Autor: Harro Puusild • 15. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inimese töö on muutumas

Incap Electronicsi juhatuse liige Otto Richard Pukk (paremal) uue tootmisliini avamisel. Taustal paistval uuel 30meetrisel liinil hakkavad valmima elektroonilised trükkplaadid, mida enne toodeti kahel liinil.
Foto: Incap Electronics
“Ma ei näe, et robotid asendaksid tulevikus täielikult inimeste töö – pigem on inimeste töö muutumas,” ütleb Incap Electronics Estonia juhatuse liige Otto Richard Pukk.

Incap Electronics avas 31. märtsil oma Saaremaa tehases uue, 1,3 miljoni eurose SMD-tootmisliini. Mida uus tootmisliin ettevõtte jaoks muudab?

Uus 30meetrine SMD-tootmisliin võimaldab kahekordistada meie senist tootmisvõimekust. Sellel liinil valmistame elektroonilisi trükkplaate, mida varem tootsime kahel liinil.

Alustasime liini paigaldamist jaanuaris, viimased kuud on kulunud selle kohandamisele. Sellel seadmel hakkavad valmima meie poolt toodetavate elektroonikaseadmete sisude olulisimad osad, kuna uus tootmisliin võimaldab laduda trükkplaatidele kuni 60 000 komponenti tunnis.

Teeme järjepidevalt tööd tootmisvõimekuse tõstmise nimel. Uus liin võimaldab pakkuda paindlikumaid lahendusi. Praegusel muutuval turul on üheotstarbelise liini ostmine üsna riskantne investeering – projektide hulk ja erinevus on suur. Samas võib tehnikapargi uuendamata jätmine ettevõtte konkurentsist välja viia.

Leidsime Incapis, et seadme rentimine pakub meile vajalikku lahendust selleks, et saaksime toodete muutmise soovi korral või projektide lõppedes olemasolevaid liine täiendada või välja vahetada.

Meil on hea meel, et leidsime selleks ka sobiva partneri, kes meile soovitud põhimõttel liini pakkus. Antud lahendus on modernne ning võimaldab meil tehnoloogia arenguga pidevalt kaasas käia.

Uus liin peaks kahekordistama tootmisvõimekuse. Kui palju loodate tänavu tootmismahtu kasvatada?

Osana börsiettevõttest ei saa me kahjuks täpsetest mahtudest rääkida, aga saame välja tuua, et eelmisel aastal kasvas Incapi Kuressaare tehase käive kaks korda ja kasvatasime oluliselt ka oma tootmismahte ning jõudsime kahjumist kasumisse.

Prognoosime selleks aastaks stabiilse kasvu jätkumist, mis tuleneb mitmetest senistest koostööprojektidest ja eelmisel aastal lisandunud uutest projektidest. Kindlasti loodame leida tänavu ka uusi kliente – nii alustavate kui ka juba kogenud elektroonikaseadmete tootjate seast.

Incap Electronics Estonia OÜ

Toodab elektroonikaseadmeid, elektroonilisi trükkplaate, elektroonikaseadmete sisude osasid, spetsialiseerunud väikeseeriatootmisele.Asutatud 2000Omanik Incap OyjTootmispinda Kuressaare tehases 7300 m2.Töötajaid 2015. aastal 47.Käive 2015. aastal 4,8 mln eurot.Kasum 2015. aastal -398 328 eurot.

Ühtlasi mainisite, et suurem tootmisliin võimaldab hoida ja luua töökohti Saaremaal. Milline on Saaremaa tööturu olukord praegu? Kas plaanite ka ise tööjõudu juurde värvata?

Otsime juba praegu enda uuele liinile nii põhikohaga tootekoostajaid kui ka kümmekonda suvetöölist, kes oleksid meile abiks ja saaksid samal ajal näiteks koolivaheaega asjalikult sisustada. Ehkki nende ametikohtade väljaõpe toimub kohapeal ja ei eelda spetsiifilisi eelteadmisi, on töötajate leidmine Saaremaal siiski mõnevõrra keeruline. 

