Börsiuudised: Hiina pani alumiiniumi hinna tõusma

Blogi autor Mait Kraun
Blogi autor Mait Kraun

Nädala börsiuudised: Glencore majandustulemused küllaltki tugevad; vase hind peaks edasi tõusma; nikli defitsiit püsib ja hinnalangust ei ole oodata; tsingi tootmine on vähenenud ja nõudlus paranenud; Hiina pani alumiiniumi kiiresti kallinema; nafta ja bensiini hind langesid.

Glencore’ilt tugevad tulemused

Kaevandusfirma ja toorainete kauplemisega tegelev Glencore teatas oma eelmise aasta tulemused, mis olid küllaltki head. Ühtlasi prognoosib ettevõte, et 2017. aasta saab olema baasmetallide jaoks väga hea, vahendab mining.com.

Glencore on maailma suuruselt neljas vasetootja ja kolmas tsingitootja. Eelmisel aastal ulatus ettevõtte käive 66,3 miljardi dollarini. Tulemusi aitas parandada toorainete hinnatõus, miks peaks kaevandaja teatel jätkuma ka sellel aastal.

Allpool on välja toodud Glencore’i väljavaade erinevate metallide kohta:

Vase hind peaks edasi tõusma

Lühiajaline perspektiiv on positiivne. Hiina poliitiline üleminekuperiood ning Jaapani ja Põhja-Ameerika infrastruktuuri projektid peaksid turule tuge pakkuma. Pakkumise pool on samuti positiivne – vaatamata sellele, et analüütikud kartsid pakkumise järsku tõusu, pole seda siiani aga juhtunud.

Peruust tuli palju uut toodangut, aga selle nullisid ära Tšiili ja teiste riikide tootmismahtude vähenemine. Lisaks sellele suleti mitmeid kaevandusi Aafrikas.

Aasia, Euroopa ja USA nõudlus peaks kasvama ning on tõenäoline, et töötajate streigid mitmes suures kaevanduses jätkuvad ka sellel aastal. See peaks tähendama hinnatõusu, arvab Glencore.

Vase hind langes sellel nädalal 0,4 protsenti ja tonn maksab 6016 dollarit.

Nikli defitsiit püsib ning hinnalangust ei ole oodata

Roostevaba nikli toodang oli 2016. aastal meie hinnangute kohaselt 45 miljonit tonni, mis on eelneva aastaga võrreldes 7 protsenti enam. Seal hulgas on ka Hiina toodetud 24 miljonit tonni.

„Meie hinnangute kohaselt oli nikli nõudlus 2016. aastal 2,05 miljonit tonni, mis on 8 protsenti enam kui 2015. aastal,“ teatas kaevandaja.

Nikli pakkumine jätkas ka 2016. aastal langust – selle põhjustas eelõige kaevanduste sulgemine ja Filipiinide ekspordi langus. Kokku toodeti hinnangulielt 1,95 miljonit tonni niklit, mis on 2 protsenti vähem kui eelmisel aastal (2015).

Tegemist oli esimese defitsiidiga alates 2010. aastast. Selle tõttu vähenesid globaalsed varud 100 000 tonni võrra. Varud on jätkuvalt suured, aga defitsiit peaks püsima.

Nikli hind tõusis nädalaga 2 protsenti ja tonn maksab 11 030 dollarit. Viimastel nädalatel on hinna tõusma pannud eelkõige Filipiinide valitsuse karm hoiak keskkonnanõuete suhtes – kokku plaanitakse selle tõttu sulgeda pooled riigi kaevandused.

Tsingi tootmismahud on vähenenud ja nõudlus paranenud

Tsingi tootmismahud on vähenenud ning see on füüsilist turgu märkimisväärselt mõjutanud. Vähenev pakkumine ning oodatust parem nõudlus, mille on taganud Hiina kinnisvaraturu ja globaalse autoturu taastumine, on vähendanud tsingi varusid märkimisväärselt. See on pannud omakorda aga hinnad tõusma, teatas Glencore.

Plii pakkumise pool on turul sarnane, arvestades seda, et tegemist on eelkõige tsingi kõrvalproduktiga.

Tsingi hind langes nädalaga 0,1 protsenti ja tonn maksab 2862 dollarit.

Hiina pani alumiiniumi kiiresti kallinema

Hiina valitsus on andnud korralduse vähendada alumiiniumi- ja terasetootmist 28 linnas, et võidelda saastega, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed, vahendab Bloomberg.

Tootmise vähendamine tähendaks, et neljas suurlinnas vähendatakse terasetootmist poole võrra. Alumiiniumitootmist plaanitakse alandada aga 30protsendi võrra, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed, kes soovisid jääda anonüümseks, sest plaani pole veel avalikustatud.

