Autor: Harro Puusild • 24. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Emöke Sogenbits: Industry 4.0 on muutunud ülioluliseks

Emöke Sogenbits
Foto: Tööstusuudised.ee
Hanza Mechanics Tartu tegevjuhi Emöke Sogenbitsi sõnul on Industry 4.0 muutunud tema jaoks ülioluliseks, samas tekitab muret tööstusseadmete tarkvara, mille pakkujad pole piisavalt paindlikud.

„Industry 4.0 on minu jaoks muutunud ülioluliseks,“ rääkis Hanza Mechanics Tartu tegevjuht Emöke Sogenbits täna toimuval Tehnoloogia Arenduskeskuse IMECC korraldatud seminaril „Robotid ja automatiseerimine“.

Sogenbits suhtub robotite kasutamisse soosivalt, sest pidev palgasurve on väsitav. „Aga olen aru saanud, et ainult robotid meid ei päästa. Meil oli näiteks lehetöötluses robot, aga me viskasime selle välja. See oli vana ja ma ei tea, millal see ostetud oli, kuid see tegi kas liiga palju või liiga vähe, liiga kiiresti või liiga aeglaselt. Poolteist päeva seadistasime ja kaks tundi töötas,“ rääkis ta.

Veel ütles Sogenbits, et püüab end aina enam Tööstus 4.0 temaatikaga kurssi viia. „See süsteem peab töötama tervikuna. Kunagi õppisime, et ERP on maailma naba ja juhib tootmist. Tegelikult ei juhi enam. Asi hakkab peale tarkvarast, mis juhib tehnoloogiat ja planeerimist,“ rääkis ta.

Seminar "Robotid ja automatiseerimine"

Aeg: 24. jaanuar 2017

Koht: Tallinna Tehnikaülikool

Korraldaja: Tehnoloogia Arenduskeskus IMECC

Teemad: robotiseerimise tulevik ja Industry 4.0, otstarbekus, protsesside robotiseerimine, tasuvusarvestus, kogemuslood

„Meil [Hanza Mechanics] on nii keeruline tootmine, et ilma korraliku tarkvarata seda lihtsalt ei juhi ja protsesse ei sünkroniseeri,“ jätkas ta.

Asi on rahas

Tootmistarkvara probleemkohaks peab Emöke Sogenbits eeskätt rahalist poolt. „Kõik püüavad oma tarkvara pakkuda, seda on tohututes kogustes ja üks on parem kui teine. Pakkuja näitab efektiivsuse kasvu ja seda, et minu info kvaliteet paraneb. Saan sellest kõigest aru, aga ainus asi on see, et kui vaadata break-even kõverat, siis kasumit teenime kolme-nelja aasta pärast. Kuid raha tahetakse ju kohe saada,“ märkis ta.

Sogenbitsi sõnul on tarkvarade litsentsitasu märkimisväärne summa, kuid pakkuja ei garanteeri, et tarkvara ettevõttele ka tegelikult sobib. „Ütlesin pakkujale, et mis saab siis, kui ühel hetkel selgub, et teie süsteem ei sobi minu ERP-iga. Ilma litsentsita ma seda ju proovida ei saa ning mul ei ole mingit garantiid või taganemisvõimalust. Sellepeale öeldi mulle, et sel juhul võib litsentsitasu korstnasse kirjutada,“ märkis ta.

Lõpetuseks märkis Sogenbits, et Tööstus 4.0 otsuse eel tuleb mõelda, kas alustada riistvarast või tarkvarast. „Ma pean nägema tervikpilti ja tulemust enne, kui hakkan selles suunas liikuma. Häda on selles, et otsus ja vastutus on pandud puhtalt töösturi peale.“

 

NB! Äripäeva teemaveeb tööstusuudised.ee ja Tehnoloogia Arenduskeskus IMECC korraldavad 10. märtsil 2017 konverentsi "Tark Tööstus: Industry 4.0 Eestis". Vaata lisa ja registreeru SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077