25. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas säästa energiat kompressorite heitsoojusega?

Energiat on võimalik säästa kompressorite heitsoojuse taaskasutuse abil.
Foto: Kaeser Kompressorit OY
Kuna energia pidevalt kallineb, on aina olulisem arvestada sellega, et energiaressurssidega säästlik ümberkäimine on ökoloogilisuse kõrval lisaks ka ökonoomne. Kompressori tootjad pakuvad selleks mitmeid võimalusi. Sellest, kuidas heitsoojuse taaskasutuse abil energiat säästa, räägib lähemalt Kaeser Kompressorit OY Eesti filiaali juhataja Andrus Loit.

Kompressor on energiakulukas seade, tihtipeale lausa üks võimsamaid energiakulutajaid tootmisettevõttes. Heitsoojuse taaskasutus on aga täiesti mõeldav võimalus kompressorseadme ökonoomsuse suurendamiseks ja samas ka keskkonna säästmiseks. Eriti ökonoomne energiakandur on suruõhk just siis, kui selle valmistamine ja jaotamine on omavahel võimalikult hästi kooskõlastatud. Vajalikud kulutused on kõiki väljaminekuid arvestades siiski suhteliselt väikesed, seega asetavadki paljud ettevõtted üha suuremat rõhku ökonoomsele suruõhutootmisele.

-  94% kompressorisse juhitavast energiast muundub soojusenergiaks – igati mõistlik on seda energiat kuidagi ära kasutada.

-  Olemas on kaks soojustaaste võimalust – sooja õhuga kütmine ja sooja veega kütmine.

- Ära unusta ka Tööstus 4.0 olulisust! -  Eesmärgiks peaks olema võimalikult paljude inimlike ja masinlike tegurite ühendamine terviklikuks võrgustikuks ning oluliste andmete digitaliseerimine ja reaalajas analüüsimine

Võimalused heitsoojuse taaskasutamiseks

Kuna kuni 94% kompressorisse juhitavast energiast muundub soojusenergiaks, on igati mõistlik seda energiat ka kuidagi ära kasutada. Kui on huvi ökonoomse suruõhukasutuse vastu, saab valida mitme erineva soojustaaste võimaluse vahel.

Üheks ja kõige lihtsamaks võimaluseks õhk- või vedelikjahutusega kruvikompressorite puhul on sooja õhuga kütmine – heitsoojus juhitakse sel juhul õhukanalisüsteemi kaudu köetavatesse ruumidesse, samuti saab vajadusel sooja õhku kasutada näiteks kuivatusprotsessides, õhkkardina jaoks või põlemisõhu eelsoojendamiseks.

Teine võimalus on sooja veega kütmine – soojusvaheti paigaldamine jahutusvedeliku ringvoolu võimaldab nii õhk- kui vesijahutusega kruvikompressorite puhul toota sooja vett erineva otstarbe jaoks. Olenevalt sellest, kas sooja vett on vaja kütmiseks, duši- ja pesuveeks või tootmis- ja puhastusprotsessides, kasutatakse kas plaatsoojusvaheteid või turvasoojusvaheteid, millega saavutatav veetemperatuur on kuni 70 C.

Foto: Kaeser Kompressorit OY

Oluline ka Tööstus 4.0 ehk masinatevaheline kommunikatsioon

Selge on see, et tänapäevases kiiresti arenevad ühiskonnas ja majanduses on üha olulisemal kohal justnimelt digitehnoloogia ja iga ettevõte, kes soovib konkurentidega sammu pidada, peab sihikindlalt kohanema digitaliseerimise arengutega. Eesmärgiks peaks olema võimalikult paljude inimlike ja masinlike tegurite ühendamine terviklikuks võrgustikuks ning oluliste andmete digitaliseerimine ja reaalajas analüüsimine – vaid nii saab muuta väärtusloomeahela protsesse tõhusamaks ja läbipaistvamaks. Tööstus 4.0 tulemuseks on see, et muu hulgas suudab ettevõte pakkuda klientidele tõhusaid tooteid ja kvaliteetseid teenuseid ning avardada seeläbi oma ärimudeleid. Selleks, et viia digitaliseerimist kindlates valdkondades praktilise eduni, tuleb alustada päris algusest ja olulisi andmeid tuleb pidevalt vahetada. Tööstus 4.0 eeldab muidugi ulatuslikke muudatusi kultuuris ning seega on igaühe panus ja teadmised selles olulisel kohal.

Kaeser on ainus kompressoritootja, kellel on juba praegu olemas valmidus Etherneti-põhiseks seadmete iseseisvaks omavaheliseks suhtluseks. / Rohkem suruõhku vähema energiakuluga!

Rohkem suruõhku vähema energiakuluga!

KAESER KOMPRESSOREN on üks Euroopa suurimaid ja edukamaid suruõhusüsteemide tarnijaid, kellel on üle 6000 töötaja kogu maailmas. Kaeser on loodud perefirmana juba 1919. aastal Saksamaal, Eesti turul on Kaeser aastast 1999, olles 100% tütarettevõte. Kaeseri esmaseks eesmärgiks on pakkuda tipptasemel klienditeenindust koos innovatiivsete toodete ja progressiivsete süsteemilahendustega. Ettevõtte moto on müüa kvaliteettoodet ja saavutada seejuures energiasääst – rohkem suruõhku vähema energiakuluga. Lisaks on Kaeser ainus kompressoritootja, kellel on juba praegu olemas valmidus seadmete Ethernet-põhiseks iseseisvaks omavaheliseks suhtluseks.

Lisainfot vaata kodulehelt www.kaeser.ee

Foto: Kaeser Kompressorit OY
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077