21. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kvaliteedijuhtimise standardeid ei tohi segamini ajada tootestandarditega

Süsteem sisaldab organisatsiooni struktuuri koos planeerimisega, protsessidega, ressurssidega ja dokumenteeritud teabega, mida kasutatakse kvaliteedi eesmärkide saavutamiseks.
Foto: Raul Mee
Kui tootestandardid määravad kindlaks nõuded, millele tooted ja teenused peavad vastama, siis kvaliteedijuhtimissüsteemi standardid fikseerivad nõuded heale juhtimistavale.

Äripäeva poolt väljaantav Tootmise juhtimise käsiraamat on saanud uue peatüki, mis teeb täpse ülevaate kvaliteedijuhtimissüsteemist (KJS).

Kvaliteedijuhtimissüsteem on viis, kuidas organisatsioon juhib ja suunab tegevusi, mis on seotud (kas otseselt või kaudselt) tulemuste saavutamisega. Süsteem sisaldab organisatsiooni struktuuri koos planeerimisega, protsessidega, ressurssidega ja dokumenteeritud teabega, mida kasutatakse kvaliteedi eesmärkide saavutamiseks (näiteks selleks, et täita klientide ja huvipoolte nõudeid, parandada kvaliteedijuhtimissüsteemi või tooteid ja teenuseid).

Kvaliteedijuhtimissüsteemi standardeid ei tohi segi ajada tootestandarditega. Kui tootestandardid määravad kindlaks nõuded, millele tooted ja teenused peavad vastama, siis kvaliteedijuhtimissüsteemi standardid (eriti ISO 9001) fikseerivad nõuded heale juhtimistavale, et saavutada kvaliteet kindlale tootele või teenusele viitamata. Toote ja teenuse standardite, kvaliteedijuhtimissüsteemi standardite ja kvaliteedi parandamise meetodite kasutamise eesmärk on suurendada klientide rahulolu ja organisatsiooni konkurentsivõimet.

Kvaliteedijuhtimissüsteem ei tohi luua liigset bürokraatiat, paberitööd või vähest paindlikkust. Samuti ei tohi kvaliteedijuhtimissüsteem olla rahaliseks koormaks. Kvaliteedijuhtimissüsteemi rakendamise ja elujõulisena hoidmisega seotud kulusid tuleb käsitleda kui investeeringut. Igal organisatsioonil on toimiv juhtimisstruktuur ja see peaks olema aluseks, millele ehitada kvaliteedijuhtimissüsteem.

Äripäeva poolt väljaantav Tootmise juhtimise käsiraamat on saanud uue peatüki "Kvaliteedijuhtimissüsteem ISO 9001:2015". Tutvu käsiraamatuga lähemalt SIIN.  

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077