26. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: globaalne terasetootmine kasvab

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: rauamaak kukkus seitsme kuu põhja; globaalne terasetootmine kasvab robinal; BHP tahab Austraaliasse rajada kaks uut niklikaevandust; OPECi kokkuleppe pikendamine pani nafta hinna odavnema.

Rauamaak kukkus seitsme kuu põhja

Pärast mai alguses toimunud järsku hinnatõusu hakkas rauamaak tasapisi taastuma. Nüüd on tooraine uuesti kukkuma hakanud, vahendab mining.com

Põhja-Hiina 62protsendilise sisaldusega rauamaagi impordihind kukkus neljapäeval 4,2 protsenti 59,30 dollarini tonnist, see on madalaim tase alates novembris keskpaigast, selgub The Steel Indexi andmetest. Rauamaagi hinnad on veebruaris saavutatud tippudest kukkunud lausa 37 protsenti.

Rauamaagi hiljutise odavnemise taga on kartused, et Hiina majanduse olukord ei pruugi olla nii hea kui arvati. Hiina tarbib kolmveerand meritsi veetavast rauamaagist.

Kolmapäeval teatas reitinguagentuur Moody’s, et vähendab Hiina riigivõla reitingut esimest korda alates 1989. aastast. Moody’se teatel on Pekingi stimuleerimisprogrammide mõju vähenenud ning võlatase kiiresti kasvanud. Lisaks sellele on kinnisvara- ja ehitusturg ülekuumenenud.

Qingdao sadama rauamaagi hind kukkus nädalaga kokku 2,2 protsenti ja neljapäeval maksis tonn 60,24 dollarit.

Globaalne terasetootmine kasvab robinal

Globaalne terasetootmine, mis peegeldab ka maailmamajanduse tervist, tõusis aprillis 5 protsenti, selgub tööstuse kogutud andmetest.

Andmed viitasid ka nõudluse kasvule, samas kardetakse ka ülepakkumist. Terasefirmad tootsid aprillis kokku 142 miljonit tonni terast, aasta aega tagasi oli vastav näitaja 135 miljonit tonni, selgub Maailma Terase Assotsiatsiooni andmetest (Worldsteel).

Hiina tootmine, mis moodustab globaalsest tootmisest poole, tõusis 4,9 protsenti 72,8 miljoni tonnini, teatas Worldsteel, mille liikmed toodavad umbes 85 protsenti maailma terasest.

„Andmed viitavad asjaolule, et terasenõudlus on pärast langust paranema hakanud. Tõsi, Euroopas on olukord veidi kehvem, USA puhul on nõudlus stabiilne ning Hiinas peaks see veidi pehmenema. Selle tõttu võib juhtuda, et pakkumine hakkab nõudlust ületama,“ ütles nõustamisfirma MEPS analüütik Jeremy Platt.

Platt ütles, et tootmise kasv võib panna hinnad odavnema, aga langus ei tohiks ulatuda 2015. aastal saavutatud põhjadeni.

BHP tahab Austraaliasse rajada kaks uut niklikaevandust

Kaevandusfirma BHP Billiton tahab ehitada Lääne-Austraaliasse kaks uut niklikaevandust ja selleks taotletakse praegu ka luba.

Nimelt on BHP Nickel West üksuse tootmine küllaltki madal ning seda proovitakse parandada uute kaevanduste rajamisega. Praegu toodab Nickel West 5 protsenti maailma niklist.

„Selleks, et Kalgoorlie niklisulatustehast töös hoida, on vaja viie aasta jooksul ka teisi allikaid,“ ütles BHP kolmapäevases avalduses.

Niklihinnad on viimase kuue aasta jooksul odavnenud peaaegu 70 protsenti, sest maailmas on ülepakkumine. Nädalaga odavnes nikkel 0,8 protsenti ja tonn maksab 9100 dollarit. Ka viimase kuue kuu jooksul on nikkel tublisti kukkunud.

Sellel nädalal ilmusid ka andmed, mis näitasid, et Londoni metallibörsi nikli varud kasvavad viimase aasta kiireimas tempos.

Teistest toorainetest kallines tsink 4 protsenti ja tonn maksis neljapäevaks 2635 dollarit. Tina lisas 0,9 protsenti ja tonn maksab 20 375 dollarit. Alumiinium kallines 1,1 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 1945 dollarit.

OPECi kokkuleppe pikendamine pani nafta odavnema

OPECi liikmed ja teised naftariigid leppisid kokku, et tootmiskärpeid pikendatakse veel üheksa kuu võrra. Turgudele ei tulnud see üllatusena, aga nafta hinnad hakkasid sellegi poolest langema.

„See on klassikaline juhtum, kuidas turud ostavad kuulujutu peale ja müüvad, kui fakt on sündinud. Näib, et üheksakuuline piirangute jätkumine ühes potentsiaaliga piirangute laiendamiseks oli pea täielikult nafta hinda sisse arvestatud, kui seda öeldi – hindadel polnud enam kuhugi mujale liikuda kui alla,“ ütles MarketWatchile Craid Erlam, Oanda vanemanalüütik.

WTI toornafta odavnes nädala lõikes 0,8 protsenti ja Brent kukkus 1,8 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 49,34 ja 51,96 dollarit barrelist.

Rotterdami 95 bensiini hind kallines aga 1,3 protsenti ja neljapäevaks maksis tonn 553 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077