5. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 nõuannet tööohutuse parendamiseks tööstuses

ABB on õpetanud oma töötajaid ära tundma füüsilisi ohte töökeskkonnas.
Foto: ABB
Tööohutus on ABBs oluline väärtus. Õnnetuste ennetamisega tegeletakse ettevõttes teadlikult, et töötajad saaksid teha ohutult tööd ja elada tänu sellele täisväärtuslikku elu ka väljaspool tööaega.

Ennetustöö peamised väljundid on reeglistik, riskianalüüs, ennetustöö, kaasamine ja kogemustest õppimine.

 

1. Pane reeglid paika!

ABB kaks suuremat tehast on rakendanud lisaks tööohutusalastele tavareeglitele eraldi kuldreeglid – olulised juhised, mida kõik töötajad on kohustatud teadma ja loomulikult ka rakendama. Samuti annavad kuldreeglid parema võimaluse ohutusalaste teemade esiletõstmiseks, näiteks milliseid nõudeid täites oleks saanud õnnetuse ära hoida.

2. Vii läbi riskianalüüs!

Riskianalüüs toetab ettevõtte töötajate, koostööpartnerite ja külaliste ohutuse tagamist ning see on oluline võti õnnetuste ennetamisel. Riskianalüüs peab vastama olukorrale, seetõttu on ABBs kasutusel erinevad vormid nii rutiinsete kui erakorraliste tööde, aga ka lühiajaliste alltöövõttude riskide hindamiseks.

3. Tegele ohuolukordadega!

Tegelemisel peaaegu juhtunud õnnetustel ehk ohuolukordadel, on suur mõju tööohutuse parendamisele. Ennetustöösse ehk õnnetuste ärahoidmisse on oluline kaasata kõik töötajad. ABB on õpetanud oma töötajaid ära tundma nii füüsilisi ohte töökeskkonnas kui ka pöörama tähelepanu ohtlikule käitumisele. Oluline on anda ka töötajatele tagasisidet, millise lahenduse nende märgatud juhtumid leidsid.

4. Kaasa aktiivselt kõik töötajad!

Lisaks tööohutusnõuete regulaarsele inspekteerimisele on ABBs juurutatud sisesed tööohutusringkäigud (safety observation tour). Tegu on lühikontrolli ja sellega kaasneva aruteluga töötaja ja juhi vahel, et pöörata tähelepanu töötaja tööohutusalasele käitumisele. Ringkäigud annavad tööohutusele personaalse sisu – kõik juhid peavad olema teadlikud meeskonna tööks vajalikest ohutusvõtetest, oskama neid rakendada ja töötajale arusaadavaks teha. 

5. Õpi kogemusest!

ABBs toimub töökeskkonnas tehtud parenduste kohta parimate praktikate jagamine – üksused teavitavad parendustest ja parimatest ohuolukorra-alastest tähelepanekutest.

 

Autor: Katrin Meos, ABB Balti riikide keskkonna- ja tööohutusjuht

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077