Kindlasti oleks ka mandrilt võimalik häid töötajaid tehasesse tööle saada, kuid paraku ei ole ka ajutise tööajaga Saaremaale käimine ja saarel elamine nii kerge – selle jaoks peab ettevõte tegema olulisi lisakulutusi ning suutma potentsiaalsele töötajale saarel elamise ja töötamise võlu n-ö maha müüa. Ühe töötaja meelitamine siia on veel tehtav, aga peredega töötajate tööle saamine mandrilt on juba oluliselt keerulisem.

Digitaliseerimise trendist on tööstuses viimasel ajal palju juttu olnud. Millisel tasemel teie Saaremaa tehas praegu on?

Loomulikult käime innovatsiooniga kaasas ja püüame täita tehase võimalikult efektiivsete seadmetega. Meie praegused tootmisliinid koosnevadki suuresti robotitest – sealhulgas ka vastavatud SMD-tootmisliin. Pea kogu tootmiseks ja äritegemiseks vajalik info on meie tootmises digitaliseeritud ning seetõttu lihtsasti jälgitav ja analüüsitav. Kuid kindlasti jääb alles mitmeid aspekte, kus inimfaktor ja töö ülekontrollimine on vajalikud või mida polegi mõistlik automatiseerida – usun, et neid aspekte jääb alles ka tulevikus.

Siinkohal meenub, et hiljuti paisati õhku ka mõte robotite maksustamisest tulevikus. Mida teie robotite maksustamisest arvate?

See on muidugi huvitav mõte. Ma ei näe, et robotid asendaksid tulevikus täielikult inimeste töö – pigem on inimeste töö muutumas. Praegu on ikkagi veel inimene see, kes arendab nii roboteid kui ka tooteid, mida robotid valmistada aitavad. Inimene on jätkuvalt ka see, kes neid tooteid tarbib ning inimese tarbimist ja tööd juba maksustatakse. Robot on siinjuures lihtsalt üheks inimese töövahendiks.

Aga kui selle mõttega edasi mängida ja kujutada ette tulevikku, kus robotid suudavad ise arendada, elavad oma elu ega vaja inimesi, siis ilmselt otsustavad nad ise ka oma maksupoliitika üle.

Millised on Incap Electronicsi edasised plaanid?

Soovime jätkuvalt leida kasvu, uusi kliente ning muuta tootmist veelgi efektiivsemaks. Kindlasti arendame edasi ka oma tootmisvõimekust ja paindlikke lahendusi – see on meie jaoks pidev töö selleks, et püsida ka tulevikus konkurentsis.

Soovime teavitada ka enda olemasolust nii Eesti kui Skandinaavia idufirmasid, kes on harjunud oma prototüüpe Aasiast tellima. Kuigi oleme harjunud, et meie kodune tehnika on “Made in China”, on Euroopa kvaliteetne toodang praegu turul väga konkurentsivõimelise hinnaga – nii näiteks toodame meie Incapis hoopis ise ettevõtetele, mis tegutsevad Hiinas.

Kuidas Eesti elektroonikatööstust üldiselt kirjeldaksite? Millised on suurimad trendid?

Paljud Eesti praegused tööstused on lihtsalt tootmisüksused, mis tuginevad väliskapitalile. Tihti on suur osa ärist – tootearendus, müük, ostupool – reguleeritud Eestist väljaspool. Tootmisüksused on pandud siin püsti aga puhtalt madalate tööjõukulude tõttu. 

Praegu ei ole aga meie palgatase Eestis enam oluliselt madalam kui mujal Euroopas. See tekitab paljudele ettevõtetele murekohti ning sellega tõenäoliselt peavad ka elektroonikatööstused lähitulevikus tõsiselt silmitsi seisma.

Kuigi ka Incapi näol on tegemist Soome börsiettevõttega, erineme sellest mudelist oluliselt. Meie organisatsioonimudel on juba praegu täielikult detsentraliseeritud, mis tähendab, et meil on Eestis täielik kontroll terve oma äritegevuse üle.

Arvan, et see on taganud meile ka meie senise edu. Meie klientidel ja partneritel on võimalik suhelda otse otsustajatega siinsamas kohapeal ning erinevalt paljudest teistest ettevõtetest ei teki meil olukorda, kus kontaktisik peaks minema tagasiside andmiseks esmalt emafirmasse, et sealt siis mingi vastusega kliendi juurde tagasi tulla.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077