14. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: nafta hind tõusis

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: vase hind on hakanud langema; rauamaagi hinnad langevad veel pool kümnendit; hõbedatoodang langes esmakordselt 14 aasta jooksul; nafta hind tõusis.

Vase hind on hakanud langema

Veebruaris jõudis vase hind 21 kuu kõrgeima tasemeni, sest investorid lootsid, et Donald Trumpi infrastruktuuri plaan tõstab vasenõudlust järsult. Lisaks sellele oli käimas ka Hiina stimuleerimisprogramm.

Nüüd tundub, et Trumpi infrastruktuuri plaan ei lähe käiku niipea. Samuti sai selgeks, et Hiina toetab sektorit aina vähem – sellele viitab vaseimpordi järsk langus.

Vask on selle tõttu kaotanud tänavuse tõusu ning kaupleb 2017. aasta alguse tasemel. Nädalaga odavnes vask 1,8 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 5500,5 dollarit.

Sellel nädalal avalikustas Hiina ka oma kaubandusandmed, millest selgus, et rafineeritud vase import langes aprillis 30 protsenti 300 000 tonnini (eelmise kuuga võrreldes). Aastatagusega võrreldes langesid mahud samuti kolmandiku võrra. 2016. aastal oli vaseimport rekordtasemel. Hiina moodustab 45 protsenti maailma vasenõudlusest.

Rauamaagi hinnad langevad veel pool kümendit

Uuringufirma BMI Research avaldas reedel raporti, kus prognoositakse, et rauamaagi hinnad langevad veel vähemalt 2021. aastani, vahendab mining.com.

BMI Researchi analüütikute hinnangul on hakanud Hiina nõudlus jahenema oodatust kiiremini. Analüütikud prognoosivad, et sellel aastal saab tonnihind olema keskmiselt 65 dollarit (eelnev prognoos 70 dollarit), 2018. aastal 50 dollarit ja 2021. aastal 44 dollarit.

„Rauamaagi hinnalangus algas kiiremini kui me ootasime, aga see on kooskõlas meie pikaajaliste prognoosidega. Uskusime, et rauamaagi hind oli tõusnud liiga kõrgele ning turu põhinäitajad seda taset ei toetanud,“ kirjutasid analüütikud.

Nad lisasid, et varud on rekordtasemel, aga terasetootmine tekitab nõudlust, mille tõttu peab varusid pidevalt täiendama. See ei lase hindadel 2016. aasta põhjadeni langeda.

Rauamaak jõudis selle kuu alguses karuturule, sest terasehinnad langesid ning paljud analüütikud hoiatasid, et turul on jätkuvalt ülepakkumine.

Nädalaga odavnes rauamaagi hind 7,4 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 60,4 dollarit.

Hõbedatoodang langes esimest korda 14 aasta jooksul

Globaalne hõbedatootmine langes 2016. aastal esmakordselt viimase 14 aasta jooksul. Nõudlus tõusis päikesepaneelide sektoris aga uue rekordini, ütles Thomson Reutersi metallituru analüütik Johann Wiebe.

Hõbeda tootmine langes eelmisel aastal 0,6 protsenti 885,8 miljoni untsini. Põhjuseks on eelkõige asjaolu, et tootmine langes tsingi-, plii- ja kullakaevandustest (hõbedat kaevandatakse seal kõrvalproduktina). Lisaks sellele vähenes ka hõbeda taaskasutamine, ütles Wiebe.

Üldine hõbeda pakkumine langes 2016. aastal 32,6 miljoni untsi võrra 1,007 miljardi untsini, selgus uuest raportist.

Nõudlus päikesepaneelide ja etüleenoksiidi sektori nõudlus tõusis vastavalt 76,6 ja 10,2 miljoni untsini. Hõbedat kasutatakse etüleenoksiidi tootmisel katalüsaatorina. Etüleenoksiid on äärmiselt tähtis aine, mille abil toodetakse plastikut ning näiteks polüestrit.

Hõbeda füüsiline nõudlus langes 11 protsenti 1,03 miljardi untsini. Eelkõige vähenes nõudlus ehete ja lauahõbeda järele. Lisaks sellele langes ka jaeinvestorite nõudlus.

Nädalaga odavnes hõbeda hind 0,2 protsenti ja unts maksab 16,36 dollarit.

Kulla hind odavnes 0,4 protsenti ja unts maksis neljapäeva õhtuk 1225 dollarit. Plaatina kallines sama ajaga 2,5 protsenti ja pallaadium lisas 2,3 protsenti. Kummagi metalli hind on vastavalt 917 ja 811 dollarit untsist.

Teistest toorainetest tõusis tsingi hind 1protsendi ja tina odavnes 1,1 protsenti. Kummagi tonn maksab vastavalt 2600 ja 19 675 dollarit. Alumiiniumi tonnihind langes 3,1 protsenti 1865 dollarini. Nikkel odavnes 1,2 protsenti 9120 dollarini tonnist.

Nafta hind tõusis

Nafta hinnad hakkasid sellel nädalal kallinema, sest USA naftavarud langesid oodatust rohkem, vahendab MarketWatch.

Samal ajal on maagaasi hinnad tõusnud kõrgeima tasemeni alates jaanuarist, sest Energia Informatsiooni Administratsioon (EIA) teatas, et tooraine kohalik pakkumine kasvas nädalaga oodatust vähem.

Brenti toornafta kallines 5,1 protsenti ja WTI lisas 5,3 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 50,86 ja 47,95 dollarit.

EIA avaldas kolmapäeval andmed, millest selgus, et USA naftavarud langesid 5. mail lõppenud nädalal 5,2 miljoni barreli võrra – see oli tunduvalt suurem langus kui turud ootasid. Viimati langesid varud nõnda palju detsembris.

Tõsi, turgudel on siiski jätkuvalt mure ülepakkumise pärast. Neljapäeval teatas OPEC, et naftaturu tasakaalustamiseks on ka teiste riikide, kes pole kokkuleppega ühinenud, abi vaja.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077