Autor: Mait Kraun • 1. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enefit Energiatootmine teenis ligi 70 miljonit kasumi

Elektriliinid.
Foto: Maris Ojasuu
Enefit Energiatootmine, mis toodab 84 protsenti Eesti elektrist, teenis ligi 70 miljonit eurot kasumit. Põhjuseks eelkõige kasvanud hinnad ning ning põlevkivi ressursitasumäärade muutmine.

Äripäeva infopanka jõudnud ettevõtte majandusaasta aruandest selgub, et elektrienergia tootmisega tegeleva Enefit Energiatootmise müügitulu kasvas 2016. aastal (eelneva aastaga võrreldes) 30 protsenti, 339,6 miljoni euroni. Ärikasum ulatus aga 68,3 miljoni euroni, veel 2015. aastal saadi 71,3 miljonit eurot kahjumit.

Ettevõttes töötas mullu keskmiselt 934 inimest, võrreldes eelneva aastaga palgati juurde 290 inimest. Käive töötaja kohta langes 11 protsenti, 363 599 euroni. Keskmine brutotasu langes 21 protsenti, 1238 euroni kuus.

Muutlik turukeskkond

Eelmist aastat iseloomustas väljakutseterohke ja keerukas tegevuskeskkond, kirjutas ettevõte oma tegevusaruandes. „2016. aasta algas energiaettevõtete jaoks keeruliselt, sest energia hinnad langesid väga madalale tasemele. Teine poolaasta tõi elektritootjatele tänu kõrgematele turuhindadele siiski kergendust. Muutlikud elektrihinnad esitasid Enefit Energiatootmine ASile tõelise väljakutse elektritootmise paindlikumaks muutmisel.“

Ettevõtte teatel toimus väga oluline muutus põlevkivisektori jaoks 2016. aasta suvel, mil valitsus sidus seni fikseeritud põlevkivi ressursitasud kütteõli maailmaturu hinnaga. „Paindlik maksustamine aitab põlevkivisektoril madalate turuhindade tingimustes säilitada tootmisvõime ja töökohad.“

2016. aasta lõpu seisuga oli Enefit Energiatootmises kasutatud elektriline netovõimsus 1713 megavatti, sellest Eesti elektrijaamades 1355 megavatti, Balti elektrijaamades 322 megavatti. Enefit Energiatootmise osakaal Eesti elektritootmises oli 2016. aastal 84 protsenti.

Positiivsed mõjud

Positiivselt mõjusid tulemusele elektrituru kasvanud hinnad, põlevkivi ressursitasumäärade muutmine ning leppetrahv Auvere elektrijaama üleandmise hilinemise eest. Tulemuste võrdlemisel eelmise aruandeperioodi andmetega tuleb arvestada ka sellega, et selle aasta majandustulemustele avaldasid mõju Eesti Energia Õlitööstuse viimase kvartali tulemused.

„2016. aasta olulise sündmusena tuleb ära märkida Eesti Energia Narva Elektrijaamad ning Eesti Energia Õlitööstuse ühendamine. Strateegilise tegevuskava elluviimise toetamiseks ühendas Eesti Energia ühel tootmisterritooriumil paiknevad elektrijaamad ja õlitööstuse,“ kirjutas ettevõte oma tegevusaruandes. „Tootmistehnoloogiate arendamise tulemusena on piirid õli- ja elektritootmise vahel kadumas. Uue äriüksuse juriidiliseks nimeks sai Enefit Energiatootmine AS.“

Tähtsündmuseks Auvere elektrijaama käivitamine

„2017. aasta kõige oodatumaks sündmuseks saab Auvere elektrijaama käivitamine. Uus energiaplokk võimaldab suurendada Narva elektrijaamade töö efektiivsust ning vähendada eralduvate saasteainete heitekoguseid,“ kirjutab ettevõte aruandes.

300megavatise võimsusega tootmisüksus suudab Eestis elektrit toota järgmise 40 aasta jooksul, kasutades erisuguseid kütuseid – põlevkivi kõrval ka turvast, biomassi, põlevkivigaasi ning põhimõtteliselt ka kivisütt.

Enefit Energiatootmine on täielikult Eesti Energia omandis ettevõte, mille põhitegevus on põlevkivist elektri-, soojusenergia ning vedelkütuste tootmine ja müük.

Eelmisel ja üle-eelmisel aastal ettevõttest dividende ei võetud. Põhjalikumalt saab tutvuda firma majandustulemustega Äripäeva infopangas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077