Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 7. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Höövelliist: tootmine kasvab liist liistu haaval

Eesti Höövelliistu tootmine.
Foto: Eesti Höövelliist
Äripäeva puidutööstusettevõtete edetabelis on Eesti Höövelliist OÜ püsinud aastaid esikümnes. Mullu hõivas profiilliistude tootja, Suure-Jaani suurim tööandaja topis kuuenda positsiooni.

Eesti Höövelliistul on Eestis kaks tehast - Suure-Jaanis ja sealt kaheksa kilomeetri kaugusel asuvas Sürgaveres, lisaks tootmisega tegelevad tütarettevõtted Poolas ja Lõuna-Rootsis, kirjutab Põllumajandus.ee. Eestis töötab pea 210 töötajat, Poolas ja Rootsis kummaski paarkümmend. „Käesoleva aasta alguses soetasime ettevõtte Norras, kes oli meie pikaaegne klient. Selle otsuse taga on eelkõige eesmärk oma toodangut paremini turustada. Meie toodanguks on profiilliistud ja teised interjööritooted ning ressursside kättesaadavus määrab, kus on mõistlik mingit toodet valmistada,“ selgitas ettevõtte juhataja Andrus Rooks.

Tänavuse aasta peaeesmärgiks on ettevõttel leida uusi turge ning kasvatada müügimahte olemasolevatel turgudel. Eesti Höövelliistu toodangust lõviosa, pea 75%, läheb Skandinaaviasse, 13% Kesk-Euroopasse ja 12% Baltikumi. „Meie põhiturud on Norra ja Rootsi – seal on meil ka oma müügiettevõtted olemas. Prioriteediks on viia koostöö tänavu soetatud Norra ettevõttega uuele, ühtse firma tasandile, kus kõik süsteemid hakkaksid ladusamalt ja laitmatult toimima. Kasvupotentsiaali on kindlasti,“ on Rooks kindel.

„Plaanime kindlasti veel laieneda, ent mitte ilmtingimata Eestis. Poola ettevõte, mis alustas allhankijana, on meie jaoks olnud hea katsepolügon. Tootmiskogemus on seal nüüd olemas ja on aeg edasi liikuda, järgmises etapis siis lõpptoodete valmistamiseni,“ avaldas ta.  Argumendid, mis üht tootmisettevõtet suunavad Eestist väljapoole laienema, võivad Rooksi sõnul ajas muutuda. Oma osa on kindlasi ressursside kättesaadavusel. Tööjõu olemasolu on üks põhjus, miks ei peeta suuremahulisi laienemisplaane Suure-Jaanis või Sürgaveres. Viljandimaal on puidutööstusettevõtete kontsentratsioon Eesti lõikes üks suuremaid, tööhõive ses piirkonnas on kõrge. „Jah, me saame oma töötajate leidmise ja väljaõpetamisega probleemideta hakkama, aga paarikümne töötaja värbamine ei saaks lihtne olema,“ tunnistas ta.

Ärimeest tunned kinnisest suust

Muude laienemisplaanide osas jääb liistutootja juht napisõnaliseks: „Meil on lisaks teisi plaane väljaspool Eestit, aga sellest on veel vara rääkida. Konkurentsiolukord liistutootmises on pinev. Kui mõnel turul läheb hästi, siis eks sinna tahetakse ka juurde tulla.“ Rooks lisas, et äritegevus nõuab kogu aeg strateegilist ettepoole mõtlemist ja tunnistas, et õigete otsuste tegemiseks tuleb pidevalt olla oma valdkonna infoväljaga kontaktis. „Hea on, kui pool aastat mingeid arenguid ette suudad aimata, aga kiireteks muutusteks peab kogu aega valmis olema,“ tõdes ta.

Eesti Höövelliistu tooteporfellis on sadu erinevaid profiilliiste: põrandatele, uksepiiretele, katteliiste, sise- ja välisnurgaliiste, ümar- ja klaasiliiste, viimistletud ja viimistlemata profiliiste. Eesmärk on pakkuda klientidele laia sortimenti, aga ka head teenindust. „Igal riigil on oma standardsortiment, aga ka igal inimesel võib olla oma erisoov, näiteks soovitakse teatud kindlat tooni punaseid liiste. Eritellimuse maht on kasvavas trendis ja nõuab paindlikkust,“ selgitas Rooks.

Materjalidest kasutatakse tootmises peamiselt oksavaba mändi, nii sõrmjätkatud kui ka täispuiduna. Enamuse sõrmjätkatud materjalist hangib ettevõte Eesti tootjatelt-tarnijatelt. Et oksavaba täispuidust mändi vajalikus mahus ja kvaliteedis koduturult saada pole, siis tuleb lisaks importida lähiriikidest Soomest, Rootsist, Lätist.

Loe pikemalt teemaveebist põllumajandus.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077