30. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstusmetallid kallinesid

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: OPECi kokkulepe tõstis tööstusmetallide hindu; tina hind jõudis 20 kuu kõrgeima tasemeni; Barclays: toorainehindade tõus jätkub; kaevanduste sulgemine pani nikli hinna kallinema; OPECi tootmise külmutamine tõstis nafta ja bensiini hinda.

OPECi kokkulepe tõstis tööstusmetallide hindu

OPEC jõudis naftatootmise külmutamise osas kokkuleppele ja see pani tööstusmetallide hinnad nädala lõpus kallinema. Plii hind jõudis viimase aasta kõrgeima tasemeni, vahendab Bloomberg.

Naftakartelli kokkulepe pani nafta hinna tõusma (nafta ja bensiini hinnast saab pikemalt lugeda kommentaari lõpus) ja see toetab ka tööstusmetallide hindu, sest kütusehindade tõus suurendab kaevandajate kulusid. Lisaks sellele on investorid ostnud rohkem toorainetega seotud indeksfonde.

Londoni metallibörsi indeks, mis koosneb kuuest baasmetallist, on kallinemas juba kolmandat kvartalit järjest. Hiina majandus paraneb ja Föderaalreserv on intressimäärade tõstmisel tagasihoidlik.

„Hiina majandusandmete paranemine, naftaturu tugevnemine ja madalad intressid toetavad ka lähitulevikus vase ja teiste metallide hindu,“ ütles investeerimisfirma Amalgamated Metal Tradingu Aasia ja Okeaania juht Richard Fu.

Plii hind kallines eile 3,3 protsenti ja tonn maksab 2062 dollarit, mis on kõrgeim tase alates 2015. aasta maist. Nelja päevaga tõusis hind enam kui 7 protsenti.

Vase hind lisas 1,1 protsenti ja tonn maksab 4818 dollarit.

Rauamaak kallines 1,5 protsenti 56,68 dollarini tonnist. Alumiiniumi hind tõusis aga 5,1 protsenti ja tonn maksab 1665 dollarit. Tsink lisas 2,6 protsenti ja tonn maksab 2332 dollarit.

Tina hind tõusis 20 kuu kõrgeima tasemeni

Tina hind tõusis kõrgeima tasemeni alates 2015. aasta jaanuarist, sest Londoni metallibörsi poolt jälgitavad varud jätkasid langust ja jõudsid peaaegu kaheksa aasta madalaima tasemeni, vahendab Bloomberg.

Nädalaga kallines tina hind 2,6 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 19 810 dollarit. Viimase kahe kuuga on hinnad tõusnud 11 protsenti ja aasta algusega võrreldes 36 protsenti. Varud vähenesid kolmapäeval 5,2 protsenti 3460 tonnini, mis on madalaim tase alates 2008. aasta novembrist.

„Londoni metallibörsi varud on langenud alates juuni algusest poole võrra,“ teatasid Commerzbanki analüütikud. „Varude vähenemine on seotud pakkumise poolega ja see on hindu üles viinud. See viitab ka tugevale nõudlusele.“

Tina hinnatõusule aitas samuti kaasa baasmetallide üleüldine kallinemine.

Inglismaa maaklerfirma Kingdom Futuresi direktori Malcolm Freemani sõnul võiks hinnatõus jätkuda, sest füüsilise tina hinnad võivad tõusta futuuride omadest kõrgemaks.

Kaevanduste sulgemine tõstab nikli hinda

Nikli hind jõudis kuue nädala tippu, sest Filipiinide valitsus teatas, et uue auditi tulemuste järgi ei vasta kolm neljandikku kaevandustest keskkonnanõuetele, vahendab Bloomberg.

Nüüd kardetakse, et kaevandusi suletakse veelgi rohkem ning pakkumine kuivab kokku. „Auditi tulemused on veidi agressiivsemad kui me varasemalt arvasime,“ ütles investeerimisfirma TD Securitiesi tooraineturu strateeg Mike Dragosits.

Juba enne auditit oli valitsus andnud 20 kaevandusele soovituse oma tegevus peatada, kui nad ei suuda keskkonnanõuetele vastata. Kokku on riigis 41 metallide kaevandust ning 10 neist on praeguseks suletud.

Nikli hind tõusis nädalaga 3,3 protsenti ja tonn maksab 10 695 dollarit.

Barclays: toorainehindade tõus jätkub

Toorainete hinnad hakkavad tõenäoliselt juba järgmisel aastal korralikult taastuma, sest nõudlus paraneb, investorid panevad raha toorainetega seotud fondidesse ja dollar nõrgeneb, teatas Barclays pank.

Tavaliselt on toorainete jaoks aasta teine pool kehv. Barclays panga analüütikud aga usuvad, et seekord tuleb neljas kvartal tugev ning trend jätkub ka 2017. aastasse. Aasta lõpus peaks toorainete hindu toetama nafta hinna taastumine, teatasid analüütikud eesotsas Kevin Norrishiga, vahendab Bloomberg.

„Kui ajalugu jälgida, siis peaksid tooraineinvestorid varju pugema,“ ütles Norrish. „Aasta lõpp, kus toorainete hinnad ei lange, oleks väga haruldane. Sellegi poolest arvame, et neljanda kvartali suur hinnalangus on vähemtõenäoline.“

 „Üleüldiselt arvame, et toorainete väljavaade on positiivsem kui varem,“ ütles Norrish. „Prognoosime, et toorained suudavad vältida tüüpilist neljanda kvartali järsku hinnalangust.“

Bloombergi toorainete indeks on tegemas esimest tõusuaastat alates 2010. aastast (allpool olev graafik).

OPECi kokkulepe pani nafta hinna tõusma

OPECi liikmed jõudsid kolmapäeval toimunud kohtumisel naftatoodangu piiramise kokkuleppeni. Selle detailid avalikustatakse novembris toimuval ametlikul kohtumisel, vahendab Reuters.

Naftakartelli liikmesriigid jõudsid kokkuleppele, et naftatoodang külmutatakse 32,5-33 miljoni barreli juures (päevas). Augustis oli päevane toodang 33,5 miljonit barrelit. Kui naftaühenduse tootmispiir jõuab kätte, pöördutakse allikate sõnul vajadusel naftaühendusesse mittekuuluvate riikide poole.

Brenti toornafta kallines nädalaga kokku 2,7 protsenti ja WTI lisas samuti 2,7 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 48,52 ja 47,06 dollarit. Kolmapäeval ilmunud uudistele reageeris nafta 6protsendilise tõusuga, aga nädala lõpus hinnad veidi taandusid.

Rotterdami 95 bensiini hind kallines nädalaga 0,8 protsenti 485 dollarini tonnist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077