12. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milliste omadustega kontroller on parim teie automaatikaseadmete juhtimiseks?

Vision570 kontroller.
Foto: Klinkmann
Tehnoloogia ning andmesidevõrkude kiire areng on muutnud tööstuste, tootmiste ning katlamajade automaatikaseadmete ja -masinate juhtimise aasta-aastalt efektiivsemaks, käepärasemaks ja paremini jälgitavaks. Lisaks säästab ühe süsteemi seadistamine erinevate rakenduste jaoks kasutaja jaoks oluliselt aega ja raha.

„Meie programmeeritavad, integreeritud operaatoripaneeliga loogikakontrollerid on välja töötatud spetsiaalselt dispetši- ja kaugjuhtimissüsteemide ülesehitamiseks. Unitronicsi kontrollerid on näidanud end heast küljest erinevates energeetikasüsteemides, aidates säästa elektri- ja soojusenergiat ning vähendades tippvõimsusi,“ tutvustab Unitronicsi tooteid tarniva Klinkmann Eesti ASi müügijuht Ervin Kaur.

Unitronics pakub laia valikut erinevaid tooteid, mis võimaldab leida sobiva lahenduse iga rakenduse jaoks. Näiteks väikesemõõtmeliste programmeeritavate loogikakontrollerite sarja kontrollerid on mõeldud erineva keerulisusastmega objektidele alates väikestest süsteemidest ja lõpetades suurte jaotuskompleksidega, kus kasutatakse juhtmetega või juhtmevaba sidet monitooringuks ja võrgusõlmede infovahetuseks.

Pikaajaline kogemus kontrollerite tootmisel tagab tootekvaliteedi ning vastupidavuse ka karmides tingimustes. Unitronicsi esipaneeli kaitseklass on IP65 ning samuti on võimalik valida suurendatud temperatuuri vahemikuga kontrolleri mudeleid, mis töötavad vahemikus -30 kuni +60 kraadi. Lisaks saab kasutada Unitronics vabavara rakendusi kaugligipääsu tagamiseks üle interneti või android/IOS seadmest, hallata andmeid SD-kaardil, tagada OPC andmevahetuse jne.

Unitronics PLC+HMI kontrollerid on ideaalsed kasutamiseks erinevate automatiseerimisrakenduste korral nagu toiduainetööstuse pakendamismasinad, ekstruuderid, konveierid ja toidu valmistamise seadmed, kütte-, vee- ja ventilatsiooniseadmed, puidu- ja metallitööstuse masinad, pingid ja tõsteseadmed ning hooneautomaatika alates küttest ja valvesüsteemidest kuni valgustuse ja ventilatsioonini.

Igale kliendile on loodud toode vastavalt ta vajadustele:

1. Väiksemate süsteemide automatiseerimiseks sobilikud Micro PLC-kontrollerid, kus I/O hulk ei ole suur ning piisab kontrollerile sisse ehitatud I/O plokist. Kontrollerid on vajadusel lisamoodulitega laiendatavad, kuid optimaalseim on neid kasutada ilma laienduseta, et saavutada kuluefektiivseim lahendus.

2. Vision seeria kontrollerid nii mustvalgete kui ka värviliste ekraanidega, kusjuures ekraani suurused on vahemikus 3,5“ kuni 12,1“. Võrreldes Micro seeriaga on need tunduvalt võimsamad kontrollerid ning neil on võimalus ka I/O punkte vastavalt vajadusele lisamoodulite abil juurde lisada. See muudab süsteemi väga paindlikuks olukordades, kus on näiteks hiljem vaja süsteemi täiendada. Kuni 4,3“ paneelidel on sisseehitatud I/O plokk, alates 5,6“ tollist on vaja lisada I/O plokk paneeli külge või lisamoodulid DIN liistule.

3. Unitronicsi kõige uuem kontrollerite platvorm on Unistream seeria, mis on oma olemuselt modulaarne süsteem. Klient saab valida sobiva paneeli suuruses 7“, 10,4“ või 15,6“, kuhu juurde valitakse protsessor, mis kinnitub otse paneeli tagaosal olevale kinnitusliistule. Samale liistule saab valida ka sobivad I/O plokid. Modulaarne lahendus võimaldab valida täpselt vajaliku I/O kombinatsiooni vastavalt süsteemi nõudmistele. Kui aga I/O hulk on suurem (max 2048 I/O) saab süsteemi laiendada nii lokaalselt kui läbi võrgu (nt CANbus) lisamoodulite abil. Suurimaks eeliseks on IEC 61131-3 standardiga vastavuses olev Unilogic tarkvara, kus on võimalik koostada UDF-plokke ja andmekomplekse Struct, muutes seeläbi programmeerimise efektiivsemaks ja kiiremaks. Programmis lai valik graafilisi elemente ning Unistream erinevaid videofaile, PDF-dokumente, helifaile, GIF formaati. Kontrolleril sisseehitatud kõik vajalikud kommunikatsiooni võimaluse (ethernet, CANbus, RS232/484, USB) ning vajadusel saab luua ka oma enda kommunikatsiooni protokolli suhtlemaks näiteks triipkoodi lugejatega.

