Autor: Tööstusuudised.ee • 6. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enefiti tuulepargid tootsid mais 36% rohkem elektrit kui aasta varem

Narva tuulepark.
Foto: Eesti Energia
Eesti Energia taastuvenergia ettevõtte neli tuuleparki tootsid maikuus 10 gigavatt-tundi taastuvenergiat, kasvatades aastavõrdluses toodangut pisut rohkem kui kolmandiku võrra. Kasvas ka taastuvast kütusest soojuse tootmine.

„Aulepa, Paldiski, Narva ja Virtsu tuuleparkide kasvanud toodangut saab põhjendada eelmisest aastast tugevama tuulega ning suuremate tuuleparkide märgatavalt kõrgema töökindlusega,“ ütles Enefit Taastuvenergia juht Innar Kaasik pressiteates.

Ta lisas, et kasvas ka Paide koostootmisjaamas ja Iru elektrijaama jäätmepõletusjaamas toodetud elektri kogus. Kokku tootsid Enefit Taastuvenergia tuulepargid, koostootmisjaamad ja hüdroelektrijaamad maikuus ligikaudu 25 gigavatt-tundi elektrit. Sellise koguse elektrit tarbivad aasta ajaga 10 000 keskmise tarbimisega kodumajapidamist.

Eesti elektrisüsteemihalduri Elering andmetel tootsid Eesti tuulepargid maikuus ligi 32 gigavatt-tundi elektrit ehk 38% rohkem kui aasta eest. Enefit Taastuvenergia tuuleparkide toodang moodustas 32% kogu Eesti tuuleparkide toodangust.

Enefit Taastuvenergia Paide ja Valka koostootmisjaam, mis kasutavad kütusena biomassi ning Iru elektrijaam tootsid mais kokku 43 gigavatt-tundi soojust, mida on 51% rohkem kui aasta eest samal ajal. „Poole võrra suurenenud soojuse tootmise numbrid on tingitud ennekõike külmemast ilmast käesoleva aasta kevadel,“ sõnas Kaasik.

Enefit Taastuvenergia on Eesti Energiale kuuluv taastuvenergiat tootev ettevõtte, mis toodab elektrit ja soojust tuulest, veest, biomassist ja segaolmejäätmetest. Ettevõtte tootmisüksusteks on Iru elektrijaam, Aulepa, Narva, Paldiski ja Virtsu tuulepargid ning Paide ja Valka koostootmisjaamad. Lisaks haldab Enefit Taastuvenergia Keila-Joa ja Linnamäe hüdroelektrijaama.

Valitsus on teada andnud soovist Enefit Taastuvenergia vähemusosalus börsile viia. Eesti Energia tegeleb praegu Enefit Taastuvenergia börsileviimise eelanalüüsiga. Protsessi on kaasatud finantsnõustajatena Nordea ja Swedbank ning õigusnõustajana Raidla Ellex.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077