Autor: Harro Puusild • 14. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Slovakkia ettevõtted kardavad noori Austriale ja Saksamaale kaotada

Indrek Rohtma
Foto: Tööstusuudised.ee
Slovakkia ettevõtete suur hirm on see, et noored lähevad tööle Austriasse ja Saksamaale, rääkis Eesti Masinatööstuse Liidu juhatuse esimees Indrek Rohtma eile toimunud tööjõukonverentsil "Kuidas lahendada tööjõukriisi tööstuses?".

Indrek Rohtma rääkis oma ettekandes hiljutisest õppereisist Slovakkiasse, kus tutvuti riigi kogemusega kutsehariduse populariseerimisel. Tööstuse maine on Rohtma sõnul ka Slovakkias olnud halb ja sealgi on olnud arusaam, et töö tehastes on pigem räpane.

Samas on Slovakkia kutsehariduse populariseerimise aktiivselt ette võtnud ja Rohtma sõnul on riik selles ka edukas. „Slovakkias tuli rääkida lapsevanematele, et lapsed peaksid minema kutsekooli. Las nad omandavad oskused ja teevad tööd. Kõrgkooli saab minna ka hiljem,“ rääkis ta.

„Nad korraldavad ka lahtiste uste päevi ettevõtetes ja teevad seda koos koolidega. Sinna kutsutakse lisaks lastele ka lapsevanemad,“ jätkas Rohtma.

Rohtma tõi näite ettevõttest T-Systems, mis teeb lahtiste uste päevi iga kuu. „Seal näidatakse, mida kohapeal teha saab ja räägitakse, mis on praktika tingimused,“ lisas ta.

Kui Eesti hirm on see, et eestlased lähevad tööle Soome ja meil jääb töökäsi selle võrra vähemaks, siis samalaadne hirm on Slovakkial Austria ja Saksamaa ees. „Neil on hirm, et kõrval on Austria. Viin on kohe kõrval, samuti on Saksamaa kohe kõrval. Neil on mure, kuidas hoida noori riigis? Nad saavadki kinni hoida nii, et harjutavad noori keskkonnaga, et noored ei tahaks ära minna,“ rääkis Rohtma ja lisas, et sealsed ettevõtted püüavadki noortele ära näidata, kuidas nende karjäär võiks välja näha ja millised trepiastmed neid ees ootavad.

Rohtma lisas, et kutsehariduse populariseerimiseks tuligi kõigepealt leida lapsevanemate toetus. Seejärel tuli tekitada õpilastes arusaam, et tööstuses on palgad kõrged ja töö on stabiilne. Lõpuks hakati lahtiste uste päevi korraldama ettevõtetes koos koolidega lapsevanematele ja õpilastele.

Eile toimus Äripäeva teemaveebi Tööstusuudised.ee korraldatud konverents "Kuidas lahendada tööjõukriisi tööstuses?". 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077