Autor: Tööstusuudised.ee • 13. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eleon viis tuulikute generaatorite korpuste ja pearaamide tootmise Ida-Virumaale

Oleg Sõnajalg
Foto: Raul Mee
Tuuletehnoloogia ettevõte Eleon sõlmis lepingu Ida-Virumaal asuva metallitööstusettevõttega Remeksi Keskus AS, et alustada Ida-Virumaal tuulikukomponentide tootmist.

Ida-Virumaal Kohtla-Järvel asuv Remeksi Keskus AS tehas hakkab tootma AS Eleonile tuuliku suuri komponente, näiteks generaatori korpuseid, pearaame ja tornidetaile, mis saavad esmase rakenduse Aidusse rajatavas kodumaise tehnoloogiaga Eleoni tuulikute referentspargis, teatas Eleon. 

Ettevõte jätkab ka edukat koostööd Tallinnas paikneva tööstusettevõtte AS E-Profiiliga. 

„Tegemist on osaga suuremast plaanist alustada Eestis suuremahulist ja ekspordile suunatud tuulikutööstust. Kuna plaanime referentspargi rajada Ida-Virumaale Aidusse, siis oleme võtnud eesmärgiks ka tööstuse rajada just sellesse piirkonda. Järgmiseks sammuks on labade tootmise tehas, mis plaanitakse Aidusse tuulepargi alale,“ ütles Eleoni juhatuse esimees Oleg Sõnajalg pressiteates.

„Kui palju meie tootmisvõimusest hakkab lõpuks paiknema Eestis ja Ida-Virumaal sõltub lõpuks paraku paljuski valitsuse otsustest. Me ei oota riigilt toetustena rahamägesid, vaid seda, et ei hävitataks ausal konkurentsil põhinevalt tuuleenergeetika turgu,“ lisas Sõnajalg.

"Eleoniga allkirjastatud pikaajaline leping võimaldab meil tõhusalt kasutada olemasolevat tootmisvõimekust, säilitada 265 inimese töökoht ja tulevikus ehk isegi juurde palgata. Sellised suured pikaajalised projektid sisendavad kindlustunnet tulevikuks ja loovad head tingimused edaspidiseks arenguks ning ettevõtte laiendamiseks," ütles Remeksi Keskus direktor Vladimir Pupkevich.

Eleon AS on 2007. aastal asutatud Eesti kapitalil põhinev ettevõte, mis arendab multimegavatt-klassi elektrituulikuid. Esimene Eleon tehnoloogial baseeruv 3M116 tuulik püsitati 2013. aastal Saaremaal. Seeriatootmine hakkab toimuma Ida-Virumaal Aidus, kus valmistatakse ette ka 100MW võimsusega referentsparki. Lõppeval aastal on 3MW Eleon tootnud rekordiliselt 11,2 GWh.

AS Remeksi Keskus on asutatud 1994. aastal. Ettevõte keskendub tööstusseadmete ja suuregabariitsete metallkonstruktsioonide tootmisele. Ettevõte on teinud alltöövõtu korras metallkonstruktsioone rahvusvahelistele firmadele nagu Konecranes Finland, Sandvik, Valmet Technologies, Andritz jpt. 2012-2015. aastatel teostati töid ka Viru Keemia Gruppi AS-ile.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077