Autor: Tööstusuudised.ee • 9. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspordi kasvu Eesti päritolu toodete väljavedu

VKG Ojamaa kaevandus. Põlevkiviõli väljavedu oli üks ekspordi kasvatajaid.
Foto: Andras Kralla
Kaupade eksport kasvas 2016. aasta oktoobris võrreldes eelmise aasta oktoobriga 2% ja import 3%, teatab Statistikaamet. Võrreldes eelmise aasta oktoobriga suurenes Eesti päritolu kaupade väljavedu 3%, samas re-eksport ehk välismaalt sisse toodud kaupade taasväljavedu jäi samale tasemele.

Oktoobris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,0 miljardi euro väärtuses ning imporditi Eestisse 1,2 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 151 miljonit eurot (2015. aasta oktoobris 129 miljonit eurot).

Oktoobris olid kaupade ekspordi peamised sihtriigid Rootsi (16% Eesti koguekspordist), Soome (16%) ja Läti (9%). Eksport kasvas enim Mehhikosse ja Saksamaale (mõlemasse 15 miljonit eurot), peamiselt elektriseadmete väljaveo suurenemise tõttu. Eksport kahanes enim Rootsi ja Lätti.

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning põllumajandussaaduseid ja toidukaupu. Väljaveo suurenemist mõjutas optika-, mõõte-, kontroll- ja meditsiini-instrumentide (sh meditsiiniseadmed, mõõturid, termostaadid), elektriseadmete (sh kommunikatsiooniseadmed) ning mineraalsete toodete (sh mootoribensiin, põlevkiviõli) eksport. Vähenes põllumajandussaaduste ja toidukaupade ning transpordivahendite eksport.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas oktoobris 72% kogu ekspordist. Eesti päritolu kaupade eksporti mõjutas enim mineraalsete toodete (sh põlevkiviõli, elektrienergia) ja elektriseadmete väljaveo suurenemine. Enim kahanes Eesti päritolu põllumajandussaaduste ja toidukaupade eksport, sest vähem veeti välja teravilja ja kala, kuid samas suurenes kuivatatud herne väljavedu. Eesti päritolu kaupa veetakse enim Rootsi, Soome ja Saksamaale. Kõige enam kasvas Eesti päritolu toodete väljavedu Mehhikosse, Togosse ja Rumeeniasse.

Oktoobris imporditi kõige enam kaupu Soomest (12% Eesti koguimpordist), Saksamaalt (11%) ja Hollandist (10%). Kõige rohkem, kaks korda, kasvas import Hollandist. Eelmise aasta oktoobriga võrreldes veeti Hollandist rohkem sisse elektriseadmeid ja transpordivahendeid. Enim kahanes import Soomest.

Kaupadest imporditi Eestisse enim elektriseadmeid, transpordivahendeid ning põllumajandussaaduseid ja toidukaupu. Enim mõjutas impordi kasvu transpordivahendite sissevedu. Enim kahanes mineraalsete toodete sissevedu.

Käesoleva aasta oktoobris kasvasid ekspordihinnad 3% ja impordihinnad 1% võrra.

Võrreldes tänavu septembriga kahanes oktoobris eksport 7% ja import jäi samale tasemele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077