Eelkõige tahetakse vähendada tootmist talvel, sest siis peab kütma kõige rohkem. Eelkõige kärbitakse Põhjas asuvate linnade tootmist.

USA alumiiniumitootja Alcoa Corpi tegevjuht ütles mõni aeg tagasi, et Hiina alumiiniumitootmise vähendamine võib turul olla „märkimisväärse mõjuga“.

Alumiinium reageeris sellel nädalal 3,4protsendilise kallinemisega ja tonn maksab 1949 dollarit.

Teistest toorainetest kallines rauamaagi hind 1,1 protsenti ja tonn maksab 92,36 dollarit. Eelmisel nädalal jõudis rauamaak 94,9 dollarini tonnist, mis on kõrgeim tase alates 2014. aasta augustist. Kauplejad on tooraine suhtes praegu optimistlikud, sest kevadel peaks tööstuse ja ehitussektori aktiivsus kasvama.

Tina hind tõusis 1protsendi ning tonn maksab 2862 dollarit. Plaatina untsihind tõusis 1,1 protsenti ja pallaadium lisas 0,6 protsenti.

Kulla hind langes 1,5 protsenti, sest dollar on tugevnenud ning Föderaalreservilt oodatakse intresside tõstmist juba märtsis. Kollase metalli unts maksab 1231 dollarit. Hõbe langes 2 protsenti 17,78 dollarini untsist.

Nafta ja bensiini hind langes

Nafta hinnad tegid sellel nädalal väikse languse, sest USA naftavarud kasvasid juba seitsmendat nädalat järjest.

See tekitas muret, et nõudluse kasv ning OPECi kokkulepe ei pruugi olla piisavad, et ülepakkumist turul lõpetada.

Brent odavnes nädalaga 1,2 protsenti ja WTI kaotas 1,7 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäevaks vastavalt 55,87 ja 53,35 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind langes aga 2,2 protsenti ja tonn maksab 541 dollarit.

Osale arutelus

  • Nädal börsil

Toetajad

VIGA

Meil on tehnilised probleemid. Katsume need kiirelt lahendada. Vabandame!

Palun kliki mõne aja pärast uuesti: www.aripaev.ee

Kuniks veebileht ei avane, on meil pakkuda teisi tooteid:

Infopank Äripäeva käsiraamatud Äripäeva Akadeemia Äripäeva Raamatuklubi Äripäeva veebipood