„Unitronicsi kontrollerid on näidanud end heast küljest erinevates energeetikasüsteemides, aidates säästa elektri- ja soojusenergiat ning vähendades tippvõimsus.“

Lihtne programm võimaldab kiiret kasutuselevõttu

Juba ligi 30 aastat kontrollerite toomisega tegelenud Unitronics on algusest peale võtnud suuna OPLC ehk PLC+HMI lahendusele, kus ühes korpuses nutikalt ühendatud nii PLC kui ka HMI paneel. Selline ülesehitus võimaldab ruumi kokku hoides lahendada erinevaid automatiseerimise vajadusi ning aitab säästa ka kulusid nii juhtmestamise, programmeerimise kui ka paigalduse arvelt.

Tänu laiale tootevalikule ning suurepärasele tehnilisele toele on võimalik valida sobiv kontroller väikse kuni keskmise suurusega süsteemidele. Lisaväärtust annab kindlasti tarkvara, mis on komplektis kõikide Unitronics kontrolleritega ning võimaldab koostada nii loogikaskeemi kui ka HMI paneeli visualiseerimist, kaotades vajaduse omada erinevaid tarkvaralitsentse.

Programmi kasutamine on muudetud võimalikult mugavaks ja loogiliseks ning on arusaadav ka neile, kellel puudub eelnev kontrollerite programmeerimise kogemus. Unitronics platvormiga alustamisel aitavad kaasa webinarid ning erinevad õpetusvideod, milles näidatakse samm-sammult, kuidas erinevaid operatsioone teostada. Probleemide korral saab pöörduda tehnilise toe poole, kes kiirelt ja efektiivselt lahendab ära ka kõige keerukamad probleemid nii riist- kui ka tarkvaramurede korral.

Lisaks erilahenduste väljatöötamisele pakub Klinkmann Eesti AS tuge ja koolitust andmekogumise, salvestamise, visuliseerimise ning võrgulahenduste loomisel süsteemides, kus kasutatakse teiste tootjate automaatikat (Siemens, Schneider, Mitsubishi, Omron jne). Samuti korraldab ettevõte alates 2017. aastast koostöös Tallinna Tehnikaülikooliga (TTÜ) Unitronics kontrollerite programmeerimise baaskoolitusi ja jätkukoolitusi.

NB! Osale Unitronics'i koolitusel! Täpsem info SIIN

Unitronics'i lisainfot loe SIIT.  

Kuidas ühendati katlamaja turvaliselt SCADA võrku?

FIE Rene Tomingasel oli probleem, kus oli vaja ühendada uus 8MW termaalõli ja 1MW ORC katlamaja turvaliselt olemasolevasse SCADA võrku ning tagada andmevahetus süsteemiga kasutades erinevaid andmeside protokolle. Lahendus leiti kahe Vision1040™ kontrolleri abil, kus üks neist pandi juhtima 8MW hakkepuidu katelt ning teine termaalõli süsteemi. Lisaks kogub teine kontroller andmeid olemasoleva SCADA süsteemi jaoks läbi SpecView SCADA ning saadab andmed IEC104S protokolli abil juhtimiskeskusesse. Peale selle on jaamas kasutusel kaks Vision570™ kontrollerit, mis suhtlevad Modbus TCP protokolli abil erinevate alamsüsteemidega ning koguvad sealt andmeid SCADA jaoks. Firma juhatuse liige ja omanik Rene Tomingas kommenteerib: „Alates Unitronicsi kasutuselevõtust on meil hea ühilduvus läbi Modbus RTU ja TCP protokollide. Süsteemi on lihtne seadistada erinevate rakenduste jaoks ning see säästab aega ja raha. Eriti kasulik on vabavara tarkvara ja integreeritud paneel ning kontroller. Puudub vajadus eraldi tarkvara ja riistvara jaoks, et teostada visualiseerimist.“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077