6. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome Vaasa meelitab enda juurde Tesla akutehast

Tesla gigatehase ehitus USAs Nevadas
Foto: Scanpix/Reuters
Vaasa teatas eile, et plaanib esitada pakkumise, et Tesla oma Euroopasse plaanitava suure akutehase asukohaks just Soome linna valiks.

Tesla Motorsi esimene nn gigatehas avati USAs Nevadas selle aasta juulis. Tulevikus hakkab tehas tootma ka Tesla elektriautosid. Kolm nädalat tagasi teatas Tesla plaanist ehitada oma järgmine gigatehas Euroopasse.

Vaasa võiks olla gigatehase jaoks sobiv koht, kuna see on Põhjalas juba kõige suurem energiatehnoloogia keskus. Lähedal asuvad ka Euroopa suurimad liitiumivarud. Selline akude valmistamiseks vajaliku oskusteabe ja tooraine kombinatsioon on maailmas unikaalne, põhjendab linn oma koduleheküljel.

Vaasa energiaklaster on maailmatasemel - regiooni 140 ettevõttest on mitmed maailmas oma ala liidrid. Nende käive kokku on 4,4 miljardit eurot. Klastri arvele langeb ligi kolmandik Soome tehnoloogiasektori ekspordist. 

Olli Rehni järel Soome uueks majandusministriks saava Mika Lintilä sõnul ilmutab Vaasa linn taoliste plaanidega just sellist julgust ja ettevõtlikkust, mida Soomel rohkemgi vaja oleks.

„See on hea võimalus kogu Soomele. Olen sellest visioonist väga põnevil ning toetan seda projekti igal võimalikul moel,“ ütles ta.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077