Autor: Tea Taruste, kaasautor • 18. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harmet hakkab metalltooteid tootma

Toomas Kalev
Foto: Andres Haabu
Moodulmajade tootja Harmet on hoogsalt arenemas ja nüüd plaanib ettevõte alustada taas metalltoodete tootmisega oma esimeses Tutermaal asuvas tehases, kus on tootmispinda pea 3000 ruutmeetrit.

„Oleme pingutanud ja efektiivsust kasvatanud, oleme leidnud pikaajalisi partnereid, kellega osadest on tööd kokku lepitud aastani 2021. Aga loorberitele puhkama jääda ei või. Tegeleme aktiivselt müümisega, müügiosakonna arendamisega, kuna seoses uue tehase avamisega juulis meie toodangumaht kahekordistub. Magame rahulikult siis, kui tootmismahud on vähemalt pool aastat ette välja müüdud,“ rääkis ettevõtte juhatuse esimees Toomas Kalev Äripäeva Metsamajanduse erilehes. Ta lisas, et käesoleva aasta lõpuni on töödeportfell täidetud.

Harmeti toodang läheb peamiselt Skandinaaviasse, 2015.aastal suurenes oluliselt eksport Rootsi. Kalevi sõnul on just Skandianaaviamaades ruumelementidest hoonete püstitamine kõige laiemalt levinud. „Hiljuti Venemaad külastades jäi arusaam, et ruumelementidest ehitamine on nende jaoks võõras ja ka puitkarkass pole eriti teema. Puitmaja on nende jaoks ikkagi ennekõike palkmaja,“ märkis ta.

Hetkel käib tootmine kolmes tehases, milles kokku ligi 20 000 ruutmeetrit tootmispinda, lisaks 13 000 m2, millel tegutseb tütarettevõte Harmet Construction. Juulis avab ettevõte Harkus uue tehase, mis toob juurde 23 000 m2 tootmispinda ja toodangumahtude kahekordistumise, viies käibenumbri üle 100 miljoni euro, 2018. aaasta oodatav käive on 145 miljonit eurot. 2016.aasta lõpetas Harmet koos tütarettevõtetega 64,6 miljoni eurose käibega, kasumit teeniti 5 miljonit eurot. 

Harmet on viimaseil aastail investeerinud uue tehase ehitusse, seadmetesse, aga ka inimestesse ja nende väljaõppesse. Laienemisplaanide ja uue tehase avamisega seoses vajab Harmet juurde ligi 200 töötegijat. „Värbamisega oleme juba alustanud. Avasime oma 2500 ruutmeetrise koolituskeskuse, kus inimesed saavad esmase väljaõppe ja läbivad ohutusalase instruktaazhi. Ohutusele ja olmetingimustele oleme valmivas tehases ekstra tähelepanu pööranud,“ märkis Kalev.

Alustab taas metalltoodete tootmisega

Hoogsale arendustegevusele lisaks plaanib Harmet alustada taas metalltoodete tootmisega  oma esimeses Tutermaal asuvas tehases, kus tootmispinda pea 3000 ruutmeetrit. „Kunagi me metalltoodanguga alustasime, nüüd pöördume oma juurte juurde tagasi. Esialgu kavatseme oma tarbeks toota – täna  ostame 80% enda muu toodangu tarbeks vajaminevaid detaile alltöövõtuna sisse,“ avaldas Kalev.

Nõudlikke väljakutseid – tehase käivitamine, tootmismahtude kasvatamine, metalltoodete valmistamine – Harmetil jagub ja seetõttu praegu uusi investeeringuid ei plaanita. Ometi pole need Kalevi sõnul ka välistatud: „Oleme oma väikese omanike ringiga valmis kiiresti reageerima ja otsuseid vastu võtma. Kui avaneb mõni hea võimalus, teeme plaanid ümber.“

Sellest, kuidas ettevõte efektiivsuse leidmisega tegeleb ja paljust muust loe pikemalt Äripäeva teemaveebist Põllumajandus.ee

Autor: Tea Taruste

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077