Autor: Tööstusuudised.ee • 13. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saku Õlletehas läheb viie aasta pärast täielikult üle taastuvenergiale

Saku õlu.
Foto: Raul Mee
Carlsberg Grupp, mille alla kuulub ka Saku Õlletehas, tahab programmi Together Towards ZERO raames minna 2022. aastaks täielikult üle taastuvenergiale.

Carlsberg Grupp, mille alla kuulub ka Saku Õlletehas, võttis kõikides oma tehastes terves maailmas eesmärgiks 2030. aastaks täielikult likvideerida süsihappegaaside emissiooni ja vähemalt poole võrra vähendada vee kasutamist. Programmi Together Towards ZERO vaheeesmärkide hulka kuulub ka üksnes taastuvenergia kasutamine juba 2022. aastaks, teatas ettevõte. 

Together Towards ZERO programm on ellu kutsutud, kuna tarbijad nõuavad üha rohkem jätkusuutlikke ja säästlikke tooteid ajal, mil maailm astub vastu väljakutsetele nagu kliimamuutus, puhta vee vähesus ja inimeste kehv tervislik olukord. Programm on oluline osa Carlsberg Grupi ülemaailmsest strateegiast, mis koosneb neljast suurest ambitsioonist – null süsihappegaaside jalajälge, null vee raiskamist, null vastutustundetut alkoholi tarbimist ja null tööõnnetusi. Kõigil neljal ambitsioonil on ka selged ja mõõdetavad eesmärgid.

Saku Õlletehase tootmisdirektor Marika Tungel selgitas, et kogu grupi poolt vastu võetud eesmärgid on vägagi ambitsioonikad ja kogu tööstuses teedrajavad, kuid täiesti saavutatavad. “Vähem kui viie aasta pärast, 2022. aastaks, peab kogu meie tootmine olema üle läinud taastuvenergiale, peame poole võrra vähendama oma süsihappegaaside väljastamist, veerandi võrra veekasutust, tegema absoluutselt igal pool kättesaadavaks ka alkoholivaba õlle ja vähendama tööõnnetuste hulka,” märkis Tungel. “2030. aastaks on aga eesmärgid veelgi kõrgemale seatud.”

“Tegelikult oleme me nende eesmärkide suunas juba mõnda aega liikunud ja näiteks eelmise aastaga parandasime me oma efektiivsust sooja- ja elektrikulude osas ligi 15 protsenti,” selgitas Marika Tungel. “Taastuvenergiat on kavas suuremas osas kasutama hakata näiteks jäätmetest biogaasi tootes.”

Carlsberg Grupi programm Together Towards Zero on koostatud teaduslikel alustel ühiselt koos maailma juhtivate ekspertidega. Programm arvestab ÜRO jätkusuutliku arengu eesmärkidega ja on võtnud ülesandeks isegi ületada eesmärgid, mis on vastu võetud Pariisi kliimakokkuleppega.

 

HEA TEADA

Together Towards Zero eesmärgid:

NULL süsinikgaaside jalajälge

-Kliimamuutus on üks maailma teravamaid probleeme ja nagu Pariisi kliimakokkuleppes märgiti, ka ettevõtted peavad midagi selles osas ette võtma. Carlsbergi Grupp on võtnud eesmärgiks vähendada oma tootmise süsihappegaaside väljastamise hulka sellisel määral, et globaalse temperatuuri tõus piirduks 1,5 kraadiga. See on isegi kõrgem eesmärk kui on seatud Pariisi kliimaleppega.

-Carlsbergi Grupp võtab eesmärgiks saavutada aastaks 2030 Null süsinikdioksiidide emissiooni ja aastaks 2022 täieliku taastuvenergia kasutamise kõikides oma tehastes. Samuti panustab Carlsberg sellesse, et ka tema koostööpartnerid oma süsihappegaasi jalajälge vähendaks vähemalt 30% võrra.

NULL vee raiskamist

-Täna on maailmas palju piirkondi, kus veekasutus ei ole optimaalne ja puhta vee puudus on suur probleem. Koostöös Maailma Loodus Fondiga on Carlsberg tuvastanud pruulikojad, mis asuvad veepuuduse riskipiirkondades ja töötanud välja eesmärgid, et täielikult ära kaotada vee raiskamine.

-Eesmärkide hulka kuulub pruulikodade veekasutuse vähendamine poole võrra aastaks 2030.NULL vastutustundetut alkoholi tarbimist

-Alkoholi väärtarbimist ja vastutustundetut käitumist nagu joobes juhtimist ja alaealiste alkoholi tarbimist tuleb ära hoida. Tihti on nende probleemide alguseks keerukad kombinatsioonid sotsiaalsetest ja individuaalsetest faktoritest. Carlsberg teeb koostööd rahvusvahelise grupi tervise- ja käitumisteadlastega, et panna paika täpsed tegevused, et tarbijad teeksid tervislikke ja vastutustundlikke valikuid.

-Eesmärgiks on aastaks 2022 pakkuda tarbijatele võimalust igal pool ja alati teha valik ka alkoholivaba õlle kasuks ja teadvustada vastutustundliku tarbimist.

NULL tööõnnetusi

-Tööõnnetused on vastuvõetamatud ja töötajate tervis ja turvalisus on alati esikohal.

-Eesmärk on iga aasta järjest vähendada tööõnnetusi ja nende tekkimise võimalusi nii, et aastaks 2030 poleks enam ühtegi tööõnnetust.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077