Autor: Tööstusuudised.ee • 29. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liimpuidutootja Palmako investeerib kümme miljonit uude tootmisliini

Tartumaal Luunja vallas Kavastus asuv aia- ja suvemajade tootja AS Palmako tehas,
Foto: Väinu Rozental
Liimpuidutootja Palmako võtab Kavastus asuvas liimpuidu tsehhis kasutusele innovaatilise tootmisliini, mis parandab 2019. aastaks ettevõtte ressursikasutust kuni 7,5%. Projekti maksumus on 9,5 miljonit eurot, millest 2 miljonit eurot tuleb toetusena Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist.

Uus liin projekteeritakse ettevõtja vajadustest lähtudes ning eesmärgiga ressursse paremini ära kasutada ja seeläbi vähendada ka tootmise keskkonnamõju. Projekti tulemuste seireks ja hindamiseks võetakse kasutusele kaasaegsed infotehnoloogilised lahendused, teatas KIK. 

„Uus lahendus muudab tootmisliini logistiliselt terviklikuks, kogu tootmisprotsessi kiiremaks ja paindlikumaks ning lubab meil toota liimpuitu uutes, senisest suuremates dimensioonides. Kogu protsessi optimeeritakse ja juhitakse spetsiaalse arvutitarkvara abil, mille tulemusena minimeeritakse ladustamise ja sisemise logistika käigus tekkivaid kadusid,“ on Palmako juhatuse esimees Rain Raudsepp tulevikku vaadates lootusrikas.

Toodanguühiku kohta paraneb puiduressursi kasutus ligikaudu 7,5% ning suureneb liimi kokkuhoid 10%. Projekti tulemusena hoitakse 10 aasta jooksul kokku 36 560m³ puitu, 30 tonni liimi, 877 MWh soojust ja 532m³ vett. Saavutatav rahaline sääst on 819 000 eurot aastas.

Keskkonnaminister ja KIKi nõukogu esimees Siim Kiisler ütleb, et huvi tänavu esmakordselt avatud meetme vastu on meeldivalt suur. "Üha enam ettevõtjaid on jõudnud arusaamale, et oma majandusnäitajate parandamine ning konkurentsivõime suurendamine on otseses seoses meie poolt jäetava keskkonnajäljega. Kui veel riik sellele omapoolse toetuse annab, siis patt oleks seda kasutamata jätta,“ ütleb Kiisler. 

2016. aastal viidi läbi Kavastus asuva liimpuittoodete tsehhi detailne ressursikasutuse analüüs, mis on investeeringutoetuse taotlemisel üheks oluliseks eelduseks. Ressursikasutuse analüüse teostavad vastava kvalifikatsiooniga ning koolituse läbinud ressursitõhususe audiitorid. Taotlusvoor on avatud ka teistele ettevõtetele ning taotlemise kohta saab infot KIKi kodulehelt.

Toetust antakse Euroopa Regionaalarengufondi meetme „Ettevõtete energia- ja ressursitõhusus“ tegevusest „Investeeringud parimasse võimalikku ressursitõhusasse tehnikasse; ressursijuhtimissüsteemide ja toetavate IT- rakenduste toetamine“. Toetusmeetme töötas välja Keskkonnaministeerium ning selle kohta saab infot ministeeriumi kodulehelt.

Taustainfo:

Ressursitõhususe toetuse eesmärk on suurendada Eesti töötleva tööstuse ettevõtete ressursitootlikkust innovaatiliste lahenduste kasutuselevõtu kaudu. Lisaks annab see võimaluse ka tõsta protsesside ja toodete töökindlust, et vältida tõrkeid ettevõtte igapäevases töös ja tagada tavapärane toimimine. 

Kuni aastani 2020 jagatakse ettevõtete ressursitõhususe parandamiseks ligi 108 miljonit eurot. Selle aasta taotlusvooru eelarve on 25 miljonit eurot ning sealt saavad investeeringuteks toetust taotleda need äriühingud, kelle põhitegevusvaldkond on toiduainetööstus, puidutööstus, paberi- ja tselluloositööstus, mineraalsete materjalide töötlemine või mäetööstus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077