Autor: Anastasija Tido • 18. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiahind poob Eesti tööstust

Elektriliinid.
Foto: Andras Kralla
Kui arvestada, et energiahinnast moodustavad suure osa aktsiis ja võrguteenused, siis läheb suurem osa energiamüügist saadud tulu otse või kaudselt riigi taskusse. Täna on Eestis elektriaktsiis äritarbijatele seitse korda kõrgem, kui seda nõuavad Euroopa Liidu normid.

Töösturitele jääb praegu ainult lohutuseks majandusminister Urve Palo lubadus, et järgmisest aastast alaneb elektriaktsiis ELi miinimumtasemele.

Delovõje Vedomosti küsis tööstussektori esindajatelt, mida saaks valitsus teha, et tuua ettevõtjat kägistavat elektrihinda allapoole ja aidata Eesti tööstusel muutuda konkurentsivõimelisemaks ja atraktiivsemaks.

"Maksud ja tasud on otseselt valitsuse teha, aga tehtud ei ole ühtegi sammu selleks, et kõrget elektrihinda leevendada – on maksimaalne elektriaktsiis ja kasvav taastuvenergiatasu. Aga tööstuse toimimiseks on vajalik stabiilsus. Töötlev tööstus annab Eestis tööd igale 5. inimesele ja moodustab 2/3 Eesti eskpordist - seetõttu tuleks kõigile energiatarbimisega seotud teemadele tulevikku silmas pidades palju sügavamat tähelepanu pöörata," ütleb Eesti Masinatööstuse Liidu tegevjuht Triin Ploompuu. 

Tööstussektori olulisusele juhib tähelepanu ka Eesti Plastitööstuse Liidu tegevjuht Pilleriin Laanemets, kelle sõnul peaks töötlev tööstus olema riigi prioriteet. "Töötleva tööstuse kui Eesti suurima tööandja ja eksportööri konkurentsivõime peab olema riigi prioriteet ning energiasoodustused, nagu need on Soomes, Austrias ja Saksamaal, on väga vajalikud. See on tõesti väga oluline teema, sest töötlev tööstus on Eesti suurim majandussektor," rõhutab Laanemets. 

Loe pikemalt Äripäevast

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077