Autor: Lauri Leet, kaasautor • 5. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ensto: meie eesmärk on null tööõnnetust

Kaarel Suuk.
Foto: Urmas Kamdron
Ensto Enseki Keila tehase juhi Kaarel Suugi sõnul on nende ettevõttes eesmärgiks null tööõnnetust ja seetõttu on oluline hoida tööohutuse teemat pidevalt fookuses.

“Tehase juhina pean kõige olulisemaks eesmärgiks seda, et inimesed tuleksid tervena tööle ja läheks tervena koju. Seetõttu on üks meie peamistest eesmärkidest null tööõnnetust,” ütles Kaarel Suuk teemaveebile logistikauudised.ee. "Selline eesmärk on meie tehases olnud juba pikka aega ja tööohutus on alati pildil kõikides töötajate inforingides, muudes sisekanalites ja eesmärkide aruandluses.”

Eestis 1992. aastast tegevust alustanud Ensto Enseki Keila tehas asub praegustes ruumides 2004. aastast ning tehases töötab 350 inimest. Elektritarvikuid ja -seadmeid koostava ja metallitooteid tootva tehase laost liigub igal aastal läbi umbes 7000 erinevat komponenti ja ligi 3500 erinevat lõpptoodet.

Kaarel Suuk tutvustab Keila Ensto Enseki tehase kogemust tööohutusega 12. septembril Keila tööstuspargis toimuval seminaril “Inimesed ja ohutus ladudes”. Teiste hulgas räägib ka Glamox, kuidas kiire kasvu ja piiratud ruumiressursi tingimustes säilitada fookus ohutusele ning Ametikoolitus OÜ tegevjuht ja koolitaja Lenno Põder, kuidas innovatiivsete meetmete abil märgata igapäevaseid, kuid märkamatuid ohuolukordi.

Seminari programmi loe siit ja registreeru siin.

2010. aastal alustati tehases Lean'i juurutamisega. Muutmaks töökeskkonda “müravabaks”, kasutatakse iga töökoha osas korra ja standardiseerituse loomiseks 5S tööriista. “Seda võibki pidada Leani vundamendiks tootmises. Tööohutus ja 5S on meie jaoks lahutamatud. Samamoodi on Lean tööriistadest tööohutusega tugevalt seotud “War Room” ehk sõjatuba, kus lisaks ajakadude vähendamisele märkame ja registreerime ohuolukordi. Kolmandaks oleme laoga seotud ohutuse tõstmiseks lisanud lao tõstukid ennetava hoolduse programmi.”

Suuk lisab veel, et Leani puhul on üks olulisemaid põhimõtteid inimeste kaasatus, töötajate initsiatiivi ja algatuste loomine ning nendega ka arvestamine. 

“Uusi asju tehes alustame kõigepealt pilootlahendustest. Selleks, et veenduda, kas väljapakutud lahendused sobivad olemasolevate protsessidega, kas need on kulusäästlikud ja sobivad inimestele, kes neid kasutama hakkavad.”

Tööohutuses on väga suur rõhk ka koolitustel: esmased- ja korduvkoolitused, riskianalüüsid ja ametikohtade kaupa riskide välja toomine. 

“Kõik need on tänapäeval iseenesestmõistetavad nii-öelda hügieenifaktorid. Oluline on suhtuda tööohutusse tõsiselt, mitte teha seda üksnes linnukese pärast. Teema pildil hoidmine ning ausalt peeglisse vaatamine on vähim, millest alustada. Samuti panna inimesed kaasa mõtlema. Näiteks koolituste puhul on heaks viisiks viia hiljem läbi lühitestid kuuldu kohta või toetada visuaalsete materjalidega, mis on hiljem tootmisruumides nähtaval kohal.”

Loe pikemalt teemaveebist logistikauudised.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077