Autor: Harro Puusild • 4. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Trükitööstus: kõigile ei jätku tööd

Tanel Venderström Print Besti tootmises.
Foto: Print Best
Trükitööstuse Print Best OÜ tegevjuhi Tanel Venderströmi sõnul näitab paljude trükikodade kolm aastat kestnud käivete langus, et konkurents on tihe ja kõigile tööd ei jagu.

Kui analüüsida turuolukorda, siis millises seisus trükitööstus praegu on? Milliseid arenguid lähiaastad toovad?

Konkurents trükiturul on 2017. aastal jätkuvalt tihe ja vajalikus mahus tööd kõigile trükikodadele ei jagu. Seda näitab ilmekalt enamike trükikodade käivete vähenemine ja seda juba kolmandat aastat järjest.

Üleüldine trend pea kõikides trükituru segmentides on tiraažide vähenemine. Näiteks optimeerivad kirjastajad laokulusid, mis tähendab, et lattu seisma raamatuid enam ülemäära ei toodeta.

Jätkusuutliku kasvu suudavad tagada need tootjad, kellel on valmidus pidevalt investeerida tehnoloogiasse ning kiirelt reageerida turu muutustele. Kindlasti osutuvad edukamaks need trükikojad, millel on võime suurendada ekspordi osa. Meie trükitööstuse väljapoole kasvamine aitab kindalasti kaasa ka Eesti üldisele majanduskasvule.

Nii nagu töötlevas tööstuses tervikuna, teeb ka trükivaldkonnas muret spetsialiseeritud tööjõu vähesus. Konkurentsis püsimiseks tuleb kõikidel tootjatel kindlasti panustada tootmisprotsesside automatiseerimisse. See tagab efektiivse tootmisetsükli ja võimaldab vähendada kulusid nii tootmiseprotsessis kui tööjõukuludes.

Kindlasti ei saa mööda vaadata digivaldkonna arengust, mis pakub järjest rohkem võimalusi keerukate erilahenduste näol ja võimaldab toota efektiivselt ka väikeses koguses kvaliteetseid trükiseid.

Kuidas möödus 2016. aasta teie ettevõttele? Milliseid investeeringuid tegite?

Seoses uute investeeringute käivitamisega 2015. aasta neljandas kvartalis pakkus eelmine aasta Print Bestile hulga väljakutseid. EASi toel soetasime kaks tipptehnoloogilist trükiseadet Manroland ja voltimisliinid Stahlfolder. See võimaldas siseneda uutele turgudele ja konkureerida suurimate trükikodadega Euroopas. Vaatamata üldisele trükitööstuse paigalseisule, õnnestus Print Bestil aasta edukalt lõpetada. Võrreldes 2015. aastaga kasvas käive ligikaudu 22%, ulatudes mullu 9,1 miljoni euroni. Põhitegevusest tulenev EBITA kasvas umbes 40%, ulatudes 1,20 miljoni euroni. Ekspordi turuosa tõusis mullu nii Taani, Rootsi, Norra kui Hollandi turgudel. Käibekasvu osas oli suurimaks edasiminekuks koostöö alustamine Skandinaavia suurkirjastajatega.

Aasta oli edukas ka uute uste avamisel, mis võimaldab tellimuste mahtu järgnevatel aastatel suurendada. Läbisime edukalt NBC Universali poolt tellitud auditi, mille käigus analüüsiti meie tootmise kõiki etappe ja tehti parendusettepanekuid. Auditi käigus pöörati tähelepanu tööohutusele, töötingimustele ja keskkonnasäästlikule tootmisele. Audiitorid ei teinud ka pisidetailides järeleandmisi.

Tänu auditile oleme saanud õiguse toota trükiseid sellistele tuntud brändidele nagu The Walt Disney Company, Mattel ja NBC Universal.

Print Best OÜTrükikoda, toodab peamiselt raamatuid, ajakirju ja tootekatalooge.Asutatud 2002Omanikud läbi ettevõtete Priit Viira ja Tarmo LaagusKäive 2016. aastal 9,1 mln eurot, kasvas aastaga 21%.Prognoos 2017. aastaks 11–11,5 mln eurot.Ekspordib 90% toodangust Euroopa Liitu.Kasum 2015. aastal 373 411 eurot.Töötajaid 2015. aastal 99

Mida see audit ühele Eesti trükitööstusele tähendab? Kuidas see protsess käis?

Mainitud audit on esmatähtis ja vajalik koostööks Euroopa ja ka maailma suurimate kirjastustega, kelle jaoks on tähtis, et tootmisprotsessis jälgitakse täpselt kõiki standardeid 100protsendiliselt.

Suurkirjastajatega koostöö alustamine on võtnud aega kokku ligi neli aastat. Esimesed kohtumised leidsid aset 2013. aasta Frankfurdi raamatumessil, kus õppisime rohkem tundma ja saime aimu suurkirjastajate töö põhimõtetest ning millistele tingimustele peab vastama tootmise masinapark.

Üheks esimeseks sammuks oli masinapargi vastavusse viimine, et oleks tagatud jätkusuutlik tootmisprotsess ja dubleeritud kõik tootmise tsüklid alates plaatide valmistamisest kuni köitmise protseduurideni.

2015. aasta teiseks pooleks olime lõpetanud kaheaastase etapi oma tootmise arendamisel, et alustada koostööd järgmisel tasandil.

Alates 2015. aastast tekkisid ka esimesed päringud Disney toodete tootmiseks ja sellega seoses NBC Universal auditi vajaduseks. 2015. aasta lõpus toimusid meie tootmises esimesed kohtumised kirjastuste tootmisjuhtidega. 2016. aasta alguses telliti nende poolt põhjalik audit, et hinnata vastavust kõikidele tootmisprotseduuridele, tööohutusele, keskkonnasäästlikkusele jne.

Esimene audit meie jaoks sertifikaadi väljastamisega veel ei lõppenud. Saime vaid hulgaliselt ettepanekuid tootmisprotseduuride parenduseks ja tähelepanekuid tööohutuse osas. Peale parenduste elluviimist väljastati meile sertifikaat, millele teostatakse järel­auditid aastase perioodiga.

Antud sertifikaat on olnud meile suureks abiks teiste suurkirjastajatega koostöö alustamisel, kuna antud auditit loetakse väga põhjalikuks ja lisaauditite vajadust ei nõuta, mis tavaolukorras nõutud on.

Print Besti jaoks tähendab võimalus töötada koos tuntud suurte kirjastajate ja tootjatega suurt usaldust ja väljakutseid. Meie meeskonna jaoks oli koostöö alustamine suurkirjastajatega loomulik jätk ettevõtte arengus. Ilma selleta ei saaks toimuda järgmist suurt planeeritud ambitsioonikat kasvuhüpet.

Millist mõju see teie tulemustele avaldab?

Tuginedes sellele tahame samas tempos jätkuvalt kasvada ka järgnevatel perioodidel ja planeerime käibekasvuks 20–25% aastas. Selleks aastaks prognoosime partneritega sõlmitud kokkulepete põhjal käibeks ca 11–11,5 miljonit eurot.

Milliseid investeeringuid ja millises mahus järgmiseks planeerite?

Seoses iga-aastaste kasvusihtidega oleme planeerinud aastatel 2017–2019 investeerida seadmetesse ca 3,5–4 miljonit eurot. Põhisuunaks on täisautomaatsed lahendused, mis võimaldavad toota kuluefektiivselt ja lühendavad tellimuste täitmiseks kuluvat aega. Planeeritud investeeringutega soovime tooteportfelli ka uusi tooteid lisada.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077