Autor: Harro Puusild • 23. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootlikkus jääb palgakasvule alla

Estanc ASi tegevjuht Mihkel Tammo.
Foto: Tööstusuudised.ee
Statistikaameti teatel kasvas töötleva tööstuse brutopalk 7,2%, mis tööstusettevõtete sõnul ületab tootlikkuse kasvu.

Swedbank avaldas märtsi keskel tööstusettevõtete hulgas läbiviidud uuringu, millest selgus, et palgatõus jätkub ka tänavu.

“Kui me räägime sellest, kellest on tööstusettevõtetel puudus, siis need on selgelt spetsialistid. Need on töötajad, kellele on tööstusettevõtted valmis maksma keskmisest kõrgemat palka. Käesoleval aastal kavatseb 70% ettevõtetest palka tõsta ja keskmiseks tõusuks on plaanitud 3,7%. See nagu ikka sõltub turust ja ettevõtte võimalustest,” ütles Swedbanki tööstusettevõtete osakonna juht Raul Kirsimäe uuringu tutvustusel.

Põhjuseks tööjõunappus

CUTformi personalijuhi Piret Merimaa hinnangul oli mullune palgatõus tööstusettevõtetes tingitud paljuski tööjõunappusest ja mitte töötajate tootlikkuse kasvust. “Eks meidki mõjutab turuolukord, peame suutma kohanduda,” ütles Merimaa Tööstusele.

“Üldine reegel meie ettevõttes on siiski see, et kord aastas antakse töötaja arengule hinnang ja kui on selgelt märgata panuse tõusu ettevõtte üldisesse arengusse, muudetakse loomulikult ka töötaja palganumbrit. See tähendab, et töötaja loodav lisandväärtus on selgelt kasvanud,” selgitas Merimaa. “Samas, palgavedur ei ole meie ettevõte kunagi olnud. Eesmärk on jätkuvalt püsida konkurentsis ning tagada jätkusuutlikkus.”

ABB tõstis palka 2%

“Palgatõus sektoris oli tõepoolest kiire. Ent palgatõus ja tootlikkuse kasv peavad käima käsikäes, et olla rahvusvaheliselt konkurentsivõimeline,” ütles ABB Balti riikide personalijuht Agnes Hansen.

“Tõstsime ABBs eelmisel aastal palka ligi kaks protsenti ja samas suurusjärgus on palgatõus planeeritud ka selleks aastaks,” tunnistas Hansen ja lisas, et ettevõte vaatab palgad üle igal aastal. “Nii on see kõikjal ABB kontsernis. Inseneride ja spetsialistide puhul lähtume eelkõige töötaja töötulemusest ning [Fontese] palgauuringust. Tootmistöötajate puhul lähtume eeskätt töö keerukusest ja inimese pädevusest.”

Mahuteid tootva Estanc ASi juht Mihkel Tammo sõnul on ka nemad igal aastal palku tõstnud. “Me oleme palku tõstnud keskmisest rohkem ja meie selle aasta hinnang on, et tootlikkuse kasv ei ole olnud samaväärne. Automaatselt ei saa me kõigil palka tõsta, pigem vaatame seda küsimust senisest personaalsemal tasemel. Pigem oleme valmis tekitama boonussüsteemi, et seeläbi motivatsiooni tõsta,” kirjeldas Tammo.

Tammo sõnul on konkurentsiolukord muutunud selliseks, et selles valdkonnas ei ole enam võimalik vanamoodi jätkata. “Kuid see ei tähenda, et osadel töötajatel tänavu palgatõusu ei tuleks,” tunnistas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077