Autor: Tööstusuudised.ee • 10. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ avab tööstuskeemia labori

Jaak Aaviksoo
Foto: Raul Mee
Tallinna Tehnikaülikooli keemia-ja biotehnoloogia instituudis avab 11. aprillil uksed tööstuskeemia labor, mille peamiseks ülesandeks on lahendada tööstusettevõtete keemia- ja keemiatehnoloogilisi probleeme.

„Tehnikaülikoolil on ühiskonnale pakkuda palju enam, kui vaid häid lõpetajaid ja tipptasemel teadustulemusi – arendame sihikindlalt igapäevast partnerlust Eesti ettevõtetega ja tööstuskeemia labori avamine on üks oluline samm sellel teel,“ ütles TTÜ rektor akadeemik Jaak Aaviksoo pressiteates. 

Laboratoorium töötab lepingupõhiselt ja katab oma tegutsemiskulud ise. Ülikool toetab laborit infrastruktuuri- ja üldkorralduse tagamisega. Sellise laboratooriumi loomise ajendiks oli ettevõtete üha kasvav huvi innovatsiooni ja teaduspõhiste lahenduste järele.

„Alustasime selliste tööstusele suunatud projektidega juba paari aasta eest. Kuna projektide maht ja haare kasvas, siis jäid olemasolevad teaduslaborid sellistele töödele kitsaks," selgitas labori loomise vajadust projekti eestvedaja TTÜ professor akadeemik Margus Lopp.

Samuti nõudsid praktilised tööstuse probleemid tema sõnul veidi teistsugust aparatuuri ja laborisisseseadet. Uues avatavas laboris on need tingimised loodud. Labori põhijõud on noored teadlased, kes on võtnud oma missiooniks Eesti tööstuse arendamise. Labori juhataja dr. Gert Preegel kaitses alles eelmisel aastal oma doktoriväitekirja orgaanilise keemia alal, dr. Allan Niidu stažeerib praegu USA-s, noored magistrid Kristiina Lips ja Kätlin Lužkov on samuti TTÜ hiljutised lõpetajad keemia alal.

"Arvan, et edaspidi võib labor laieneda ülikooli struktuuriüksustevaheliseks üksuseks. Avatav labor toetab kindlasti Eesti tööstuse konkurentsivõime kasvu. Käimasolevad suuremad projektid on põlevkivi väärindamise uute meetodite alalt,“ rääkis Lopp.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077