"; content = content.replace("Path not found","").replace("Permission denied","").replace(//g, ""); content = JSON.parse(content); var utmLink = "?utm_source=http://www.toostusuudised.ee&utm_medium=KuumadLood"; // ReadNext block var ReadNext = (function () { var $readNextBar = $(".js-read-next"), $readNextItems = $readNextBar.find(".js-read-next__items"), $readNextItemsContainer = $readNextBar.find(".js-read-next__container"), contentSelector = ".article-content", width = 0, height = 0, mostReadArticles = [], unreadArticles = [], currentElement = 0, numberOfElements = 24, numberOnPage = 4, maxAvailable = 24, showFirstUnlockedArticles = 2, showSecondLockedArticles = 2, mobileSlideWidthSeen = 110, alreadyScrolling = false, currentTransition = 0, animationDuration = 600 var init = function () { // Create click handlers _setNextButtonClickHandler(); _setPrevButtonClickhandler(); _bindWidthCalculation(); ReadNext.showRecommendations(); }; var showRecommendations = function () { _calculateWidth(); $readNextItems.css("width",width); if (window.innerWidth < 768) { numberOnPage = 2; maxAvailable = 20; } else { numberOnPage = 4; maxAvailable = 20; } var readArticleIds = _getReadArticles(); unreadArticles = _.chain(mostReadArticles) .filter(function (article) { return !_.contains(readArticleIds, article.id); }) .first(maxAvailable) .value(); numberOfElements = unreadArticles.length; if (unreadArticles.length > 0) { _reaarrangeArticles(); _initElements(); _showBar(); _miscOperations(); } }; /** * If article is not too old to be in most-read box and is not already read, * add it"s id to cookie */ var addToReadArticles = function (id, date) { var readArticleIds = _getReadArticles(); if (readArticleIds.length > 64) { readArticleIds = _purgeOldIds(readArticleIds); } var readArticles = readArticleIds.join(","); if (!_isTooOld(date) && readArticles.indexOf(id) < 0) { readArticles = (readArticles.length > 0) ? readArticles + "," + id : id; createCookie("readArticles", readArticles, 2, "/", null); } }; var setArticles = function (arr) { mostReadArticles = arr; }; var isHidden = function () { var style = window.getComputedStyle($readNextBar[0]); return (style.display === 'none'); }; var _showBar = function () { $readNextBar.fadeIn(500); _detectSwipe($readNextBar, _swipeToDir); }; var _showNextPage = function () { if(alreadyScrolling) { return; } currentTransition--; alreadyScrolling = true; var $prev = $(".js-read-next__items__prev"); var $curr = $(".js-read-next__items__current"); var $next = $(".js-read-next__items__next"); $readNextItems.css({ "transform": "translate("+(currentTransition * 100)+"%)", "transition-duration": animationDuration+"ms" }); setTimeout(function() { $prev.remove(); $curr.removeClass("js-read-next__items__current").addClass("js-read-next__items__prev"); $next.removeClass("js-read-next__items__next").addClass("js-read-next__items__current"); _addNextElements((-currentTransition + 1 ) * 100 ); $readNextItems.css("transition-duration","0ms"); }, animationDuration); currentElement += numberOnPage; while(currentElement >= numberOfElements) { currentElement = (currentElement >= numberOfElements) ? (currentElement - numberOfElements) : currentElement; } _miscOperations(); }; var _showPrevPage = function () { if(alreadyScrolling) { return; } currentTransition++; alreadyScrolling = true; var $prev = $(".js-read-next__items__prev"); var $curr = $(".js-read-next__items__current"); var $next = $(".js-read-next__items__next"); $readNextItems.css({ "transform": "translate("+(currentTransition * 100)+"%)", "transition-duration": animationDuration+"ms" }); setTimeout(function() { $next.remove(); $curr.removeClass("js-read-next__items__current").addClass("js-read-next__items__next"); $prev.removeClass("js-read-next__items__prev").addClass("js-read-next__items__current"); _addPrevElements((-currentTransition - 1 ) * 100 ); $readNextItems.css("transition-duration","0ms"); }, animationDuration); currentElement -= numberOnPage; while(currentElement < 0) { currentElement = (currentElement < 0) ? (numberOfElements + currentElement) : currentElement; } _miscOperations(); }; var _miscOperations = function () { //calc the container height so it would not block the content $(".js-read-next__item").each(function() { var item = $(this); var elementHeight = item.height(); if(elementHeight > height) { height = elementHeight; $readNextItemsContainer.css("height", height); } //adding utm tags var a = item.find(".js-article-exit"); a.attr("href", a.attr("href") + utmLink); }); setTimeout(function() { //after animation enable navigation alreadyScrolling = false; }, animationDuration); }; var _initElements = function () { alreadyScrolling = true; $readNextItems.append(_getElements(0, numberOnPage).addClass("js-read-next__items__current")); _addPrevElements(-100, -numberOnPage); _addNextElements(100, numberOnPage); currentElement = 2 * numberOnPage - 1; while(currentElement >= numberOfElements) { currentElement = (currentElement >= numberOfElements) ? (currentElement - numberOfElements) : currentElement; } alreadyScrolling = false; }; var _addPrevElements = function (transition, elementIndex) { var firstElement = currentElement - 3 * numberOnPage; if(typeof elementIndex !== "undefined") { firstElement = elementIndex; } while(firstElement < 0) { firstElement = (firstElement < 0) ? (numberOfElements + firstElement) : firstElement; } var items = _getElements(firstElement, numberOnPage).addClass("js-read-next__items__prev").css("transform","translate("+transition+"%)"); $readNextItems.append(items); }; var _addNextElements = function (transition, elementIndex) { var firstElement = currentElement + 1; if(typeof elementIndex !