24. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pandipakend kergitab tootjatele teenustasu

Tarmo Noop.
Foto: Andras Kralla
Pandipakend kergitab tuleva aasta aprillist tootjatele tunduvalt teenustasu, hinnatõusu uurib nüüd konkurentsiamet.

Pandipakend tuli välja värske otsusega: järgmise aasta aprillist kosuvad käitlustasud pea kolmekordseks – tegemist on tasudega, mida peavad tootjad ja maaletoojad müüki läinud pakenditelt maksma.

„Usun, et väga paljud tootjad ei ole endale hinnatõusu teadvustanud, kuna aega on umbes kuus kuud,“ ütles üks anonüümsust palunud ettevõtja, kes arvutas välja, milline hinnatõus ees ootab. „Kui ettevõte müüs 2017. aastal viis miljonit pooleliitrist pudelit ja maksis 10 000 eurot, siis alates aprillist peab ta maksma sama asja eest 55 000 eurot,“ kirjeldas ta ja ennustas, et kannatavad tarbijad, kel tuleb leppida kallinevate jookidega.

Sama tootja mõistab enda sõnul, et elu läheb kallimaks, aga kui hindasid tõstetakse 180 kuni 350% ja mõni kolmas osapool ei sekku, on see valus löök just Eesti väiketöösturitele.

Seega kui praegu tuleb tootjal näiteks kuni 0,75 liitrise siseriikliku vöötkoodiga pudeli eest Pandipakendile välja käia 0,002 eurot, siis uuel aastal ulatub hind juba 0,0110 euroni. Pudelitel, mille maht aga ületab 0,75 liitrit, tõuseb käitlustasu 0,007 eurolt 0,0197 eurole.

Nii maandus läinud nädalal konkurentsiameti lauale pöördumine, kus nõutakse hinnatõusu uurimist. Konkurentsiamet alustas menetlust, kuid pöördumise teinud tootja nime ei avalda.

Pandipakendi üks omanik on õlletootjate liit, selle juhatusse kuulub A.Le Coqi juht Tarmo Noop, kes on seni väga häälekalt väljendanud nördimust valitsuse sammude üle. „Jämedalt öeldes tõusevad teenustasud kolm korda. Võtame seda kui aktsiisi, mida tuleb maksta. Kui Pandipakend paneb teenustasudele juurde, siis see tõstab ka meie toodete hinda,“ lausus Noop.

Loe pikemalt Äripäevast

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077