27. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis on loomisel uus piimatööstus

Uus piimatööstus peaks tootmist alustama 2020. aastal.
Foto: Andres Haabu
Eesti suuremad piimaühistud asutasid sel kolmapäeval ühisettevõtte MilkEst, et rajada kaasaegseim piimatööstus.

Põllumajandustootjate ühistud EPIKO, Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liit, Saaremaa Piimaühistu ja Tartumaa Piimaühistu ning CPTT Consult OÜ asutasid 25. jaanuaril ühisettevõtte eesmärgiga rajada Eestisse uus ja efektiivne piimatööstus. Projekti on kaasatud Saaremaa Piimatööstus AS, rahvusvahelised konsultandid ning finantsinvestorid.

Uus tööstus on kavandatud Kesk-Eestisse ning see plaanib tootmisega alustada 2020. aasta esimeses pooles.

Tipptehnoloogial põhinevate seadmete töötlemisvõimsuseks on arvestatud kuni 600 tonni toorpiima päevas. Pikemas plaanis kavatsetakse see tõsta kuni 1000 tonni toorpiima töötlemiseni päevas. Piimatehas hakkab valmistama 100% ekspordiks mõeldud juustu, võid ja erinevaid pulbreid. Projekti maksumus on eksperthinnangute alusel umbes 50 miljonit eurot.

Piimatööstuse rajamiseks loodud ettevõte taotleb PRIA kaudu investeeringutoetust esimese etapi elluviimiseks. Tehase rajamise finantseerimiseks kaasatakse pangad ning finantsinvestorid, kes liituvad ettevõttega pärast PRIA esimese taotlusvooru otsuse selgumist.

Samuti on uus piimatööstus avatud ja huvitatud partnerlusest teiste Eesti piimatootjatega, et juba lähiajal hakata kavandama töötlemisvõimsuse laiendamist ehk tehase teist etappi.

Asutatud ettevõte MilkEst ASi nõukogusse kuuluvad:

-          Tõnu Post - aasta põllumees 2013, Põllumeeste Keskliidu president, Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu aseesimees

-          Lembit Paal - aasta põllumees 2016

-          Märt Riisenberg - põllumajandussektori tippjuht 2014

-          Sulev Kuus – tunnustatud Lõuna-Eesti põllumees

-          Rein Nigul - rahvusvaheliselt tunnustatud piimandusspetsialist, kes on juhtinud mitut Eesti piimatööstust ja olnud ka praegu Valiole kuuluva eduka Laeva Meierei üks käivitajatest

Ettevõtte juhatusse kuuluvad Ülo Kivine ja Tiit Nigul.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077