23. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas majatootja Timbeco Rootsi turule sisenes?

Timbeco Woodhouse'i poolt ehitatud vanadekodu Rootsis.
Foto: Timbeco Woodhouse
2015. aastal Rootsis vanadekodu ehitushanke võitnud Eesti majatootja Timbeco Woodhouse rajab nüüd sinna ka lasteaeda.

Timbeco Woodhouse on näide ettevõttest, kes tegutseb turuolukorrale vastavalt. Nad ei ole kunagi jäänud tammuma mööda head mugavat sissekäidud rada. Oluline osa selles on kindlasti ka meeskonnal, kes oskab muutusi ette näha. Just sellist taktikat kasutades sai Timbeco endale 2015. aastal võimaluse siseneda Rootsi turule, mille osas oldi mõtteid mõlgutatud juba mõnda aega.

Nagu paljud teisedki Eesti puitmajade tootjad, tegutsevad ka nemad jõudsalt Norras. Mingil põhjusel pole aga kellelgi seni Rootsis suurt õnne olnud. Timbeco ettevõtlik müügijuht Oliver Immato otsustas aga hakata uurima võimalusi, kuidas ka sellele turule pääseda. „Proovisime infot koguda nii kontaktüritustelt, hangete keskkondadest ja veel paljudest kohtadest, kuid asjatult,“ rääkis Oliver.

Rootsis külastati mitmeid ettevõtteid, samuti ka Faluni kohalikku omavalitsust. Just tänu sellele kohtumisele leidis Timbeco Woodhouse endale võimaluse siseneda Rootsi turule. Nimelt osales ettevõte 2015. aasta alguses riigihankel vanadekodu ehitamiseks. Riigihanget korraldas just see sama Faluni omavalitsus. „Tegemist oli siiski väljakutsega, sest Faluni omavalitsus soovis saada hoonet, kus oleks kombineeritud traditsioonilised tehases toodetud puitkarkass elemendid ristkihtpuiduga (CLT),“ rääkis Oliver.

Kas ennustusoskuse, juhuse või õnne tõttu, oli Timbeco Woodhouse Oliveri peale käimise tagajärjel juba varem hakanud uurima CLT kasutusvõimalusi, tehnoloogiat jms. Seega oli Timbeco end juba enne hankel osalemist ette valmistanud, mistõttu ei pidanud nad end alles siis hakkama koolitama. „Selle hanke võitmisega saime võimaluse siseneda turule, kuhu olime juba mõnda aega plaaninud minna. Uuele turule sisenemise puhul ongi kõige raskem saada esimene objekt. Edaspidi on juba hulga lihtsam. Nüüd ehitame Falunisse juba lasteaeda,“ ütles Oliver.

Sihtturg Jaapan

Lisaks on Timbeco kanda kinnitanud ka Jaapanis. Ettevõte tegutseb Tallinna külje all Tõdval juba 23 aastast. Tööd alustati palkmajade tootmisest. Üsna pea hakati tootma elementmaju ja nüüdseks on valminud ka esimesed moodulmajad. Läbi õnne ja juhuste saadi juba peale umbes kolme aastat tegutsemist endale äripartner Jaapanisse, kellega jätkub koostöö ka täna.

Timbeco turundusjuhi Marek Roostari sõnul oli tegemist tõesti naljaka, kuid õnneliku juhusega. „90ndate alguses külastas meid Jaapani delegatsioon, kes tuli Eestisse endale uusi partnereid otsima. Päeval, mil nad meid külastasid, oli kohutav ilm, mistõttu ei mindud ka tehast vaatama,“ kirjeldas ta nende esimest kohtumist. „Ära minnes ütlesid nad vaid, et ootavad sama päeva õhtuks hinnapakkumist ja lahkusid. Siis läks meeletuks tormamiseks – müügiinimesed tegid öö läbi tööd, et pakkumine kokku panna. Uskumatul kombel läks pakkumine läbi, konkreetset lepingut me ei sõlminud ning kõik jäi ausõna peale,“ naeris Marek.

Puitmajade sektor on Eestis viimastel aastatel jõudsalt kasvanud ja sellega koos on kasvanud ka puitmajade eksport. Tallinna külje all tegutseb juba üle 20 aasta perefirma Timbeco Woodhouse OÜ, kes on oma sihipärase tegevuse, kuid ka läbi erinevate juhuste ja hea õnne saavutanud nii mõndagi.

Autor: Epp Joala, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja kommunikatsioonijuht

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077