Autor: Tööstusuudised.ee • 22. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reet Ausi tootmissüsteem UPMADE valiti parimate hulka

Reet Aus
Foto: Erik Prozes
Eesti disaineri Reet Ausi ja tema meeskonna loodud tarkvaralahendus UPMADE valiti rahvusvahelise säästva majanduse start-up firmade konkursi The Circulars 2017 finalistide hulka. UPMADE on tootmis- ja sertifitseerimissüsteem, mis aitab vähendada moetööstuses tekkivaid kangajääke.

Konkursi žürii valis UPMADE'i finaalikohale põhjendusega, et tegemist on rakendusega, mis võib reaalselt muuta globaliseerunud rõivatööstuse masstootmist säästlikumaks.

Ettevõtte tegevjuhi Marko Kiisa sõnul aitab uus tarkvara rõivatööstuses vähendada 52% ulatuses kangajääke, millest annaks UPMADE abil teha keskmiselt 10% rohkem valmisrõivaid. “Tekstiilitööstus on üks suurema keskkonnamõjuga tööstusharusid. Masstööstuse tootmisjääkide vähendamine on meie tarkvara ja sellega seotud tootmissüsteemi loomise peamine mõte ja panus tööstusharu jätkusuutlikuks arenguks,” lisas Kiisa.

Konkursi võitja kuulutatakse välja 17. jaanuaril Maailma Majandusfoorumi tippkohtumisel Davosis, Šveitsis.

UPMADE loomise eestvedaja Reet Ausi sõnul on sellise maailmatasemel konkursi finalistide hulka jõudmine suur tunnustus nii talle kui kogu meeskonnale, kellega neli aastat seda tootmismeetodit on arendatud.

„UPMADE tarkvara teeb võimalikuks väärtustava taaskasutuse (upcycling) rakendamise masstootmises. Läbi selle suudame väärindada ülejääkmaterjale läbi disaini ja tuua tööstuse keskkonnamõju läbi tootmise märgatavalt alla. Jõudmine The Circularsi finalistide hulka näitab, et jätkusuutlikud meetodid on tööstusharus üha enam oodatud ja vajalikud,“ ütles Aus.

The Circulars on Maailma Majandusfoorumi ja Noorte Liidrite Foorumi algatatud konkurss. Tegemist on konkursiga, mille raames tunnustatakse isikuid ja organisatsioone, kes on andnud märkimisväärse panuse ringmajanduse arendamiseks era- ja avalikus sektoris ning kodanikuühiskonnas.

Reet Aus on Eesti moelooja, kes on pühendunud väärtustaval taaskasutusel põhinevale moele ning on viimased neli aastat tegelenud UPMADE lahenduse arendamisega. Euroopas esimesena on UPMADE keskkonnasäästliku masstootmise põhimõtted juurutanud Eesti särgitootja Sangar.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077