Autor: Tööstusuudised.ee • 8. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia õlitehased töötasid mullu teises pooles täisvõimsusel

Enefit õlitehas
Foto: Eesti Energia
Möödunud aasta teises pooles töötasid Eesti Energia põlevkivielektrijaamad, õlitehased, kaevandused ja logistikaüksus täisvõimsusel.

Seda võimaldasid energiaturu paranenud hinnad ja paindlik põlevkivi maksustamine.

Eesti Energia juhatuse liige Andres Vainola rääkis pressiteate vahendusel, et 2016. aasta teises pooles töötasid Eesti Energia põlevkivielektrijaamad ja õlitehased täiskoormusel ning sama pidid tegema ka ettevõtte kaevandused ja logistikaüksus, et tootmist põlevkiviga varustada. „Siiski jäi ainuüksi kaevandatavast põlevkivist puudu ja pidime vajalikku kivi võtma nii laost kui ka ostma Kiviõli Keemiatööstuselt juurde,“ sõnas Vainola.

Kiviõli Keemiatööstuselt ostis Eesti Energia 2016. aastal ca 950 000 tonni energeetilist põlevkivi. Vainola lisas, et põlevkivi ostupakkumine tehti ka VKG-le, kes aga ei soovinud põlevkivi Eesti Energiale müüa.

Vainola lisas, et 2016. aasta esimeses pooles olid energia turuhinnad väga madalal tasemel, mistõttu vähenesid ka kaevandamise mahud. „Aasta teises pooles tingimused energiatootjate jaoks aga paranesid – kasvasid nii õli kui ka elektri turuhinnad ning rakendus valitsuse paindlik põlevkivi ressursi maksustamise otsus, kus põlevkivi ressursitasu on seotud kütteõli maailmaturu hinnaga,“ selgitas Vainola.

Eesti Energia kaevandas möödunud aastal 9,73 miljonit tonni põlevkivi, kasutades ära 65% talle eraldatud kaevandamise aastamäärast. „Eesti Energia põlevkivi kasutamise mahud sõltuvad suuresti energiaturu hindadest. Viimaste aastate keskmine kaevandamise mahu vähenemine ongi tingitud energiaturgudel toimunud hinnalangusest. Samas 2016. aasta teisest poolaastast on Eesti Energia elektrijaamad ja õlitehased töötanud täisvõimsusel või selle lähedal.Näiteks möödunud aasta neljandas kvartalis kasutasid õlitehased ja elektrijaamad 3,5 mln tonni põlevkivi, lisaks kasutasime energia tootmiseks ka laovarusid ja Kiviõli Keemiatööstuselt ostetud põlevkivi,“ märkis Andres Vainola. Kokku tarbisid Eesti Energia tootmisvõimsused 2016. aastal 11,7 mln tonni põlevkivi.

Kokku on põlevkivi kaevandamise luba Eestis neljal ettevõttel: lisaks Eesti Energiale ka VKG-l, Kiviõli Keemiatööstusel ja Kunda Nordic Tsement’il. VKG kaevandas 2016. aastal 1,79 miljonit tonni, mis moodustas 65% ettevõttele eraldatud aastamäärast. Kiviõli Keemiatööstus kaevandas 1,17 miljonit tonni põlevkivi ehk 59% lubatud aastamäärast. Kunda Nordic Tsement 2016. aastal põlevkivi ei kaevandanud ja kasutas laovarusid.

Põlevkivi aastamäärad on ettevõtetele eraldatud geoloogilise põlevkivina. Eesti Energia lubatud aastamäär on 15,01; VKG 2,772; Kiviõli Keemiatööstus 1,98 ja Kunda Nordic Tsement 0,238 mln tonni geoloogilist põlevkivi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077