16. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

„Ka liinitöölistel on häid ideid“

Yvette Baggeni arvates peaksid ettevõtjad andma kõigile töötajatele rohkem vastutust ning kuulama nende ideid.
Foto: Andras Kralla
Robotite tulekuga tööturule on üha olulisem kasutada kõigi oma töötajate kogemusi ja ideid, mis on inimese eelis masinate ees, leiab Hollandi teadur Yvette Baggen.

Inimesed leiutavad asju, mille peale ma ei ole osanud kunagi mõeldagi, aga ma ei karda, et need asendavad inimesi. Tulevad uued töökohad,“ arvab tööturu tulevikule mõeldes Utrechti ülikooli teadur Yvette Baggen, kes on uurinud viimastel aastatel erasektori töötajaid.

Tema sõnul peame me olema lihtsalt paindlikumad ja valmis selleks, et ei jää terveks karjääriks ühele ametikohale. Ettevõtjad peavad andma oma töötajatele aga rohkem vastutust ning soodustama seda, et nad ütleksid välja enda ideed. „Arvan, et ka liinitöölistel on häid ideid, kuidas ettevõtte tootlikkust kasvatada,“ ütles Baggen.

Järgneb intervjuu Yvette Baggeniga.

Mis oleksid need uued ametid, mida masinate ja robotite üha suurem kasutuselevõtmine tulevikus kaasa toob?

Tööd, mis nõuavad kõrgetasemelist mõtlemisoskust ja probleemide lahendamise oskusi, sest need masinad on küllaltki keerulised. Muidugi saavad masinad aidata teha igasugust rutiinset tööd kiirema tempoga, aga samal ajal vajavad need targad masinad ja süsteemid inimesi, kes on võimelised tegelema keeruliste probleemolukordadega. Probleemide lahendamise oskus on oluline ka madala kvalifikatsiooniga töötajate juures, kes peaksid püüdlema selle poole, et suuta neid ametikohti täita, et vahetada ametit ja mitte lasta end välja vahetada.

Milliseid konkreetseid oskusi on meil tulevikus rohkem vaja?

Probleemilahendamise oskusi, mida ma just mainisin, aga samuti ettevõtlusalaseid oskusi. Näiteks oskus ära tunda võimalusi. Inimesed peavad mõtlema välja uusi ideid ja asjade tegemiseks uusi viise. Sest kui sa neid võimalusi ja ideid teiste inimestega jagad, võivad need luua uut väärtust. Mitte ainult innovatsioon, aga ka väikesed muutused. Ma ütleks, et meil on vaja tänapäeval uut väärtuse loomist.

Loe edasi Äripäevast

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077