvemad. Kohandatud kasum langes 186 miljoni dollarini.

Madal uraani hind survestas Cameco tulemusi

Cameco, mis on Kanada suurim uraanitootja, teatas reedel üllatuslikust kasumist ja vähendas terve aasta tootmise prognoosi. Nimelt püsivad uraani hinnad jätkuvalt madalal ja see survestab ka kaevandajaid. Cameco kahjum ulatus 124 miljoni dollarini, veel eelmise aasta samal ajal teeniti 142 miljonit kasumit. Käive langes 486 miljoni dollarini (mullu 670 miljonit).

Uraani viimase viie aasta hind ($/nael). Allikas: Cameco.

Tööstusmetallidel läks sellel nädalal hästi

Tööstusmetallide seas kallines vask 0,3 protsenti ja tsink lisas 3,6 protsenti. Kummagi tonn maksis nädala lõpuks vastavalt 6986 ja 3225 dollarit. Tina hind jäi eelmise nädalaga võrreldes samaks ja tonni eest tuleb välja käia 19 850 dollarit.

Alumiinium kallines aga 1,7 protsenti ning nikkel lisas 0,1 protsenti. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 2190 ja 11 750 dollarit.

Plaatina odavnes 0,4 protsenti, pallaadium aga hoopis tõusis 0,4 protsenti. Kummagi unts maksab vastavalt 918 ja 968 dollarit.

Kuld ja hõbe olid plaatina kõrval ainukesed metallid, mille hind langes. Kuld odavnes 1,2 protsenti ja hõbe kaotas 2,4 protsenti. Untsihinnad on vastavalt 1267 ja 16,73 dollarit.

Nafta hind tõuseb robinal

Nafta hind on ka sellel nädalal tõusnud, sest Saudi Araabia toetab naftaleppe jätkumist ning nõudluse peaks püsima tugev.

Brenti toornafta kallines 3 protsenti ja WTI lisas 2 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 59,2 ja 52,59 dollarit.

„Nafta hinnad hakkasid üleöö kiiresti tõusma ning Brentil jäi maagilisest 60 dollari tasemest vaid veidi puudu. Naftat toetasid Saudi Araabia ametnike ütlused, et nad toetavad tootmiskärbete leppe pikendamist 2018. aasta lõpuni,“ ütles maaklerfirma OANDA analüütik Jeffrey Halley.

Saudi Araabia kroonprints Mohammad bin Salman ütles neljapäeval Reutersile, et kuningriik toetab tootmiskärbete kokkuleppe pikendamist stabiliseerimaks naftaturu nõudlust ja pakkumist. OPEC arutab kokkuleppe pikendamise üle 30. novembril Viinis toimuval kohtumisel.

„Praegu on kõik koostisosad olemas, et viia Brenti hind üle 60 dollari barrelist,“ ütles Londoni maaklerfirma PVM Oil Associatesi analüütik Stephen Brennock.

95 Rotterdami bensiini hind tõusis 3,3 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 579,75 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077