Autor: Tööstusuudised.ee • 2. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saku Õlletehas viis lõpule robottransporteritega laosüsteemi ehituse

Saku Õlletehases lõppes roborttransporteritel põhineva poolautomaatse laosüsteemi ehitus.
Foto: Saku Õlletehas
Saku Õlletehasel valmis roborttransporteritel põhinev poolautomaatse laosüsteemi ehitus, mille tulemusel kasvatas ettevõte oma laovõimekust kaks korda ning parandas märgatavalt ka tööturvalisuse taset. Laosüsteemi investeeriti 2 miljonit eurot.

“Tegemist on Saku Õlletehase viimaste aastate ühe märkimisväärseima investeeringuga tarnekindluse parandamisse ja efektiivsuse kasvu,” ütles Saku Õlletehase juhatuse liige Jaan Härms pressiteates. 

“Selliste investeeringute planeerimine on väga pikaajaline ja mahukas töö – langetasime investeerimisotsuse 2014. aastal lähtudes pikaajalistest tulevikuplaanidest koduturul ja ekspordi suunal. Tänaseks on koduturu väljavaated muutunud aga märgatavalt ebastabiilsemaks.”

Ligi kahe miljoni eurose investeeringu esimeses etapis paigaldati Saksa tootja Jungheinrichi robottransporteritel põhineva automatiseeritud riiulisüsteem 2015./2016. aastal olemasolevasse laohoonesse, teises etapis rajati mullu novembrist tänavu veebruarini tehase territooriumile uus laohoone ja riiulisüsteem. 

Koos uue riiulisüsteemi paigaldamisega juurutas Saku Õlletehas ka uue laohaldussüsteemi, mis annab võimaluse kasutada efektiivselt laohoonete kõrgust ja riiulite sügavust. “Kui varem pidi tõstukijuht kaubaaluste laos transportimiseks tegema mitu sõitu, siis uue süsteemiga teeb suure osa tööst ära tehnoloogia – tellimusi juhitakse tõstukitele paigaldatud tahvelarvutite vahendusel reaalajas ning riiulitel liigutavad kaubaaluseid robotid,” kirjeldas Härms.

Esimeses etapis kasvas Saku ladustamisvõimekus 45 protsenti ning teise etapi ehitustööde lõppedes on ladustamisvõimekus kahekordistunud.

“Oleme seeläbi suutnud märgatavalt kiirendada tarneprotsessi ja pakkuda klientidele oluliselt paremat tarnekindlust,” märkis Saku Õlletehase juhatuse liige. Investeering laovõimekuse kasvu parandab efektiivsuse tõusu kõrval ka tööturvalisuse taset, kuna reaalajas toimiv tellimuste süsteem muudab kaubaaluste liikumise senisest sujuvamaks ja ohutumaks. Samavõrra väärib esiletõstmist keskkonnaaspekt, kuna uue süsteemiga väheneb liiklemine tehase territooriumil ja Saku alevikus. “Kaasneb vähem õhusaastet ja parem liiklusohutus,” lisas Jaan Härms.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077