Autor: Tööstusuudised.ee • 11. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Impordi kasv ületas ekspordi kasvu

Impordi kasvu toetas metalli ja metalltoodete sissevedu.
Foto: Tööstusuudised.ee
Kaupade eksport kasvas 2017. aasta juulis võrreldes eelmise aasta juuliga 6% ja import 9%, teatas statistikaamet. Impordi kasvu toetas metalli ja metalltoodete ning transpordivahendite sisseveo suurenemine.

2017. aasta juulis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 0,9 miljardi euro väärtuses ning imporditi Eestisse 1,1 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 197 miljonit eurot (2016. aasta juulis 153 miljonit eurot).

Kaupade ekspordi peamised sihtriigid olid Soome (15% Eesti koguekspordist), Rootsi (14%) ja Läti (10%). Soome eksporditi enim elektriseadmeid ning metalli ja metalltooteid, Rootsi elektriseadmeid ja transpordivahendeid (sh laevad), Lätti mineraalseid tooteid (sh elektrienergia) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu. Eksport kasvas enim Saksamaale (19 miljonit eurot), Venemaale ja Türki (mõlemasse 13 miljonit eurot). Saksamaale suurenes elektriseadmete (sh kommunikatsiooniseadmed), Venemaale mehaaniliste masinate ning Türki metallijäätmete väljavedu. Eksport kahanes enim Hollandisse (12 miljonit eurot), kuhu viidi vähem mineraalseid tooteid (sh põlevkivikütteõli).

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid, põllumajandussaadusi ja toidukaupu, mineraalseid tooteid ning mehaanilisi masinaid. Enim kasvas keemiatööstuse tooraine ja toodete (16 miljonit eurot), puidu ja puittoodete (13 miljonit eurot) ning transpordivahendite (12 miljonit eurot) eksport. Samas vähenes elektriseadmete ja mineraalsete toodete väljavedu.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas juulis 71% kogu ekspordist. Eesti päritolu kaupade ekspordi kasvu mõjutas enim keemiatööstuse tooraine ja toodete (sh tihendussegud, muud mastiksid), puidu ja puittoodete (sh okaspuidust saematerjal) ning mehaaniliste masinate (sh konveierid) väljaveo suurenemine.

2017. aasta juulis imporditi kõige enam kaupu Soomest (13% Eesti koguimpordist), Saksamaalt (11%) ja Leedust (9%). Soomest imporditi kõige rohkem elektriseadmeid ja mineraalseid tooteid (sh mootorikütus, elektrienergia), Saksamaalt mehaanilisi masinaid ja transpordivahendeid ning Leedust mineraalseid tooteid, põllumajandussaadusi ja toidukaupu. Kõige rohkem kasvas import Poolast (17 miljonit eurot), Soomest (12 miljonit eurot) ja Lätist (11 miljonit eurot). Poolast suurenes transpordivahendite, Soomest ning Lätist metalli ja metalltoodete sissevedu. Enim kahanes import Ungarist.

Kaupadest imporditi Eestisse enim elektriseadmeid, transpordivahendeid ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu. Enim kasvas metalli ja metalltoodete, transpordivahendite ning kahanes elektriseadmete sissevedu.

2017. aasta juulis võrreldes möödunud aasta sama kuuga kasvas väliskaubanduse ekspordi mahuindeks 3% ja impordi mahuindeks 10%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077