21. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maido Solovjov: piimatööstused ootavad väikest kasvu

Valio Eesti juhatuse esimees Maido Solovjov
Foto: Andras Kralla
Toorpiima tootmine kasvas ajavahemikus 2004.-2014. aastani. 2015. aastal langes see Vene embargo tõttu 3% ja kardeti, et langus tuleb suurem. Tänavu oodatakse väikest kasvu.

Kaheksa esimese kuuga on kasv olnud 1% . „Usume, et Eesti toorpiima tootmine jõuab eelmise aasta tasemele ja natuke peale ka,“ ütles Valio Eesti juhatuse esimees Maido Solovjov. 

Vaatamata lehmade arvu vähendamisele 99 000 lehmalt 88 000 lehmale on toodang kasvanud 8% lehma kohta. Osa piimatootjad on küll kadunud, kuid need, kes on jäänud, on suutnud tootmist kasvatada. 

„Toidusektoris nähakse perspektiivi,“ kinnitas Solovjov. „Kulda ei ole ja kasumlikkused on madalad, kuid siiski keegi lahkuda ei taha. Nende arvelt, kes lõpetavad, teised uuel tõusul võidavad.“

Eesti toorpiima isevarustatuse tase on 185%, mistõttu ollakse ekspordile orienteeritud. Kolmandik Eestimaa piimast eksporditakse Lätti ja Leetu. 2014. aastast kuni tänavu augustini olid hinnad languses, kuid augustist alates on olnud igal turul kiire piimahinna tõus. „Me oleme uue buumi lävel,“ prognoosis Solovjov. 

PIIMATÖÖSTUSTE VÕTMENÄITAJAD 

2016 I poolaasta•Müügitulu 2016 I poolaasta: 151 MEUR (-11%)•Piimatoodete kogueksport 2016 I p.a: 59,3 MEUR (-13,4%)–Toorpiimana 20 MEUR–Juustud 20 MEUR–Muud tooted 19,3 MEUR•Piimatoodete import 2016: 20,4 MEUR•Piimatööstustes töötavate inimeste arv: 2 026•Investeeringud 2016 6 kuud: 6,5 MEUR (4,3% käibest) Allikas: Valio Eesti AS

Tema sõnul küsitakse sageli, kui kaua hind tõuseb ja mis on hinna lagi. „Seda lage ei tea keegi,“ ütles Solovjov. „Hinnatõus jätkub, kuid igal kevadel tuleb turule rohkem toorpiima ja siis saab näha, kas korrektsioon tuleb ja kui suur see on.“ 

Toorpiima hind tõuseb

Võrreldes teiste Balti riikidega, on tootmine Eestis 2-3% alla läinud. Kõige suuremas mahus, poole piimast toodab Leedu, Läti ja Eesti annavad kogumahust veerandikku. 

Hinnakäärid on Baltimaade vahel aga väga suured. Leedus on toorpiima hind kõige madalam ja Eestis kõige kõrgem. Hinnaheitlikkus, mis on pärast kvootide kadumist suurenenud, jääb turule püsima. „Kui varem oli lagi ees, siis nüüd enam pole ja hinnakorrektsioonid allapoole võivad tulla kiiremad, kui kunagi varem,“ prognoosis Solovjov.

Juba täna on hinnatõusu näha. Piimatööstuste selle aasta prognoositav käive tuleb 310 miljonit. Võrdluseks 2014. aastaga, kui käive oli 394 miljonit, on kaotatud ligi 90 miljonit eurot. „Madala hinna periood on tööstuste käivet ja kasumit vähendanud,“ põhjendas Solovjov. 

„Nautige odava tarbijahinna aega,“ ütles Potisepp. „Tulin kolm päeva tagasi Kreekast ja ehmusin, kuna seal oli kõik nii kallis – kõige odavam juust oli 5,90 eurot kilo.“ Kreeka omavarustuse tase on madal ja nad impordivad toitu. Kõik, mis teistel riikidel üle jääb, läheb sinna, kui puudu jääb, siis seal tõusevad kõige kiiremini.

Eesti piimatoodete ekspordi ja impordi suhe selle aasta esimesel poolaastal oli 60 miljonit eurot vs 20 miljonit eurot. Ekspordi hulka on arvatud ka toorpiimaeksport. „Kui me suudame oma hinnataset hoida siis import hakkab kasvama, sest piirid on avatud ja kõigil on võimalik Eestis oma tooteid müüa,“ ütles Solovjov.

Piimatööstuses on selle aasta esimese pooles tehtud 6,5 miljonit eurot investeeringuid. „See on üliväike summa ja sektor kannatab alainvesteeringute käes,“ ütles Solovjov. „Kui investeeringud moodustavad 4% käibest, siis sellega tööstuses kvalitatiivset hüpet ei tee.“

„Konkurents on peale Vene embargot tihenenud. Pärast vene embargot me saime au, mis on müügitöö, sest enne seda tõmbas Vene turg kõik ära,“ rääkis Solovjov. Täna ekspordib Valio 6-7 miljoni euro eest, varem oli see 9-10 miljonit eurot. Vähenenud on nii kogused kui ka toote hind. 

Kokkuvõttes on piimatööstuste käibed olnud tugevas languses viimased kaks aastat, kasumid samuti. „Eksport on regiooni päästerõngas, sest kodutarbimine ei kasva ja rahvast on siin vähe,“ nentis Solovjov. „Tegevusvaldkond on endiselt perspektiivikas, sest on olemas ja klient, kuid vaja on kasvatada investeeringuid tööstustesse. Ilma investeeringuteta kipub tulevik olema halb.“

Autor: Merike Lees, kaasautor

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077