17. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: rauamaagi järsk tõus

Blogi autor Mait Kraun
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: rauamaak üllatas jälle ja tõusis järsult veelgi kõrgemale; kaevanduste külmutamine kergitab vase hinda; tööstusmetallide hinnad tõusid; Goldman Sachs: Hiina tekitab metallide turul suure buumi; OPEC peab naftaleppest kinni; bensiini hind tõuseb edasi.

Rauamaak üllatas turge ja tõusis uuesti järsult

Analüütikud jätkavad juttu, et rauamaagi hinnatõus saab peagi läbi. Mis on juhtunud aga hinnaga? Tooraine saavutab järjest uusi tippe. Sellel nädalal turg väga tugeva sõnumi, vahendab Bloomberg.

Rauamaagi hind tõusis sellel nädalal lausa 8,6 protsenti ja tonn maksab juba 91,05 dollarit, mis on kõrgeim tase alates 2014. aastast.

Rauamaagi hind hakkas 2016. aastal kiiresti tõusma, sest Hiina laiendas stimuleerimismeetmeid, mis toetas terasetootmist. Terve aasta on kardetud, et odavate tootmiskuludega rauamaagi osakaalu suurenemine hakkab hindu survestama. Ei usuta, et nõudlus suudab pakkumist katta.

Selle nädalal toimus kiire tõus, sest nõudluse väljavaade paranes. „Ehitusnõudlus on taastumas ning arendajad ostavad terast kokku,“ ütles konsultatsioonifirma Kallanish Commoditiesi analüütik Tomas Gutierrez. „Selle aasta teises pooles tuleb tõenäoliselt palju üllatusi ning hind langeb, aga praegu on turg suhteliselt tugev.“

Suuremad kaevandajad on saanud tooraine hinnatõusust palju kasu. Kaevandusfirma Vale aktsia on tänavu kallinenud 26 protsenti ja Rio Tinto on tõusnud 20 protsenti.

Suuremad investeerimispangad ning paljud analüütikud prognoosiva jätkuvalt, et rauamaagi hind hakkab peagi langema.

Kaevanduste külmutamine kergitab vase hinda

Vase hind näitab parimat tõusu alates 2012. aastast, sest kaks maailma suurimat kaevandust külmutasid osa oma tegevusest, vahendab Bloomberg.

Vase hind on tänavu kallinenud üle 10 protsendi ning tõusule on kaasa aidanud Indoneesias asuva Freeport-McMoRani kaevandusekompleksi probleemid ning BHP Billitoni Econdida kaevanduses toimuvad streigid.

„Vase hind on juhtohjad enda kätte võtnud, aga kõik baasmetallid on liikumas kõrgemale, sest toorainete osakaalu portfellides suurendatakse,“ ütles Societe Generale analüütik Robin Bhar. „Pakkumise poole pealt tekkinud probleemid on samuti turgu üles viinud.“

Freeport-McMoRan külmutas Indoneesias asuvas Grasbergi kaevanduskompleksis vasetootmise, sest ettevõte peab kohaliku valitsusega kaevanduslubade üle läbirääkimisi.

BHP Billitoni Tšiilis asuvas Escondida kaevanduses on töötajad määrmatuks ajaks streikima hakanud, sest sealne palk ei rahulda neid. Ettevõte oli sunnitud tootmise ning ekspordi peatama.

„Pärast Escondida kaevanduses toimunud sündmusi hakkas turg raketina tõusma,“ ütles Bhar.

Vase hind tõusis nädalaga 4,2 protsenti ja tonn maksab 6067 dollarit.

Metallide hinnad tõusid

Nikli hind tõusis nädalaga 6,3 protsenti 10 930 dollarini tonnist, sest Filipiinide valitsus on andnud käsu sulgeda riigis 23 kaevandust. Põhjuseks on püüd keskkonda kaitsta. Suletavad kaevandused toodavad 50 protsenti Filipiinide niklist, mis moodustab omakorda 10 protsenti terve maailma toodangust.

Tsingi tonnihind tõusis 1,4 protsenti 2870 dollarini. Tina kallines 4,2 protsenti ja tonn maksab 19 880 dollarit. Alumiinium lisas 3,4 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 1913 dollarit.

Kulla hind jätkas kallinemist, vaatamata sellele, et Föderaalreservi juht Janet Yellen vihjas investoritele, et intresse võidakse tõsta juba märtsis. Lisaks sellele on dollar tugevnenud ja USA majandusandmed paranenud, mis peaks kollasele metallile kehvasti mõjuma. Untsihind tõusis nädalaga aga 1,2 protsenti 1241 dollarini. Hõbe kallines 2,7 protsenti ning unts maksab 17,58 dollarit.

Goldman Sachs: Hiina tekitab metalliturul suure buumi

Hiina hakkab oma majandust massiivselt stimuleerima ja see aitab metallihindadel tõusta, teatasid investeerimispanga Goldman Sachs analüütikud.

Krediidituru kiire laienemine mõjub hästi nendele tööstustele, kus kasutatakse palju metalli. Investeeringute mahud suurenevad ja tööstustoodang laieneb, teatas pank raportis. Niinimetatud vanadele sektoritele laenamine kasvas jaanuaris eelmise aasta sama ajaga võrreldes 1,1 triljoni jüaani võrra (160 miljardit dollarit). See on sama summa, mis Trump plaanib USA infrastruktuuri kulutustele panna ühe ja poole aasta jooksul, teatas Goldman.

„See peaks viima vase-, nikli- ja tsingituru defitsiiti, mis tähendab, et varud hakkavad vähenema ja hind tõusma,“ avaldas Goldman Sachs.

OPEC peab naftaleppest kinni

OPECi möödunud kuu naftatoodangu mahu järgi võib öelda, et organisatsioon peab novembris sõlmitud kärpeleppest kinni 93% ulatuses, vahendab CNBC.

Võrreldes eelmise aasta sama ajaga vähenes OPECi päevane naftatoodang 890 000 barreli võrra, 32,14 miljoni barrelini, vahendab Äripäev.

OPEC ennustab aruandes, et sel aastal on naftanõudluse päevane kasv 1,2 miljonit barrelit ehk rohkem kui viimastel aastatel keskmiselt. Peamiselt kasvatab nõudlust tegusam tööstussektor, samuti kasvav automüük USAs, Euroopas, Hiinas ja Indias.

Teisalt märgib OPEC, et autosektorile enam kaua loota ei saa, sest tulevikuautod võtavad vähem kütust, kui üldse.

Bensiini hind tõuseb edasi

Brenti toornafta kallines nädalaga 0,1 protsenti ja WTI jäi samale tasmemele. Kummagi barrel maksis neljapäevaks vastavalt 55,83 ja 53,15 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind on viimastel kuudel tublisti kasvanud. Sellel nädalal lisandus hinnale 0,4 protsenti ja tonn maksab 565 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077