3. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Usbekid otsivad masinatööstuse arendamisel abi eestlastelt

Eesti delegatsioon tutvus Tashkendis ka sealse kutseõppega.
Foto: Erakogu
Eesti delegatsioon viibis projekti CLUSME raames 20.-26. märtsil visiidil Usbekistanis. Visiidi eesmärk oli arendada Eesti ja Usbekistani masinatööstuse ja robootika valdkondade koostööd.

Delegatsiooni kuulusid Tehnoloogia Arenduskeskus IMECC, Tallinna Tehnikaülikool, Tallinna Tööstushariduskeskus, Eesti Masinatööstuse Liit ja ettevõtete esindajad. Projekti CLUSME raames toimunud visiidi eesmärk oli arendada Eesti ja Usbekistani masinatööstuse ja robootika valdkondade koostööd nii ettevõtete kui haridusasutuste tasandil.

„Lisaks Eesti ettevõtete ekspordi edendamisele oli visiidi fookuses koostöö Usbekistani kõrg- ja kutsekoolidega, et aidata kaasa sealse tööjõu kvalifikatsiooni parendamisele. Eesti masinatööstuse ja mehhatroonika ettevõtete huvi Usbekistani turu vastu on märkimisväärne, kuid äritegevuse arendamise teeb kohapeal keeruliseks eelkõige vajaliku kvalifikatsiooniga oskustööliste puudumine," selgitas ekspordiprojekti CLUSME juht Tiina Lelumees.

Usbekistani masinatööstuse erialasid õpetavad koolid on huvitatud oma õppekavade kaasajastamisest ning otsitakse võimalusi Euroopa oskusteabe impordiks. Meie tasemeõppe tugevus ja tehnoloogiliste arenduste hea tase ning vene keele valdamine on oluliseks eeliseks, miks Eesti suunal koostöövõimalusi otsitakse. Selle heaks näiteks on hiljuti sõlmitud koostöömemorandum Tallinna Tehnikaülikooli Mehaanika ja Tööstustehnika Instituudi, arenduskeskuse IMECC ning Tashkendi Torino Ülikooli vahel.

Kolmapäeval, 23. märtsil osales Tashkendis peetud Eesti-Usbekistanikoostööseminaril ligi 60 kohalikku ettevõtet ning kõrg- ja kutsekoolide esindajat. Selle raames toimusid ka kontaktkohtumised huvitatud osapoolte vahel.

Lisaks tutvustati neljapäeval, 24. märtsil Eesti masinatööstuse ettevõtete toodangut ning robootika ja mehhatroonika valdkondade õppeprogramme ka Kokandis toimunud seminaril, millest võttis osa samuti ca 60 kohalikku ettevõtet ja haridusasutuste esindajat. See osalejate arv näitab Eesti atraktiivsust sellel turul.   

Delegatsiooni koosseisu kuulusid ka Eesti suursaadik Usbekistanis Tõnis Nirk ning Eesti majandushuve esindavad diplomaadid Erkki Veismann ja Kalvi Noormägi. „Kindlasti on oluline aktiivselt tegevustega selles riigis jätkata, sest järjepidevus loob positiivse fooni edasiseks koostööks Eesti ja Ushbekistani ettevõtjate ja haridusasutuste vahel,“ kinnitas Lelumees.  

Autor: Triin Ploompuu, Eesti Masinatööstuse Liidu tegevjuht

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077