20. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltic Energy Services laieneb uue nime Scener all uutele turgudele

Scener efektiivseid ning paindlikke lahendusi elektrienergia ja maagaasi ostmiseks.
Foto: Erik Prozes
Balti riikides tegutsev ja kümnendikku Eesti elektriturust haldav Baltic Energy Services OÜ võttis aasta algusest seoses laienemisega uutele turgudele kasutusele uue ärinime Scener OÜ. Ettevõtte eesmärk on pakkuda klientidele parimaid lahendusi elektrienergia ning maagaasi ostmiseks.

Nimevahetuse tingis Scener OÜ juhatuse esimehe Kaido Veldemanni sõnul ambitsioon laieneda väljapoole Eestit, Lätit ja Leedut. „Mullu juunis asutasime tütarettevõtte Soomes, oktoobris sõlmisime bilansileppe Soome põhivõrguga Fingrid ja Euroopa juhtiva elektribörsiga NordPool. Samuti vaatame huviga ka teiste Põhjamaade poole.“

Elektri ning maagaasi turul portfelli- ja bilansihalduse teenust pakkuva ettevõttena pakub Scener efektiivseid ning paindlikke lahendusi elektrienergia ja maagaasi ostmiseks, võtmata hinnafikseerimisest tulenevaid riske. Scener OÜ müügijuht Tiit Rohumets märgib, et järjest enam suurettevõtteid jõuab tõdemusele, et gaasi ja elektri ostmisel on oluline õige ajastus ning oskus kasutada kõiki turuvõimalusi.

Ta lisab, et seitse aastat tagasi avanes Eesti elektriturg, mis tõi kaasa elektrienergia hinna kujunemise  vastavalt konkurentsile. Kui algselt tegelesid ettevõtte juhid või raamatupidajad elektrikulu ja arvetega ise, siis tänaseks on selge, et nagu IT-teenuste ja kinnisvara haldamise puhul on kasulikum teenust sisse osta, on nii ka elektrienergia ja maagaasi puhul.

Mida tasub teada elektrienergia ja maagaasi ostmisel?

Elektrihind on ja jääb ajas muutuvaks

Sageli ei mõista tarbijad, et elektrihind on ajas muutuv ehk seda võib osta täna kallilt ja juba homme palju soodsamalt. Kui keskenduda vaid fikseeritud hinnale, võib lepingu sõlmimine valel ajal tuua kaasa suure rahalise kahju. Kui keskenduda ainult börsihinnale lisanduvale marginaalile, on suurem osa kuludest tähelepanu alt väljas. Marginaal moodustab elektrihinnast kuni kaks protsenti, samal ajal kui elektrihind kõigub näiteks 30-35 euro vahel! Elektrienergia ostmisel ei ole tähtis fikseeritud hind ja või börsihinnale lisanduv võimalikult väike marginaal, vaid õige ajastus soodsaima hinna saamiseks. Eriti ilmekalt tuleb see välja riigihangete puhul, sest enamus riigihankeid korraldatakse oktoobris ja novembris, mil elektrihinnad on reeglina aasta kõrgeimail tasemel. 

Kollasega Scener OÜ klientidele hinnafikseerimised, punasega riigihangete fikseerimised.

Fikseeritud hind versus börsihind – mida eelistada?

Valik sõltub iga konkreetse ettevõtte eripärast. Oma klientidele on Scener eraldanud fikseeritud ja börsihinnaga ostetava osa. Fikseeritud hinna puhul keskendume õigele ajahetkele ning parima pakkuja leidmisele, börsihinnaga katame ülejäänud osa. Selline teenus lisab klientide jaoks paindlikkust ja valikuvabadust. Näiteks võib fikseerida hinna poole mahu ulatuses ning teise poole osta börsihinnaga.

Igapäevane turujälgimine

Edukaks tegutsemiseks elektriturul peab turuinfot jälgima igapäevaselt, mitte aga ainult eelarve tegemisel või käsu korras näiteks kord-kaks kuus. Kasulik on elektriostu otsused jaotada erinevatele ajaperioodidele, et mitte „panna kõiki mune ühte korvi“. Usaldades energiavaldkonna küsimused partnerile, saate rahulikult keskenduda oma põhitegevusele. Põhjamaade kogemus näitab, et reeglina on igas ettevõttes palgal kas energiaturgude spetsialist või siis ostetakse see teenus sisse. Selline mõtteviis on levimas ka Baltikumi.

Maagaasiturg kogub hoogu

Kahjuks on täna teadmine veel väike , et sarnaselt elektrienergiale on avatud ka maagaasiturg ja see ei kuulu enam mõnda aega monopolile. Kuigi Eesti gaasiturg pole veel väga arenenud, on paljud ettevõtted avastanud, et turul on alternatiivseid pakkujaid, kes suudavad pakkuda paindlikumaid ning soodsamaid lahendusi. Scener OÜ maagaasiportfell kasvab iga aastaga ning ettevõttel on kindel plaan hakata  maagaasi pakkuma ka Lätis ja Leedus. Võrreldes eelmise aastaga on Sceneri gaasitarnete maht tänavu suurenenud juba ca kuus korda.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077