14. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks teostada tõsteseadmete ja tõste-abivahendite perioodilist kontrolli?

Kontrollitud ja Certexi katsepingis katsetatud tõstemagnetid.
Foto: Certex Eesti OÜ
Kuigi erinevates tööstusharudes kasutatavad tänapäevased tõstevahendid on varustatud põhjalike kasutusjuhistega, suhtutakse neisse kahjuks sageli hoolimatult ja tehakse vahel tööd isegi eeskirju eiravalt. Intensiivne töörütm ja valesti kasutamine viivad aga tõstevahendid kiiresti sellisesse seisu, kus need muutuvad kasutamisel ohtlikuks.

Tõstevahendite müügifirma Certex Eesti OÜ on võtnud eesmärgiks teostada neilt ostetud tõstevahenditele ka hilisem hooldus ning vajadusel remont. See on vajalik töökeskkonna ohutuse ja seadmete jätkusuutliku kasutamise seisukohalt, selleks, et avastada tõsteseadmete ja abivahendite võimalik väärkasutamine, viia tööprotsessid kooskõlla seadusega ning viia miinimumini tootmiskatkestused streikivate seadmete pärast.

Võttes eeskujuks kaasaegsed lahendused teistes riikides, on Certex Eesti OÜ juurutamas CERTMAX programmi, mis võimaldab eelnevalt firmadega kokku leppides koostada kontroll-ülevaatuse graafiku ja võtta firmadelt pideva jälgimise vajaduse, millal on järgmine ülevaatus. Loomulikult saab iga toode ka füüsilise märgistuse järgmise ülevaatuse kohta vastava etiketi, kleebise või täkestamise näol.

„Certex Eesti OÜ on juurutamas CERTMAX programmi, mis võimaldab eelneval kokkuleppel koostada seadmete kontroll-ülevaatuse graafiku ja võtab firmadelt vajaduse jälgida järgmiste ülevaatuste tähtaegu.“

Millal on õige aeg teha seadmele ülevaatust, hooldust või remonti?

Sellele annab Cetrex Eesti OÜ kvaliteediinseneri Jüri Piigli sõnul vastuse kehtiv Masinadirektiiv 42/2006/ EÜ, mille järgi alates 2010. aastast on võrdsustatud kõik tõstevahendid, sealhulgas ka näiteks tekstiiltropid masinaga ja neile tuleb teha perioodiline kontroll. Kontrolli sagedus antakse vastava tooteliigi standardites või kasutusjuhendites ehk manuaalides ning tuleb teostada vähemalt üks kord aastas.

Sagedasema kontrolli vajadus määratakse sõltuvalt ekspluatatsiooni tingimustest. Lisakontroll tuleb kindlasti teha sel juhul, kui kahtlustatakse ülekoormuse rakendamist või muid tõsiseid kõrvalekaldeid. „Oleme märganud, et paljudes firmades ei pöörata seadmete korralisele kontrollile erilist tähelepanu ning see on viinud olukorrani, kus meilt ostetud vahendid saabuvad hoolduse ning kontrolli läbiviimiseks väga ebarütmiliselt, näiteks alles pärast riiklike järelvalveorganisatsioonide külastust,“ ütleb Piigli, lisades, et see põhjustab ettevõtetes tõsiseid tootmisrütmihäireid, järjekordi ja samuti lühiajalisi pingelisi perioode ka hooldust ja remonti pakkuvas firmas.

Kett-troppide kontroll ja hooldus kliendi juures.
Foto: Certex Eesti OÜ

Mida annab tõstevahendite iga-aastane kontroll?

Nagu juba eelnevalt mainitud, kipuvad klientidel pahatihti jääma tootmisprotsessis märkamata tõsised kõrvalekalded tõstevahendite töös: troppide rebendid, kulumised, temperatuurist tulenevad kahjustused, muljumiskahjustused, tali pidurite toimimine, elektriseadmete tõrgeteta töö, magneti fiksaatorite korrasolek, magnetismi nõrgenemine jne.

„Kõige selle tagajärjeks on paratamatult suur tööõnnetuste risk ja häired tootmisprotsessis,“ ütleb Jüri Piigli. „Loomulikult ei hoia ka äsja ülevaadatud seade iseenesest tööõnnetust ära, küll aga loob see kõik tingimused õnnetuste vältimiseks. Lisaks on oluline järgida ka kohustust kontrollida visuaalset tõstevahendeid enne igat kasutamist. Ainult nii saame luua ohutu töökeskkonna ja jätkusuutlikku tootmise.“

Certex on juhtiv terastrosside ning tõste- ja koormakinnitusvahendite tarnija Euroopas ja ka Eestis. Ettevõttel on Euroopa tõsteseadmete turul kogemusi juba üle 130 aasta ja Eestis üle 20 aasta. Certexi igapäevaste tööde hulka kuuluvad konsultatsioon, projekteerimine, tootmine. paigaldus, hooldus, remont, koolitus ja müük.

www.certex.ee 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077