16. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muutuste tuules metallitööstusettevõte Fleibel

Fleibeli tehas.
Foto: Fleibel Group OÜ
2017. aasta on metallitööstusettevõttele Fleibel olnud suur muudatuste aasta – hiljuti laiendatud tootmispind ning tehtud investeeringud on kasvatanud toodangut ja töötajate arvu ning pannud ettevõtte uusi eesmärke seadma. Fleibel Group OÜ juhatuse liikme Aivo Vilkise sõnul on võetud vastu strateegilise otsuse minna üle suuremate ja keerukamate toodete valmistamisele.

Fleibeli tegevus algas 2000. aastal ühemehefirmana vahendusteenusest Eesti tootjate ning Soome tellijate vahel. 2007. aastal otsustati püsti panna oma tootmine ning alustati 20 töötajaga 1400-ruutmeetrisel tootmispinnal metalltoodete valmistamist. „Sellest ajast peale oleme intensiivselt kasvanud, uuendanud oma tehnoloogiaid ning vähendanud sisseostetavate teenuste osakaalu, võttes täna allhankest vaid selliseid teenuseid, mida pole mõistlik ise teha,“ räägib Vilkis.

Viimane suurem arenguhüpe oli aastal 2016, kui ettevõte kolis kokku oma kaks tootmispinda Peterburi teel asuvasse hoonesse ning tegi üle poole miljoni euro suuruse investeeringu Eestis suurimasse ja ainulaadsesse lehtmetalli painutuspinki. Välja vahetati ka mõned teised seadmed ning tehtud investeeringud on pannud Fleibeli juhtkonna muutma senist tooteportfelli suuremate, raskemate ja keerukamate toodete poole.

„Väikeste detailide tegemine ei ole meie masinapargi ja võimsuse juures enam mõistlik,“ tunnistab Vilkis, lisades, et ümberpositsioneerimine on kasulik ka konkurentsis püsimiseks. „Hetkel käib meil paikaloksutamine, mis laadi tööd on meie jaoks kõige mõttekamad, et meie osakonnad oleksid ühtlaselt koormatud. Meil on tööl üle 70 inimese, aga nagu ka teised, peame meiegi tunnistama, et kiire arengu üheks piduriks on tööjõupuudus. Oleme leidnud andekaid keevitajaid ja operaatoreid ka koolipingist, kui nad meie juures praktikal on käinud, ning mõtleme võõrtööjõule, aga kõige tõenäolisemalt peame hakkama ise intensiivsemalt töötajate koolitamisega tegelema.“

Lähiaastatel plaanis käibe kasvatamine ja lisaväärtuse pakkumine

Fleibel on tuntud kui masinaehituslike keeviskonstruktsioonide ja detailide valmistaja ning töötleja, kelle kliendid on erinevatest sektoritest nagu laevandus, sadamad, pääste- ja metsaveomasinate ehitajad, tööstusseadmete valmistajad, kaevandused ning trükitööstus. Fleibeli leib ei ole masstootmine, vaid igale kliendile lähenetakse projektipõhiselt. Tehase 4700 ruutmeetril valmivad näiteks päästeautode teraskonstruktsioonid, alumiiniumredelid ja korvid, vaiade rammimise masinate ning sadamate ja kaevanduste rasketehnika detailid. Suurim ekspordiriik on Soome, kuid tellijaid on ka teistest riikidest ning isegi mandritelt. Ettevõte töötleb ja keevitab nii musta terast kui ka roostevaba terast ja alumiiniumi.

Suurimateks klientideks on Bronto Skylift OY AB, Metso Paper Inc, Metso Minerals Inc, MDC Max Daetwyler Eesti AS ja Pesmel Eesti AS. Samuti tehakse tihedat koostööd mitmete Eesti ettevõtetega, näiteks projekeerimisfirmaga BAV Engineering OÜ ning metallkonstruktsioonide paigaldajaga OÜ Asarex OÜ. Kliendid hindavad Fleibeli juures kiiret reageerimist ning paindlikkust - suure tootenomenklatuuri juures suudetakse valmistada ka väga väikeseid koguseid ülilühikese tarneajaga.

Viimastel aastatel on ettevõte pööranud palju tähelepanu ka sisemiste protsesside tõhustamisele. Näiteks juurutati hiljuti kvaliteedijuhtimissüsteemi ISO 9001:2015 ning kuigi alguses tundus Vilkisi sõnul, et dokumentatsiooni loomine ja haldamine reeglite järgi tekitab töötajatele lisatööd, on tänaseks kõik saanud aru dokumenteeritud aruandlusest tulevate andmete kasulikkusest. Positiivseks peab ta ka kahe kontori kokkukolimist, mis on parandanud oluliselt sisemise info vahetust. Lisaks on ettevõttel plaanis lähiaastail uuendada IT-süsteeme ning soetada planeerimist ja tootmist toetav tarkvara.

2018. aastal Fleibel suuri hüppeid ei paneeri, kuid kavas on külastada Euroopa erialamesse ning hoida end kursis tootmistehnoloogia viimase sõnaga. „Vaatame selle pilguga, et mida tasub uutest tehnoloogiatest kasutusse võtta, aga kindlasti ei rutta me uisapäisa uusi investeeringuid tegema. Soovime hakata pakkuma kõrgema lisandväärtusega töid, näiteks hakata teostama hüdrovoolikute ja elektrisüsteemide koostetöid. Ja loomulikult tahame suurendada oma käivet ning kasumit,“ räägib juhatuse liige. „Meie nišis on vajalik omada inseneriteadmisi ning tuleb osata need enda kasuks tööle panna.“

Foto: Fleibel Group OÜ
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077