2. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

OPECi kokkulepe lükkas bensiini hinna üles

Blogi autor Mait Kraun
Foto: Andras Kralla
Nädala börsiuudised: vase hind tõusis viimase 17 kuu tippu; tsingi hind hüppas 9 aasta kõrgeima tasemeni; rauamaak on ameerika mägedel; kulla hind kukkus 10 kuu põhja; OPECi kokkulepe lükkas bensiini hinna üles.

Vase hind tõusis viimase 17 kuu tippu

Metallide hinnatõus ei ole peatunud ning vask jõudis kõrgeima tasemeni alates 2015. aasta juunist, vahendab Bloomberg.

Hiina valitsus plaanib Pekingi ümber ehitada uued raudteed, mis lähevad maksma kokku 36 miljardit dollarit. See peaks suurendama nõudlust tööstusmetallide järele. Turul on sellel nädalal aidanud tõusta ka optsiooniturul toimuv lühikeste positsioonide (langusele panustavate positsioonide) katmine, ütles investeerimisfirma Marex Spectroni turuanalüüsi juht Guy Wolf.

Vase hind tõusis esmaspäeval 5947 dollarini tonnist, mis on viimase 17 kuu kõrgeim hinnatase. Tõsi, nädala lõpus hind veidi taandus ning tonn maksis reede lõunaks 5791 dollarit. Arvatakse aga jätkuvalt, et vase hinnatõus ei saa pikalt kesta.

„Vase hind liigub liiga kiiresti,“ ütles investeerimisfirma Tiberius Asset Managementi tegevjuht ja kaasasutaja Christoph Eibl. „Seda ei juhi turu põhinäitajad. See tõus on spekulatiivne.“

Tööstusmetallide hinnad on tänavu kallinenud peaaegu 30 protsenti, sest Hiina nõudlus on stabiliseerunud ning USA presidendiks sai Donald Trump, kes lubas infrastruktuurile tehtavaid kulutusi järsult tõsta. Kaasa on aidanud ka kaevanduste tootmismahtude vähendamine.

Tsingi hind hüppas 9 aasta kõrgeima tasemeni

Tsingi hind tõusis sellel nädalal viimase üheksa aasta kõrgeima tasemeni, sest on ilmunud märgid, et nõudlus ületab pakkumist, vahendab Bloomberg.

Kaevandushiid Glencore teatas, et tsingi pakkumine peaks kitsenema. Neljapäeval ilmunud raportitest selgus, et Hiina tööstussektori mõõdik tõusis peaaegu nelja aasta kõrgeima tasemeni. USA tööstussektor laienes novembris viimase viie kuu kiireimas tempos.

Tsingi hind on sellel aastal tõusnud 70 protsenti – sellega on metall Bloombergi toorainete indeksi suurim tõusja. Tootmine peaks tarbimisele alla jääma kuni 2018. aastani, ütlesid Bloomberg Intelligence’i analüütikud Kenneth Hoffman ja Zhuo Zhang.

„Tsingi puhul ei ole turul spekulante, see reageerib lihtsalt füüsilise nõudluse suurenemisele,“ ütles RBC Wealth Managementi tegevdirektor George Gero.

Tsink tõusis esmaspäeval 2900 dollarini tonnist, mis on viimase üheksa aasta kõrgeim tase. Nädala lõikes kallines tsink 2,2 protsenti ja tonn maksab 2728 dollarit. Novembris tõusis hind 9,8 protsenti, mis on suurim hinnatõus alates 2015. aasta aprillist.

Rauamaak on ameerika mägedel

Rauamaagi hind on viimastel nädalatel teinud järske hinnaliikumisi. Kolmapäeval kukkus tonnihind 6,8 protsenti 72 dollarini, sest Hiina börsid karmistasid spekulantide hurjutamiseks oma kauplemisreegleid. Veel esmaspäeval kauples rauamaak 80,8 dollari juures.

Nädala lõpus hakkas aga hind uuesti tõusma ning praegu maksab tonn 78,4 dollarit.

Analüütikute sõnul ei saa rauamaagi hinnad enam kaua tõusta, sest hiljutised liikumised on spekulantide põhjustatud ning turu põhinäitajad seda ei toeta. Volatiilsus peaks aga püsima.

„Spekulatiivse tõusu on põhjustanud eelkõige investorite vajadus leida kõrgema tootlusega varasid. Lisaks sellele tahetakse hoida oma raha USA dollarites. Need faktorid ei ole muutunud,“ ütles Westpac Banking Corpi vanemökonomist Justin Smirk. „Võib oodata, et volatiilsus kestab veel mõnda aega. Korrektsioon, mis peaks hinnad viima õiglasemale tasemele, tuleb hiljem.“

Kulla hind kukkus 10 kuu põhja

Kulla hind langes peaaegu 10 kuu madalaima tasemeni, sest investorid eelistavad USA majanduse tugevnemise tõttu kõrgema tootlusega varasid.

USA majandusandmed on olnud head ja nüüd on juba suhteliselt kindel, et Föderaalreserv detsembris intresse tõstab. Lisaks sellele oodatakse, et keskpank tõstab järgmisel aastal intresse kahel korral. Kõrgemad intressid vähendavad kulla atraktiivsust, sest viimane ju intresse ei maksa. USA majanduse osas ollakse optimistlikud ka Donald Trumpi majandusplaani tõttu.

„Kui intressimäärad tõusevad, siis kullale langeb tohutu surve,“ ütles investeerimisfirma Zaner Groupi asepresident Peter Thomas. „See on täiuslik torm. Nõudlus on märkimisväärselt vähenenud.“

Kuld tegi novembris suurima kuise languse alates 2013. aastast. Nädalaga langes kollase metalli hind 1,3 protsenti 1172 dollarini untsist. Hõbe odavnes 0,2 protsenti ja unts maksab 16,4 dollarit.

Teistest toorainetest odavnes tina 0,8 protsenti ja alumiinium kaotas 3,1 protsenti. Kummagi tonn maksis reede lõunaks vastavalt 21 055 ja 1722 dollarit. Nikli tonnihind langes aga 3,4 protsenti 11 210 dollarini.

OPECi kokkuleppe lükkas bensiini hinna üles

Kuigi seda ei peetud tõenäoliseks, jõudsid OPECi liikmesriigid tootmismahu kärpimises kokkuleppele, vahendab Bloomberg.

OPECi naftakartell vähendab igapäevast tootmist 1,2 miljoni barreli võrra 32,5 miljoni barrelini, teatas organisatsioon kolmapäeval pärast kõneluste lõppu. Brenti toornafta hind tõusis nädalaga lausa 9,1 protsenti, WTI lisas 5,5 protsenti. Kummagi barrel maksis reede lõunaks vastavalt 53,45 ja 50,67 dollarit.

Kolm nädalat kestnud kõnelused olid edukad – Saudi Araabia, Iraak ja Iraan said oma erimeelsused selgeks räägitud ning organisatsioon kärbib üheskoos naftatootmist esimest korda 9 aasta jooksul.

Iraan sai omale eritingimused – riik võib oma päevast naftatootmist tõsta 3,9 miljoni barrelini. Leppega on liitunud ka mitmed OPECi välised riigid, kes vähendavad oma päevast naftatootmist eeldatavasti kokku 600 000 barreli võrra.

Ka bensiini hinnale oli mõju küllaltki suur – Rotterdami 95 bensiini hind tõusis nädalaga 8,2 protsenti 515,75 dollarini tonnist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077