7. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uudis ehitusmaterjalide turul: looduslik happe- ja purunemiskindel basaltkivi

Eesti turule on jõudnud täiesti uus ehitusmaterjal: looduslikust laavakivist sulatamise teel valatavad happe-, löögi- ja põrutuskindlad põranda- ning seinaplaadid. Tegemist on ühest küljest eksklusiivse välimusega tootega, teisalt aga väga praktilise lahendusega nii tootmis- ja tööstusettevõtete kui ka veekeskuste ja saunade jaoks.

Tšehhi tehases toodetava basaltkivi eripära seisneb selle töötlemises – laavakivi sulatatakse 1200 kraadi juures ning valatakse vormidesse, kus ta taas kristalliseerub jahutamise käigus, mis tagab materjali loodusliku struktuuri säilimise ega muuda selle omadusi. Kuna kivi ei lõigata, murta ega töödelda keemiliste ühenditega, ehk tootmisel kasutatakse sisuliselt sama protsessi kui looduses, jäävad selle poorid suletuks, garanteerides nii plaatide maksimaalse vastupidavuse.

„Uurides põhjalikult basaltkivi valmistamise protsessi, omadusi ning kasutusvaldkondi, tekkis soov pakkuda seda harukordset toodet tavapärase keraamilise plaadi asenduseks ka Eesti ettevõtjatele ja eraisikutele,“ ütleb Basalt.ee esindaja Külli Toots, lisades, et basaltkivi kasutusvaldkond on väga lai. Basaltkivist saab valmistada nii seinu ja põrandaid kui ka trepiastmeid ja veerenne. Valikus on ka ümarnurkadega ja L-kujulised plaadid ning suur hulk ebatüüpilise kujuga plaate.

Basaltkivi sobib ideaalselt toiduainetööstustesse, sest selles materjalis puudub bakteritel koht elamiseks ja paljunemiseks. 0-poorsuse, tolmu- ja happekindluse tõttu on basaltkivi hea lahendus veinikeldrite, aga samas ka ujulate, sise- ja välisbasseinide ning spaade jaoks. Plaate saab toota nii sileda pinnaga kui ka struktureerituna, mis tagab nende libisemiskindluse.

Kuna tegemist on raske ja tugeva materjaliga, mis kannatab suuri masinaid ega karda abrasiivseid aineid, sobib see hästi tööstustesse, remonditöökodadesse ja tootmishallidesse. Samuti on toode omal kohal loomakasvatusfarmides, sest tänu oma omadustele kannatab basaltkivi happelist keskkonda ning lisaks tunnevad loomad end loodusliku kivi keskkonnas hästi.

 * Happe- ja kemikaalide kindel

 * Külmumiskindel

 * Temperatuuri erinevuse kindlus kuni 150 C°

 * Veeimavus 0%

 * Paindetugevus min. 45 MPa

 * Survetugevus min. 300-450 MPa

 * Atraktiivne ja silmapaistev

„Basaltkivi on tõeliselt pikaajaline investeering – nagu laavakivi püsib looduses muutumatuna, ei purune, kihistu ega pragune, nii peab basaltkivi vastu ka ekstreemsetes oludes: tööstustes, tootmistes, sise- ja välitingimustes, isegi autode võidusõiduradadel vms,“ sõnab Toots, lisades, et valatud plaatide minimaalne paksus on 22 mm, mistõttu kasutatakse naturaalset laavakivi meelsasti ka kodudes ja suvekodudes nii välis- kui ka sisetingimustes, kus oluline on ilus välimus, eksklusiivsus ja hea maitse.

Ehita üks kord, naudi terve elu

Plaatide värvuse määrab loodusliku materjali värvus ning seda ei saa muuta ega üle värvida. Iga plaat on oma välimuselt ainulaadne, muutes põrandad ning seinad unikaalseks, atraktiivseks ja efektseks.

Basaltplaate paigaldatakse tavapärasel ehituses tuntud viisil. Küll tuleb arvestada siduva liimi või sideaine paksema kihiga, võttes arvesse basaltplaatide paksustolerantsi ± 2 mm ja betoonpinna lõppviimistluse ebatasasust. Plaatide vaheliste vuukide soovitatav laius on minimaalselt 3-7 mm. Vuugid täidetakse vuukimisseguga ja need ei tohiks kerkida üle plaatide pinna.

„Basaltplaatidest pinna suureks eeliseks on tolmuvaba pind, mida on lihtne hooldada tavaliste mehaaniliste puhastusvahenditega. See kehtib ka libisemisvastaste sillutiste-plaatide kohta, mille puhul pinna ebatasasus on disainitud mõttega, et plaate oleks kerge puhastada,“ räägib Toots, märkides, et õigesti ja õigele tasapinnale paigaldatud atraktiivsed basaltplaadid kestavad eluaeg ning on ja jäävad ilmastikukindlaks.

www.basalt.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077