4. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puidusektor panustab jõudsalt Eesti eksporti

Henrik Välja
Foto: Raul Mee
Eesti ekspordikasvus täidab olulist rolli metsa- ja puidusektor, mis moodustab koguekspordist koguni 16% ning on üks kiiremini kasvavaid sektoreid, märgib Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit: statistikaameti andmetel oli puidupõhiste toodete eksport tänavu viie kuuga 915 miljonit eurot, mis on 14% rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.

Puidupõhiseid tooteid imporditi 286 miljoni euro väärtuses, märgib liit oma pressiteates. Puidutoodete väliskaubanduse bilansi ülejääk kasvas eelmise aastaga võrreldes 13,8% ehk 0,6 miljardi euro tasemele. Puidupõhised tooted on Eesti väliskaubanduse bilansi kõige olulisemad tasakaalustajaid, kogu väliskaubanduse bilansi puudujääk on aastaga kasvanud 29%, ligi -1 miljardi euro tasemele, rõhutab metsa- ja puidutööstuse liidu tegevjuht Henrik Välja.

Välja peab puidusektori kasvu peamisteks põhjusteks head väliskeskkonda ja varasemate aastate investeeringuid, mis on võimaldanud ekspordimahtusid kasvatada. "Puidupõhiste toodete ekspordis on kõige olulisem roll suurema lisandväärtusega toodetel, puidust kokkupandavad ehitised moodustavad ekspordist 16%, saematerjal 14%, ehitusdetailid 13%, puitmööbel ja selle osad 11%," loetles Välja.

Tänu investeeringutele vineeritehastesse on spoonieksport langustrendis ja vineer üks kiiremini kasvavaid ekspordiartikleid - kasv 46% võrreldes eelmise aastaga. Lisaks vineerile näitavad kiiret kasvu graanul 25%, saematerjal 19% ning puidust kokkupandavad ehitised 17% aastakasvuga.

Meie puidusektori peamisteks ekspordipartneriteks on lähiriigid Norra, Rootsi, Taani, kuhu tarnitakse just kõrgema lisandväärtusega tooteid. Mahukaupade, näiteks saematerjali puhul, on ekspordipartneriteks ka eksootilisemad turud nagu Austraalia, Jaapan ja Hiina.

Metsa- ja puidutööstus annab tööd ligi 36 000 inimesele. Swedbanki tööstusettevõtete uuringust selgus, et puidutööstuse brutopalk on 4,5% kõrgem kogu töötleva tööstuse keskmisest ning 55,8% kõrgem Läti ja 57,8% Leedu puidutööstuse palkadest. "Seega on sektor ka väga oluline tööandja, eriti maapiirkondades, kus puidutööstused valdavalt asuvad," rõhutas Välja.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077