== "undefined") { firstElement = elementIndex; } while(currentElement >= numberOfElements) { firstElement = (firstElement >= numberOfElements) ? (firstElement - numberOfElements) : firstElement; } var items = _getElements(firstElement, numberOnPage).addClass("js-read-next__items__next").css("transform","translate("+transition+"%)"); $readNextItems.append(items); }; var _addToHtml = function ($container, data) { var html = ''; $container.html($container.html() + html); }; var _getElements = function (firstElement, numberToTake) { var $itemGroup = $(''); var elementIndex = firstElement; for (var i = numberToTake; i > 0; i--) { if(elementIndex >= numberOfElements) { elementIndex = 0; } _addToHtml($itemGroup, unreadArticles[elementIndex]); elementIndex++; } return $itemGroup; }; var _bindWidthCalculation = function () { $(window).on("resize.readNext", function(){ _redefineElementWidth(); }) }; var _redefineElementWidth = function () { _calculateWidth(); $readNextBar.find(".js-read-next__items__group").css("width",width); $readNextItems.css("width",width); }; var _calculateWidth = function () { width = $readNextBar.width(); if(window.innerWidth < 768) { var padding = parseInt($readNextItemsContainer.css("padding-right")) + parseInt($readNextItemsContainer.css("padding-left")); width = window.innerWidth - padding; } }; // Article management var _getReadArticles = function () { var readArticles = decodeURIComponent(getCookie("readArticles")); var readArr = readArticles !== "null" ? readArticles.split(",") : []; return _.map(readArr, function (val) { return parseInt(val); }); }; var _purgeOldIds = function (readArticleIds) { // convert ids to integers in case they are given as strings readArticleIds = _.map(readArticleIds, function (val) { return parseInt(val); }); // get article id"s from most-read box var mostReadIds = _.pluck(mostReadArticles, "id"); return _.intersection(mostReadIds, readArticleIds); }; // Article is too old if it's date is set more than 2 days ago var _isTooOld = function (date) { var y = parseInt(date.substr(0, 4)), m = parseInt(date.substr(4, 2)) - 1, d = parseInt(date.substr(6, 2)); var expireDate = new Date(y, m, d); expireDate.setDate(expireDate.getDate() + 2); var now = new Date().setHours(0, 0, 0, 0); return expireDate < now; }; var _reaarrangeArticles = function() { var unlockedArticleCount = 0; var lockedArticlesCount = 0; for (var i = 0; i < unreadArticles.length; i++) { var article = unreadArticles[i]; if (article.lockID === "" && unlockedArticleCount < showFirstUnlockedArticles ) { unreadArticles.splice(i,1); unreadArticles.splice(unlockedArticleCount, 0, article); unlockedArticleCount++; } else if (article.lockID !== "" && lockedArticlesCount < showSecondLockedArticles) { unreadArticles.splice(i,1); unreadArticles.splice(unlockedArticleCount + lockedArticlesCount, 0, article); lockedArticlesCount++; } else if(lockedArticlesCount >= showSecondLockedArticles && unlockedArticleCount >= showFirstUnlockedArticles) { break; } } }; // Bar visibility var _getArticleContentHeight = function () { var contentParts = $(contentSelector); var contentHeight = 0; _.each(contentParts, function (content) { var height = $(content).height(); contentHeight += height; }); return contentHeight; }; var _getArticleDistanceFromTop = function () { var $firstArticlePart = $($(contentSelector)[0]); return $firstArticlePart.offset().top; }; var _getShowBarOffset = function () { var articleContentHeight = _getArticleContentHeight(), articleOffset = _getArticleDistanceFromTop(), windowHeight = $(window).height(); return articleOffset + (2 / 3 * articleContentHeight) - windowHeight; }; // Click handlers var _setNextButtonClickHandler = function () { $(document).on("click", ".js-read-next__next", _showNextPage); }; var _setPrevButtonClickhandler = function () { $(document).on("click", ".js-read-next__prev", _showPrevPage); }; var _swipeToDir = function (dir) { if (dir === "l") { _showNextPage(); } else if (dir === "r") { _showPrevPage(); } }; var _detectSwipe = function (ele,func) { var swipe = { x: 0, x1: 0, xMin:30 }; var dir = ""; var currTranInPx = width * currentTransition; ele.bind('touchstart', function(e){ var t = e.originalEvent.touches[0]; swipe.x = t.screenX; currTranInPx = width * currentTransition; }) ele.bind('touchmove', function(e){ e.preventDefault(); var t = e.originalEvent.touches[0]; swipe.x1 = t.screenX; if(swipe.x1 === 0 || alreadyScrolling) { return; } var diff = swipe.x - swipe.x1; diff = (diff > width) ? width : diff; diff = (diff < -width) ? (-width) : diff; var calculatedTransform = currTranInPx - diff; $readNextItems.css("transform","translate("+calculatedTransform+"px)"); }) ele.bind('touchend', function(e){ if (swipe.x1 === 0 || alreadyScrolling) { return; } if ((swipe.x - swipe.x1) >= swipe.xMin) { dir = "l"; } else if ((swipe.x1 - swipe.x) >= swipe.xMin) { dir = "r"; } if (dir !== "") { if(typeof func == 'function') func(dir); } else { $readNextItems.css("transform","translate("+currTranInPx+"px)"); } dir = ""; swipe.x = 0; swipe.x1 = 0; }) }; return { showRecommendations: showRecommendations, addToReadArticles: addToReadArticles, init: init, setArticles: setArticles, isHidden: isHidden }; })(); ReadNext.setArticles(content); ReadNext.init();

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

Tööstusliidrid

Käsi­raamatud