16. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis asuv ravimitööstus ekspordib oma tooteid 105 riiki

Interchemie Werken De Adelaar Eesti AS ekspordib tooteid 105 riiki
Foto: Interchemie Werken De Adelaar Eesti AS
Viimsis asuv Interchemie Werken De Adelaar Eesti AS alustas tegevust 17 aastat tagasi, missiooniga tuua Eestisse ravimitööstuse oskusteave ning lükata hoog sisse kohalikule kaasaegsele farmaatsiatööstusele. Tänaseks toodetakse aseptilisi suspensioone, steriilseid lahuseid, infusioonilahuseid, emulsioone ja muid vedelaid ravivorme veterinaarseks kasutamiseks.

„Farmaatsia on väga reguleeritud ala ja kuigi meie areng on pidev, nõuab see seoses riiklike ja rahvusvaheliste reeglitega teistest valdkondadest oluliselt pikemat planeerimist. Meie sektoris ei saa täna alustada uue tehase ehitamisena ning maja valmides alustada kohe tootmist,“ selgitab ettevõtte juht Veiko Saluste, tuues näite, et kuigi uus infusioonilahuste tsehh on valmis juba aasta, käivad ikka valideerimised ja protseduuride väljatöötamised ning täies mahus hakatakse tootma alles umbes aasta jooksul.

Uue tehase ehitamisel regiooni teerajajad

Interchemie Werken De Adelaar Eesti müüb veterinaartooteid üle maailma 105 riiki nii Euroopa, Aasia, Aafrika kui ka Ameerika turule. Tegelikult lähevadki peaaegu kõik tehases valminud lahused kodumaalt väljapoole - täna suudab tehas toota 200 korda rohkem veterinaarravimeid kui Eesti vajab. Ehk kaheksa tunniga toodetakse kogu Eesti aastane veterinaarravimite vajadus. Valminud tehas on sisustatud innovaatilise tehnoloogiaga ja ehitatud kõigile ülemaailmsetele farmaatsiatootmisele seatud nõudmistele vastavalt. Samas tehases võiks ravimeid toota ka inimestele, sest nõuded tootmisele on samad, kuid Saluste sõnul pole see nende eesmärk: spetsialiseerumine toob edu.

Interchemie Werken De Adelaar Eesti suudab  toota 200 korda rohkem veterinaarravimeid kui Eesti vajab ehk 8 tunniga toodetakse kogu siinne aastane veterinaarravimite vajadus.

Hetkel on ettevõttel 7600 m2 tootmispinda ja reaalsus on see, et ruumid on täna juba kitsaks jäämas. „Olime uue tehase ehitamisel siia regiooni omamoodi teerajajad – teadmisi kaasaegsest farmaatsiatööstuse projekteerimisest saime USA ja Euroopa ISPE koolitustest. Siiski tuli palju küsimusi lahendada kohapeal. Näiteks kuidas lahendada steriilse õhu ja puhastatud vee kasutamine kõige praktilisemalt, kuidas paika panna logistika, käitumine tootmistsoonides, milliseid seadmeid kasutada. Nüüd on meil see teave ja kogemused olemas ning teeme ettevalmistusi järgmise tehase ehitamiseks,“ ütleb Saluste.

Suur rõhk arendusel, testimisel ja koolitamisel

Interchemie Werken De Adelaar Eestis toodetakse põhiliselt steriile (süstelahuseid, aseptilisi suspensioone), suukaudseid lahuseid, söödalisandite vedelvorme, hooldus- ja tervisetooteid ning pesu- ja desinfitseerimisaineid. Tehasel on professionaalne analüütilise keemia- ja arenduslabor, mikrobioloogia labor ning eraldi Euroopa müügilubadega tegelev müügilubade osakond.

Tihedat koostööd tehakse Tartu Ülikooli Farmaatsia Instituudiga, kuhu ravimitehas ostis laborisse seadmed, paludes analüütilise keemia labori jaoks inimesi välja õpetada. „See oli väga hea kokkulepe, sest kui me ise ülikoolidega koostööd ei tee, on neil keeruline meile anda praktiliste teadmistega inimesi. Eestis puudub farmaatsiatööstusel laiem kõlapind ning vajadus seda õpetada, ent meie tahaksime, et noored jääksid Eestisse ja tuleksid meile tööle.“

See on ka põhjus, miks Veiko Saluste on kõigi nende aastate jooksul veennud mujalt Euroopast Eestisse tagasi pöörduma mitmeid keemikuid, geenitehnolooge ja bioloogia valdkonna inimesi.

Interchemie Werken De Adelaar Eesti 2015. aasta käive oli 18,5 miljonit eurot. Ettevõtte saavutas Eesti tööstus- ja energeetikaettevõtete 2016. aasta edetabelis 15. positsiooni. Lisaks Eestile on farmaatsiatööstusel kaks tehast Hollandis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077