20. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estonia kaevandus võttis kasutusele efektiivsust tõstva kamberlaava tehnoloogia

Estonia kaevandus
Foto: Raul Mee
Eesti Energia võttis Estonia kaevanduses kasutusele täiustatud kamberlaava tehnoloogia, mis suurendab kaevanduse tootmisvõimsust ligi 800 000 tonni võrra aastas. Lisaks sellele aitab projekt hoida põlevkivi omahinda konkurentsivõimelisena.

„Kamberlaava esimesed käivitused eelmise aasta lõpus on näidanud häid tulemusi ja täna  saame rääkida Estonia kaevanduses täisvõimsusel – 3055 tonni kaubapõlevkivi ööpäevas – töötavast kamberlaavast,“ rääkis Enefit Kaevanduste juhatuse esimees Ahti Puur pressiteates. 

„Kuna Eesti Energia tulud tulevad 70% ulatuses avatud ja väga tiheda konkurentsiga turgudelt, on väga oluline hoida põlevkivi kaevandamise kulusid võimalikult madalal tasemel. Täiustatud kamberlaava tehnoloogia kasutuselevõtt aitab seda eesmärki täita,“ ütles Puur.

Ta lisas, et samuti aitab kamberlaava kasutuselevõtuga lisanduv tootmisvõimsus kaevandada rohkem siis, kui soodsas turusituatsioonis on Eesti Energial võimalik enda põlevkivi tootmisvarad maksimaalselt koormata.

Kamberlaava meetod on sarnane tavapärase kamberkaevandamisega, kus maapind püsib tervikutel, kuid töö toimub pikas, enam kui 700-meetrises tööfrondis tavapärase 230 meetri asemel. Täiustatud kaevandamismeetod võeti kasutusele Estonia kaevanduse kirdeosas. „Meetodi eeliseks on vajaminevate ettevalmistustööde – läbinduse – väiksem maht, mis aitab hoida põlevkivi omahinda konkurentsivõimelisena. Lisamõju keskkonnale kamberlaava tehnoloogiaga ei kaasne,“ selgitas Ahti Puur.

Kamberlaavat on Estonia kaevanduses kasutatud ka varem, kuid praeguste seadmete näol on tegemist täiustatud tehnoloogiaga, mille arendamisse panustasid nii kaevanduse kui ka Eesti Energia tütarettevõtte Enefit Solutions’i spetsialistid. „Eelkõige täiustasime ventilatsioonisüsteemi, paigaldades juurde tuulutustõkkeid, mille abil saab reguleerida õhuvoolu liikumist kaevanduskäikudes. Samuti ühtlustasime konveierite koormust, varustades neid tänapäevaste toitur-purustite ja koormuse jälgimissüsteemiga,“ lisas Puur.

Eesti Energia tütarettevõte Enefit Kaevandused kaevandab põlevkivi Estonia kaevanduses ja Narva karjääris. Efektiivsemate tehnoloogiate arendamine ja kasutuselevõtt käib mõlemas kaevandamisettevõttes. Eesti Energia põlevkivivajadus on 2016. aasta teisest poolest oluliselt kasvanud, seetõttu on uute ja täiustatud kaevandusmeetodite kasutuselevõtt põlevkivi tagamiseks kriitiliselt oluline.

Eesti Energia investeeris Estonia kaevanduses kamberalaava kasutusele võtmisse kokku ligi 20 miljonit eurot. Projekti ettevalmistamine algas 2014. aastal ning täisvõimsuse saavutas tehnoloogia möödunud aasta lõpus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077